Londyńskie słodkości oczami Bartka Boratyna
Pierwszym przystankiem na cukierniczej mapie Londynu okazała się cukiernia znanego na całym świecie izraelskiego szefa kuchni Jotama Otalengi. Jego "Jerozolima" okazała się kulinarną książką roku i trafiła na listę bestsellerów New York Timesa. - Mam przed sobą flagowe ciasto, czyli ciasto z wodą ruszaną oraz pistacjami - zdradził Bartek, choć warto zaznaczyć, że to niejedyne ciasto, którego spróbował. - Genialny, bardzo delikatny serniczek, który na górze ma karmelizowanego ananasa i marakuję, jest niesamowicie gładki, pyszny - dodał.
Kolejnym miejscem, które postanowił odwiedzić nasz kulinarny globetrotter była cukiernia Alberta Adria. To wybitny cukiernik hiszpański, który został okrzyknięty w 2018 roku najlepszym cukiernikiem świata. Jego popisowy deser to nie tylko pyszne, ale też piękne doświadczenie. - Jest to smak róży i liczi zamknięty w takiej molekularnej kuleczce położonej na świeżym kwiecie róży - opisał Bartek Boratyn.
Instagramowe perełki wśród cukierni w Londynie
Bartek Boratyn nie mógł nie skorzystać z okazji i nie odwiedzić cukierni, której właścicielem jest Cédric Grolet, znany na całym świecie mistrz cukiernictwa. Pochodzący z Francji cukiernik zyskał uznanie dzięki swojej zdumiewającej umiejętności tworzenia dzieł sztuki z ciasta. Jego podejście do deserów, które są prawdziwymi symfoniami smaku i wizualnymi arcydziełami, przyciąga smakoszy z całego świata. Chociaż Grolet jest najbardziej znany ze swojej pracy w Paryżu, gdzie prowadzi swoje flagowe sklepy, jego talent można również podziwiać w londyńskiej cukierni.
Cukiernia Cédrica Groleta w Londynie otwarta została z wielkim rozgłosem i od razu stała się jednym z najbardziej pożądanych miejsc na kulinarnej mapie miasta. Lokalizacja ta jest ukoronowaniem francuskiej elegancji i nowoczesnego designu, a każdy element dekoracji został starannie zaprojektowany, aby podkreślić wyjątkowość oferowanych tam słodkości.
Jedną z najbardziej rozpoznawalnych cukierni w Londynie jest Peggy Porschen w Belgravii. Ten uroczy różowy zakątek słynie nie tylko z doskonałego ciasta, ale także z niesamowitego designu, który przyciąga tłumy miłośników fotografii. Peggy Porschen oferuje szeroką gamę ciastek, babeczek i tortów, które są równie smaczne, co piękne. Nawet jeśli nie jesteście wielkimi fanami słodyczy, to miejsce warto odwiedzić choćby dla samego zdjęcia! - W cukierni słynnej Peggy Porschen czekają na nas sezonowe ciasta, babeczki, podwieczorki, a także rzemieślnicze kawy czy herbaty - przyznał nasz cukierniczy podróżnik. - Klientami Peggy są m.in. Kate Moss, Elton John czy Madonna - dodał.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Pobudzający deser kawowy. Znamy idealny przepis na czekoladowe frappucino
- Idealna włoska kawa i praliny, które podkreślą jej smak według Cristiny Catese
- Domowy przepis na czekoladowe cold brew. Ta kawa może konkurować z napojami znanej kawiarni
Autor: Katarzyna Lackowska
Reporter: Bartek Boratyn