Wegańskie jajko na twardo! Jak powstał kulinarny wynalazek z Singapuru?

jajko na twardo w sałatce
Monica Bertolazzi/Getty Images
Źródło: Moment RF
Singapurska firma OsomeFood opracowała i wprowadziła na rynek wyjątkowy przysmak. Mowa o całkowicie roślinnym odpowiedniku jajka na twardo. Produkt jest wegański - nie posiada żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Jak powstał i jak wygląda?

Nowy, wegański przysmak - jajko na twardo

Wegańskie jajko na twardo otwiera nowy rozdział w historii coraz popularniejszej roślinnej diety. Osoby, które eliminują ze swego menu lub ograniczają jedzenie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, cały czas poszukują różnego typu zamienników. Istnieje już kilka sposobów na zastąpienie jajka w płynnej postaci, ale dotychczas brakowało propozycji czegoś zbliżonego do klasycznego jajka ugotowanego na twardo. Pomysł z Singapuru jest w pewnym sensie przełomowy i może stać się kolejnym punktem na liście wegańskich potraw zamiennych.

Wegańskie jajko - z czego jest zrobione?

Produkt z Singapuru, wbrew pozorom, niczym nie różni się od zwykłego, kurzego jajka. Wygląd i smak są niemal identyczne. Wegańskie jajka powstają z tzw. "mięsa z grzybów", czyli substytutu o strukturze przypominającym mięso i zawierającym mykoproteiny. Poza tym w składzie znajdują się niezbędne aminokwasy, które obecne są też w mięsie. Dodatkowo do wyprodukowania wegańskiego jajka na twardo potrzebne są również:

  • sok z marchwi,
  • alkaiczna woda jonizowana,
  • aktywowane mleko migdałowe,
  • surowa skrobia ziemniaczana,
  • oliwa z oliwek,
  • sól czarna,
  • drożdże odżywcze,
  • świeży łopian,
  • białe nasiona chia,
  • przyprawy oraz kurkuma w proszku, która odpowiada za kolor.

Ponadto wegańskie jajko na twardo nie zawiera w sobie cholesterolu. Sprzedawane jest jako zamrożone — koszt w przeliczeniu na polską walutę to obecnie około 40 złotych. Według OsomeFood, ważność produktu wynosi 6 miesięcy.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Jeden wegański posiłek dziennie zmniejsza ryzyko zawału?

Dzień Dobry TVN

Autor: Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości