Cała rodzina na wegańskiej diecie. "Najtrudniejsza była rezygnacja z sera"

Dzień Dobry TVN
O szkodliwym wpływie mięsa na nasze zdrowie musi się coraz więcej. Zdaniem badaczy najbezpieczniejsza dla człowieka oraz planety byłaby dieta wegańska, czyli oparta tylko i wyłącznie na produktach roślinnych. Jak przejść na weganizm? Czy takie menu jest dobre także dla dzieci? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy na ten temat z Idą Kulawik, autorką bloga "Veganbanda ", oraz jej mężem Marcinem.

Dieta wegańska dla całej rodziny

Ida Kulawik nie jej mięsa od 20 lat, a dietę wegańską stosuje od siedmiu. Do swoich nawyków żywieniowych przekonała też męża. Co było dla niego najtrudniejsze? - Wydaje mi się, że rezygnacja z sera. Na szczęście po 2-3 tygodniach ochota mija - mówił Marcin Kulawik.

Na wegańskiej diecie są również dzieci pani Idy. Choć od samego początku były uczone jedzenia warzyw, to nie obeszło się bez małych problemów. - Kiedy spróbowały czekolady czy cukierków, zaczęły podchodzić do jedzenia bardziej selektywnie. Uznaliśmy z mężem, że nie będziemy ich do niczego zmuszać, ale w domu będą dostawały tylko zdrowe posiłki. To przyniosło dobre efekty - mówiła. Obecnie, jeśli na stole, np. podczas wizyty u babci pojawia się coś "niewegańskiego" dzieci pani Idy same mogą zdecydować, czy chcą to zjeść.

Jak zostać weganinem?

Ida Kulawik przestała jeść mięso z powodów etycznych oraz ekologicznych. Na weganizm przeszła dopiero po narodzinach syna Olafa. Wtedy też założyła bloga, który miał jej pomóc wytrwać na diecie wegańskiej. Ale nie tylko. Stworzyła go także z myślą o osobach, które dopiero zaczynają swoją przygodę z weganizmem i nie bardzo wiedzą od czego zacząć.

Czy przygotowywanie wegańskich potraw jest trudne? Czy produkty wegańskie są powszechnie dostępne? - Żyjemy w wegańskim raju. Wszystkie supermarkety, czy dyskonty są już zaopatrzone w produkty wegańskie i ich zdobycie nie jest problemem - dodała pani Ida.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

Grillowany kalafior, tortilla z salsą i deska serów. Wyśmienite pomysły Andrzeja Polana

Ewa Farna o samoakceptacji: "Gdyby ten trend rządził parę lat temu, pewnie bym nie dostawała takiego linczu"

Olivier Janiak wspomina studenckie czasy. "Już wtedy marzyłem o pracy w TV"

Autor: Katarzyna Oleksik

podziel się:

Pozostałe wiadomości