Wegańska lasagne - prosty przepis krok po kroku

Wegańska lasagne
Wegańska lasagne - składniki i przepis
Źródło: porosolka/Getty Images
Lasagne to jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej. Coraz popularniejsze stają się również wegańskie odpowiedniki wielu różnych, tradycyjnych potraw, w których zwykle występują składniki pochodzenia zwierzęcego. Jak zrobić wegańską lasagne? Sprawdź nasz przepis.

Wegańska lasagna może być naprawdę pyszna. Wszystko zależy od tego, po jakiej jakości produkty sięgniemy w trakcie jej przygotowywania. Im lepszy zamiennik mięsa i wegański ser, tym smaczniejsza wegańska lasagne. Wypróbuj nasz przepis i się przekonaj.

Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Wegańska lasagne - składniki

  • makaron do lasagne
    • oliwa z oliwek
      • 1-2 cebule
        • 1-2 marchewki
          • 1-2 łodygi selera naciowego
            • 4 ząbki czosnku
              • 700 g passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów krojonych
                • wegańska baza: ok. 400 g roślinnego zastępnika mięsa mielonego, ugotowanej soczewicy, mielonego tofu, najlepiej wędzonego lub ok. 200 g granulatu sojowego
                  • przyprawy: 2 łyżeczki oregano, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

                    Wegańska lasagne - sposób przygotowania

                    1. W garnku rozgrzać około 4 łyżek oliwy. Dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę i smażyć minutę.
                      1. Seler drobno posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli. Następnie dodać posiekany czosnek.
                        1. Całość chwilę dusić, aż marchewka stanie się miękka.
                          1. Dodać roślinną bazę i rozdrobnić łopatką.
                            1. Całość zalać passatą lub pomidorami z puszki i gotować przez 15 minut na małym ogniu. Całość powinna nieco się zredukować. Kiedy sos jest odpowiednio wilgotny, makaron nie twardnieje w trakcie pieczenia.
                              1. Doprawić oregano, solą i pieprzem.
                                1. Sos beszamelowy: w rondelku połączyć oliwę z mąką i wymieszać dokładnie za pomocą trzepaczki, stopniowo dolewać roślinnego mleka i mieszać tak, aby nie powstały grudki, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Sos po 5 minutach powinien zgęstnieć.
                                  1. Przygotować formę do pieczenia. Na dnie rozprowadzić 2 łyżki oliwy z oliwek i sosu beszamelowego.
                                    1. Ułożyć warstwę makaronu tak, aby makaron trochę na siebie nachodził.
                                      1. Na makaronie rozprowadzić około 6-8 łyżek sosu, a następnie polać beszamelem. Przykryć makaronem i powtarzać kolejne warstwy.
                                        1. Ostatnią warstwę makaronu przykryć beszamelem oraz plastrami wegańskiego sera. Całość skropić 2 łyżkami wody, dzięki czemu ser lepiej topnieje.
                                          1. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Całość powinna być lekko złocista, a nóż powinien z łatwością przechodzić przez wszystkie warstwy.

                                            Zobacz także:

                                            Autor: Diana Ryściuk

                                            Źródło zdjęcia głównego: porosolka/Getty Images

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości