Wegańska lasagna może być naprawdę pyszna. Wszystko zależy od tego, po jakiej jakości produkty sięgniemy w trakcie jej przygotowywania. Im lepszy zamiennik mięsa i wegański ser, tym smaczniejsza wegańska lasagne. Wypróbuj nasz przepis i się przekonaj.
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Wegańska lasagne - składniki
- makaron do lasagne
- oliwa z oliwek
- 1-2 cebule
- 1-2 marchewki
- 1-2 łodygi selera naciowego
- 4 ząbki czosnku
- 700 g passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów krojonych
- wegańska baza: ok. 400 g roślinnego zastępnika mięsa mielonego, ugotowanej soczewicy, mielonego tofu, najlepiej wędzonego lub ok. 200 g granulatu sojowego
- przyprawy: 2 łyżeczki oregano, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wegańska lasagne - sposób przygotowania
- W garnku rozgrzać około 4 łyżek oliwy. Dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę i smażyć minutę.
- Seler drobno posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli. Następnie dodać posiekany czosnek.
- Całość chwilę dusić, aż marchewka stanie się miękka.
- Dodać roślinną bazę i rozdrobnić łopatką.
- Całość zalać passatą lub pomidorami z puszki i gotować przez 15 minut na małym ogniu. Całość powinna nieco się zredukować. Kiedy sos jest odpowiednio wilgotny, makaron nie twardnieje w trakcie pieczenia.
- Doprawić oregano, solą i pieprzem.
- Sos beszamelowy: w rondelku połączyć oliwę z mąką i wymieszać dokładnie za pomocą trzepaczki, stopniowo dolewać roślinnego mleka i mieszać tak, aby nie powstały grudki, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Sos po 5 minutach powinien zgęstnieć.
- Przygotować formę do pieczenia. Na dnie rozprowadzić 2 łyżki oliwy z oliwek i sosu beszamelowego.
- Ułożyć warstwę makaronu tak, aby makaron trochę na siebie nachodził.
- Na makaronie rozprowadzić około 6-8 łyżek sosu, a następnie polać beszamelem. Przykryć makaronem i powtarzać kolejne warstwy.
- Ostatnią warstwę makaronu przykryć beszamelem oraz plastrami wegańskiego sera. Całość skropić 2 łyżkami wody, dzięki czemu ser lepiej topnieje.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Całość powinna być lekko złocista, a nóż powinien z łatwością przechodzić przez wszystkie warstwy.
Zobacz także:
- Wegańskie jajko na twardo! Jak powstał kulinarny wynalazek z Singapuru?
- Zapiekanki wegańskie – proste i zdrowe przepisy na szybki lunch
- Wegańskie flaczki z boczniakami. Prosty przepis na alternatywę tradycyjnej, polskiej zupy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: porosolka/Getty Images
podziel się: