Przepisy kulinarne

Roślinne mleko na wegańskie śniadanie - przepisy Darii Ładochy

Przepisy kulinarne

Wegańskie śniadanie

Czy mleko roślinne może być pełne smaku? I to jak! Z roślinnymi zamiennikami nabiału można przygotować wiele pysznych potraw, co w kuchni Dzień Dobry TVN udowodniła Daria Ładocha. Sprawdź jak zrobić wegańskie naleśniki z hummusem, szparagami i rukolą, jaglankę z orzechami i truskawkami i poranny zielony koktajl z mielonymi migdałami i nasionami chia.

Mleka roślinnego można używać dokładnie tak jak mleka krowiego: do płatków śniadaniowych, kawy, herbaty, kakao, lub można pić prosto ze szklanki na zimno lub ciepło.

Na rynku mamy ogromny wybór napojów roślinnych:

  • Na bazie zbóż: owsiany, ryżowy, kukurydziany, orkiszowy, jaglany.
  • Na bazie strączków: np. sojowy.
  • Na bazie orzechów lub pestek, np. migdałowy, kokosowy, z orzechów laskowych, pistacjowy, z orzechów nerkowca.
  • Na bazie nasion: sezamowy, lniany, konopny, słonecznikowy.

Naleśniki z hummusem, szparagami i rukolą

Składniki na naleśniki:

  • 250 g mąki,
  • 250 ml wody gazowanej,
  • 250 ml mleka roślinnego,
  • 2 jajka,
  • 40 ml oleju rzepakowego,
  • szczypta soli.

Składniki na hummus:

  • 1 puszka odsączonej ciecierzycy,
  • sok z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5 łyżek pasty Tahini,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • sól, pieprz,
  • 2 krople oleju sezamowego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek.

Dodatkowo:

  • garść rukoli,
  • pęczek rzodkiewek,
  • opakowanie szparagów,
  • świeże oregano,
  • 1 pomidor,
  • 3 ogórki małosolne,
  • 1 czerwona papryka,
  • 10 suszonych pomidorów w oleju,
  • 1 żółta papryka,
  • 2 marchewki.

Przygotowanie:

  1. 1Składniki na naleśniki przełóż do miski, zmiksuj na gładką masę i pozostaw na 10 minut. W tym czasie zmiksuj składniki na hummus blenderem.
  2. 2Szparagi zgrilluj na patelni grillowej lub w piekarniku.
  3. 3Smaż placki naleśnikowe z obu stron.
  4. 4Wysmaruj w środku hummusem i dodaj warzywa: szparagi, rukolę, oregano, marchewkę pokrojoną, suszone pomidory pocięte w paseczki i papryki pokrojone w słupki oraz ogórki małosolne pokrojone w plastry wraz z pomidorem. 

Jaglanka z orzechami i truskawkami

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej wypłukanej pod ciepłą wodą,
  • 2 szklanki mleka roślinnego,
  • 400 g truskawek świeżych,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 łyżka miodu,
  • orzechy: migdały, łuskane pistacje, włoskie i laskowe,
  • 1 łyżka kakao.

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj w mleku. Dodaj szczyptę cynamonu i miód. Następnie przełóż do miseczek i dodaj świeże truskawki, orzechy potłuczone na mniejsze kawałki i posyp z wierzchu kakao.

Poranny zielony koktajl z mielonymi migdałami i nasionami chia

Składniki:

  • 2 szklanki roślinnego mleka,
  • 1 awokado,
  • garść liści szpinaku,
  • 1 banan,
  • 2 kiwi obrane ze skórki,
  • 2 łyżki zmielonych migdałów,
  • 1 zielony ogórek,
  • 1 łyżka nasion chia,
  • mięta do dekoracji.

Wszystkie składniki umieść w blenderze. Przełóż do szklanek i udekoruj miętą. 

Zobacz także:

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi

Pozostałe wiadomości