Dieta wegańska dla całej rodziny
Ida Kulawik nie jej mięsa od 20 lat, a dietę wegańską stosuje od siedmiu. Do swoich nawyków żywieniowych przekonała też męża. Co było dla niego najtrudniejsze? - Wydaje mi się, że rezygnacja z sera. Na szczęście po 2-3 tygodniach ochota mija - mówił Marcin Kulawik.
Na wegańskiej diecie są również dzieci pani Idy. Choć od samego początku były uczone jedzenia warzyw, to nie obeszło się bez małych problemów. - Kiedy spróbowały czekolady czy cukierków, zaczęły podchodzić do jedzenia bardziej selektywnie. Uznaliśmy z mężem, że nie będziemy ich do niczego zmuszać, ale w domu będą dostawały tylko zdrowe posiłki. To przyniosło dobre efekty - mówiła. Obecnie, jeśli na stole, np. podczas wizyty u babci pojawia się coś "niewegańskiego" dzieci pani Idy same mogą zdecydować, czy chcą to zjeść.
Jak zostać weganinem?
Ida Kulawik przestała jeść mięso z powodów etycznych oraz ekologicznych. Na weganizm przeszła dopiero po narodzinach syna Olafa. Wtedy też założyła bloga, który miał jej pomóc wytrwać na diecie wegańskiej. Ale nie tylko. Stworzyła go także z myślą o osobach, które dopiero zaczynają swoją przygodę z weganizmem i nie bardzo wiedzą od czego zacząć.
Czy przygotowywanie wegańskich potraw jest trudne? Czy produkty wegańskie są powszechnie dostępne? - Żyjemy w wegańskim raju. Wszystkie supermarkety, czy dyskonty są już zaopatrzone w produkty wegańskie i ich zdobycie nie jest problemem - dodała pani Ida.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Zobacz także:
Grillowany kalafior, tortilla z salsą i deska serów. Wyśmienite pomysły Andrzeja Polana
Olivier Janiak wspomina studenckie czasy. "Już wtedy marzyłem o pracy w TV"
Autor: Katarzyna Oleksik