"Barbecue na wypasie". Światowej sławy szef kuchni zdradza nam swoje triki na idealnego grilla

szaszłyki piekące się na grillu
Przepisy na szaszłyki z grilla dla każdego. Jak przygotować tę piknikową przekąskę?
Źródło: fot. Valentyn Semenov / EyeEm/Getty Images
Wiosna, a wraz z nią dni spędzone na świeżym powietrzu, zbliża się wielkimi krokami. To oznacza także rozpoczęcie sezonu grillowego. Z tej okazji postanowiliśmy porozmawiać z Luciano Luchettim, prowadzącym program "Barbecue na wypasie" i prawdziwym pasjonatem grillowania i poprosić, by zdradził nam kilka tajników perfekcyjnego barbecue i opowiedział o pracy na planie.

Specjały z grilla kochają ludzie na całym świecie. Co sprawia, że taki rodzaj przyrządzania potraw jest tak popularny? Według eksperta i prawdziwego pasjonata, Luciano Luchettiego, powodów jest kilka. Przede wszystkim jest to bardzo prosty oraz rustykalny sposób przygotowywania jedzenia. Tak naprawdę potrzebny jest ogień, mięso i... nic więcej. Drugim elementem, który czyni grillowanie wyjątkowym jest sam ogień. Według Luciano, jest coś magicznego w jego rozpalaniu oraz obserwowaniu. Poza tym, przygotowując grilla nie da się nudzić - ten rytuał za każdym razem wygląda inaczej, w zależności od otoczenia czy pogody.

Wiosna

Źródło: Dzień Dobry TVN
Wiosna, ach to ty!
Wiosna, ach to ty!
Jaka będzie wiosna w tym roku? (napisy)
Jaka będzie wiosna w tym roku? (napisy)
Wiosna w Ogrodzie Botanicznym w Krakowie
Wiosna w Ogrodzie Botanicznym w Krakowie
Atopowe zapalenie skóry atakuje wiosną – jak łagodzić objawy?
Atopowe zapalenie skóry atakuje wiosną – jak łagodzić objawy?
Skaldowie – „Wiosna”
Skaldowie – „Wiosna”
Wiosna już za rogiem, czas odkurzyć rower
Wiosna już za rogiem, czas odkurzyć rower
Szukamy wiosny w lesie
Szukamy wiosny w lesie
HGTV: Wiosenne prace w warzywniku. Jak przygotować glebę
HGTV: Wiosenne prace w warzywniku. Jak przygotować glebę
Przygotowania do wiosny
Przygotowania do wiosny
Wiosenna dawka energii od Qczaja
Wiosenna dawka energii od Qczaja
Olek Klembalski w piosence „Ulotnie”
Olek Klembalski w piosence „Ulotnie”

Ekspert ma jeszcze jedną radę: - Jedzenie pieczonych pyszności z grilla najlepiej smakuje w towarzystwie. Może się powtarzam, ale musi być dzielone z rodziną, przyjaciółmi, partnerem. Jedzony w pojedynkę to tylko kolejny posiłek. Fakt, że jemy go wspólnie to jeden z najważniejszych elementów tego rytuału i powód, dla którego barbecue to najlepszy posiłek z możliwych! - powiedział z entuzjazmem Luciano.

Sprawdzone sposoby na udane grillowanie

- Grill możemy przygotować na wiele sposobów, ale są 2-3 rzeczy, które są niesamowicie istotne i powinniśmy zawsze o nich pamiętać - zaznaczył Luciano. Oto jego rady:

  1. Ogień powinien pojawiać się jako pierwszy, a znikać jako ostatni. Musi być cały czas silny, a żar - zawsze się palić. Jeśli zabraknie ognia, to tak, jakby zabrakło prądu czy gazu w tradycyjnej kuchence czy w piekarniku. Lepiej mieć węgiel w zanadrzu, niż zaryzykować jego brak.
    1. "Rzeźnik musi być twoim najlepszym przyjacielem" - to powiedzenie bardzo popularne w Argentynie, ponieważ sukces grilla w 70 proc. zależy od jakości mięsa, a rzeźnik zna się na mięsie, jak nikt inny. Jeśli jednak nie kupujesz mięsa od niego, to ważne jest posiadanie podstawowej wiedzy o mięsie, żeby mieć pewność, że wybierasz coś, co jest naprawdę dobre. Zwróć uwagę na kolor, zapach, a także ilość tłuszczu.
      1. . Gotowanie na grillu jest procesem, którego nie można przyspieszać, danie będzie gotowe, gdy nadejdzie odpowiedni czas. Mięsa nie należy non stop dotykać czy przesuwać na grillu.

        Przepis Luciano na prosty i pyszny sos czosnkowo-pietruszkowy

        - Coś, co nigdy nie zawodzi, to sos na bazie czosnku oraz pietruszki z masłem. Dodatkowo, można go przechować przez kilka tygodni w zamrażarce - poradził prowadzący "Barbecue na wypasie".

        Aby go przygotować, na patelni podgrzej i rozpuść masło, dodaj dobrze posiekany czosnek i zmniejsz temperaturę do minimum. Następnie dorzuć trochę sproszkowanej papryki, szczyptę kuminu i pieprzu, zdejmij patelnię z ognia. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę i poczekaj, aż całość ostygnie. Dodaj do mięsa i ciesz się pysznym smakiem.

        "Barbecue na wypasie" - wyjątkowy program Food Network

        Prowadzący Luciano Luchetti wraz z przyjaciółmi przygotowuje nietuzinkowe przepisy. W programie poznajemy techniki gotowania, rodzaje mięsa, sosy oraz triki, które uwodzą podniebienia widzów. Odwiedzamy Buenos Aires i jego okolice, spotkamy wyjątkowe postacie, które zainspirują widzów do przygotowania grilla innego niż zwykle. Locos X el Asado to wyjątkowa propozycja prezentująca argentyński grill dla całej Ameryki Łacińskiej.

        Jak prowadzący wspomina pracę na planie? - Nagrywanie grillowania nie było proste, ponieważ akcja działa się na zewnątrz. Czasami padał deszcz, było wietrznie czy wyjątkowo gorąco. Ale na koniec dnia opuszczaliśmy plan szczęśliwi, ponieważ pomimo długich godzin przy ogniu, dymu dookoła nas, staraliśmy się zamienić plan zdjęciowy w zwykłe spotkanie przy grillu i dlatego zawsze dobrze się bawiliśmy, staraliśmy się korzystać z tego, jak tylko mogliśmy - zdradził w rozmowie z naszym serwisem.

        Program kręcony był w Buenos Aires, musieliśmy więc zapytać Luciano o jego ulubione miejsca. Zdradził, że sam woli miejsca z dala od zgiełku, gdzie jest zielono i blisko do rzeki czy wspaniałych widoków. - Gdybym miał polecić coś turystycznego, to sugerowałbym odwiedzenie Palermo, gdzie znajdują się fantastyczne restauracje specjalizujące się w daniach z grilla, jak np. Don Julio, El Pobre Luis, potem radziłbym odwiedzić północne Buenos Aires, gdzie znajduje się Los Talas del Enterriano, typowa i tradycyjna restauracja z argentyńskimi daniami z grilla. Polecam też wycieczkę przez całą Argentynę, ponieważ nie można wyjechać z kraju bez odwiedzenia Patagonii, Mendozy, Cordoby i wielu innych miejsc, które sprawiają, że kraj jest atrakcyjny dla turystów. W mojej opinii to jedno z najpiękniejszych państw na świecie .

        Zobacz także:

        Autor: Pola Namysł

        Źródło zdjęcia głównego: fot. Valentyn Semenov / EyeEm/Getty Images

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości