- Portal TasteAtlas opublikował ranking 100 najgorzej ocenianych potraw na świecie.
- Na pierwszym miejscu rankingu znalazła się islandzka potrawa svið.
- W rankingu znalazły się również polskie dania. Jakie?
Dalsza część tekstu poniżej.
Ranking 100 najgorszych potraw na świecie - podium
Różnica smaków kuchni tradycyjnych i kulturowych na świecie jest ogromna, a to, co dla jednych stanowi przysmak, dla innych może być nie do przełknięcia. Portal TasteAtlas przygotował zestawienie 100 najgorzej ocenianych dań z całego globu. Co wiedzie prym?
Na pierwszym miejscu rankingu znalazła się islandzka potrawa svið, będąca gotowaną głową owcy.
- Głowa oferuje unikalną mieszankę faktur i smaków. Policzek jest najbardziej mięsistym kawałkiem o smaku i fakturze baraniny. Język to ładny kawałek mięśni, a gałka oczna zapewnia soczysty trzask, gdy jest ściskana między zębami - opisuje serwis turystyczny Atlas Obscura.
Drugie miejsce zajął blodpalt - szwedzka potrawa przygotowywana z mąki żytniej lub jęczmiennej i krwi zwierzęcej. Tradycyjnie robiono ją z krwi renifera, ale obecnie występuje w licznych odmianach regionalnych, które wykorzystują krew np. krowy, owcy lub świni.
Trzecie miejsce na podium zajęło kolejne tradycyjne islandzkie danie o nazwie thorramatur, składające się z fermentowanego mięsa rekina, wędzonej jagnięciny, smażonej głowy jagnięcej oraz kaszanki.
Dwa polskie dania w rankingu 100 najgorszych na świecie
Na liście znalazło się także wiele innych nietypowych potraw z całego świata, takich jak chilijski chleb chapalele, krwawe naleśniki blodplättar z Szwecji, Finlandii i Norwegii, burger z makaronem ramen czy smażony pająk z Kambodży.
Nie zabrakło również polskich dań. Na 27. miejscu znalazł się śląski żymlok, a na 44. miejscu czernina.
Żymlok to kiełbasko-kaszanka z dodatkiem sporej ilości czerstwej bułki pokrojonej w kostkę, natomiast czernina to zupa na bazie rosołu oraz krwi kaczki, królika lub gęsi.
Na ogół jednak polska kuchnia jest wysoko oceniana. W grudniu 2023 roku w rankingu kuchni świata opublikowanym przez TasteAtlas Polska zajęła wysokie 13. miejsce, a wśród najlepszych polskich dań znalazły się wówczas pierogi, gołąbki, sernik, babka, gulasz, rosół, kopytka, zapiekanka, bigos i klopsiki.
Więcej informacji na stronie tvn24.pl.
Zobacz także:
- W czym tkwi fenomen amerykańskich dinerów? "Był miejscem spotkań hollywoodzkich gwiazd"
- "Będzie nam dostarczał energii". Skyr, grecki, czy naturalny? Po który jogurt warto sięgnąć?
- Kiedy odchudzanie staje się zagrożeniem? "Pół jajka to było całe moje żywienie"
Autor: Berenika Olesińska
Źródło: TasteAtlas
Źródło zdjęcia głównego: Motortion/Getty Images