Składniki na 4 porcje szparagów:
- 12 zielonych szparagów
- Oliwa
- 3 łyżki octu winnego lub kremu balsamicznego
- Sól
Przygotowanie szparagów:
- Szparagi wysmaruj oliwą i ugrilluj na patelni.
- Podawaj na talerzu z rozlaną oliwą, octem i solą, wraz z pokruszoną chałką.
Składniki na chałkę:
- 500g mąki
- opakowanie suszonych drożdży
- ok. 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 60g cukru brązowego
- 300ml napoju owsianego
- 1 płaska łyżeczka soli
- Wymieszaj ze sobą dokładnie mąkę, drożdże, cukier, sól.
- W rondelku podgrzej napój owsiany, tak żeby był ciepły, ale nie gorący.
- Napój owsiany z olejem dodaj do suchych składników. Zagnieć całość na elastyczne ciasto, łatwo odchodzące od dłoni. Jeśli jest za rzadkie dodaj więcej mąki, a jeśli za gęste dodaj odrobinę ciepłego napoju roślinnego.
- Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h. Zapleć z ciasta chałkę. Następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 min
Zobacz także:
- Pomysły na grilla. 10 oryginalnych przepisów na dania z rusztu
- Wege grill - 10 przepisów na bezmięsne dania z grilla
- "Barbecue na wypasie". Światowej sławy szef kuchni zdradza nam swoje triki na idealnego grilla
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: