Jadłeś kiedyś te dwie polskie potrawy? Trafiły na listę 100 najgorszych dań na świecie

mężczyzna ze zniesmaczoną miną otwiera pokrywę garnka i degustuje jedzenie
Ranking 100 najgorszych potraw na świecie - dwa dania z Polski
Źródło: Motortion/Getty Images
Portal kulinarny TasteAtlas opublikował ranking 100 najgorzej ocenianych potraw na świecie. Znalazło się w nim kilka nietypowych, a czasem wręcz kontrowersyjnych specjałów - w tym dwa z Polski. Które danie zajęło niechlubne pierwsze miejsce?
Kluczowe fakty:
  • Portal TasteAtlas opublikował ranking 100 najgorzej ocenianych potraw na świecie.
  • Na pierwszym miejscu rankingu znalazła się islandzka potrawa svið.
  • W rankingu znalazły się również polskie dania. Jakie?

Dalsza część tekstu poniżej.

DD_20250421_Jedzenie
Ile jest w stanie zmieścić nasz brzuch?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Ranking 100 najgorszych potraw na świecie - podium

Różnica smaków kuchni tradycyjnych i kulturowych na świecie jest ogromna, a to, co dla jednych stanowi przysmak, dla innych może być nie do przełknięcia. Portal TasteAtlas przygotował zestawienie 100 najgorzej ocenianych dań z całego globu. Co wiedzie prym?

Na pierwszym miejscu rankingu znalazła się islandzka potrawa svið, będąca gotowaną głową owcy.

- Głowa oferuje unikalną mieszankę faktur i smaków. Policzek jest najbardziej mięsistym kawałkiem o smaku i fakturze baraniny. Język to ładny kawałek mięśni, a gałka oczna zapewnia soczysty trzask, gdy jest ściskana między zębami - opisuje serwis turystyczny Atlas Obscura. 

Drugie miejsce zajął blodpalt - szwedzka potrawa przygotowywana z mąki żytniej lub jęczmiennej i krwi zwierzęcej. Tradycyjnie robiono ją z krwi renifera, ale obecnie występuje w licznych odmianach regionalnych, które wykorzystują krew np. krowy, owcy lub świni. 

Trzecie miejsce na podium zajęło kolejne tradycyjne islandzkie danie o nazwie thorramatur, składające się z fermentowanego mięsa rekina, wędzonej jagnięciny, smażonej głowy jagnięcej oraz kaszanki

Dwa polskie dania w rankingu 100 najgorszych na świecie

Na liście znalazło się także wiele innych nietypowych potraw z całego świata, takich jak chilijski chleb chapalele, krwawe naleśniki blodplättar z Szwecji, Finlandii i Norwegii, burger z makaronem ramen czy smażony pająk z Kambodży. 

Nie zabrakło również polskich dań. Na 27. miejscu znalazł się śląski żymlok, a na 44. miejscu czernina.

Żymlok to kiełbasko-kaszanka z dodatkiem sporej ilości czerstwej bułki pokrojonej w kostkę, natomiast czernina to zupa na bazie rosołu oraz krwi kaczki, królika lub gęsi. 

Na ogół jednak polska kuchnia jest wysoko oceniana. W grudniu 2023 roku w rankingu kuchni świata opublikowanym przez TasteAtlas Polska zajęła wysokie 13. miejsce, a wśród najlepszych polskich dań znalazły się wówczas pierogi, gołąbki, sernik, babka, gulasz, rosół, kopytka, zapiekanka, bigos i klopsiki. 

Więcej informacji na stronie tvn24.pl

Zobacz także:

Wypełnij ankietę dla dziendobry.tvn.pl
Wypełnij ankietę dla dziendobry.tvn.pl
podziel się:

Pozostałe wiadomości