Zaburzenia odżywiania to problem, który nie zawsze daje o sobie znać w widoczny sposób. Często mają one swoje korzenie w dzieciństwie, wpływie otoczenia czy nieuświadomionych komunikatach płynących z domu rodzinnego. Jak rozpoznać, że dziecko może zmagać się tym problemem? O tym w Dzień Dobry TVN dietetyczka i psycholożka Agata Ziemnicka oraz aktorka Monika Miller.
- Zaburzenia odżywiania to problem, który trzeba nagłaśniać. Zmagają się z nim już nawet dojrzewające dzieci.
- Jak tłumaczyła jedna z pacjentek chorujących na anoreksję, do szpitala trafiła z wagą skrajnie zagrażającą jej życiu.
- Monika Miller, już od wczesnych lat musiała trenować trzy razy w tygodniu, nie mogła jeść słodyczy czy fast foodów, a jedyne, na co jej pozwalano to woda z miodem.
Kiedy odchudzanie staje się zagrożeniem?
W podrzeszowskiej Malawie znajduje się ośrodek leczenia zaburzeń odżywiania. Przez 16 lat znalazło tutaj pomoc już kilkaset pacjentek i pacjentów z anoreksją, bulimią czy kompulsywnym objadaniem się. Wśród pacjentek walczących o poprawę stanu zdrowia jest m.in. Gabriela.
- Na początku planowałam się tylko zacząć odchudzać, troszkę zdrowiej odżywiać, ograniczyć słodycze. W pewnym momencie to po prostu wymknęło się spod kontroli. Potrafiłam zjeść na śniadanie pół jajka i to było całe moje wyżywienie. Trafiłam do szpitala już ze skrajnie niską wagą zagrażającą mojemu życiu. Do tego doszły problemy ze stłuszczeniem wątroby, płyn w osierdziu, no i odbiałczenie organizmu - tłumaczyła w Dzień Dobry TVN Gabriela Skowrońska, która choruje na anoreksję.
Walka o powrót do normalności
Jak wygląda żywienie w ośrodku zaburzeń odżywiania? - Nie mamy produktów zakazanych, wręcz przeciwnie, bardzo często wprowadzamy sobie fearfoody, czyli produkty, których pacjentki najczęściej się boją. Najczęściej są to słodycze, rzeczy, które są wysokotłuszczowe. Fearfoody losujemy zawsze raz w tygodniu, to jest trudny posiłek dla pacjenta, dlatego że on mierzy się wtedy z lękiem - powiedziała psychodietetyczka Magdalena Błaszczyk.
W jaki sposób dziewczęta próbują "walczyć" z próbą poprawy ich stanu zdrowia? - Różnego rodzaju sztuczki są stosowane, a to wycieranie np. masła czy innych rzeczy za paznokciami, wcieranie we włosy, resztki jedzenia gdzieś tam w kieszeniach swetrów, za rękawami, po skończonym posiłku pełne usta, po czym idziemy do kuchni, żeby sobie wody nalać i w międzyczasie wypluwamy to do zlewu - wyznała Elżbieta Pięta, kierowniczka ośrodka terapeutycznego w Malawie.
- "Idę do łazienki, mam 15 minut na wzięcie prysznica", "ja wolę te 15 minut np. robić pajacyki", wychodzenie po schodach 10 razy na dzień, bo zapomniałam tego, śmego, owego - to są kolejne sztuczki - dodała.
Zaburzenia odżywiania - czym się charakteryzują?
W studiu Dzień Dobry TVN dietetyczka i psycholożka Agata Ziemnicka oraz aktorka Monika Miller opowiedziały widzom jak rozpoznać zaburzenia odżywiania.
Jak tłumaczyła Monika Miller, już od wczesnych lat obowiązywały ją restrykcyjne zasady dotyczące odżywiania i aktywności fizycznej. Musiała trenować trzy razy w tygodniu, nie mogła jeść słodyczy czy fast foodów, a jedyne, na co jej pozwalano, to woda z miodem. - Jak pytałam, czy możemy zjeść pizzę, tata odpowiedział, że nie bo będę gruba jak świnia - opowiadała aktorka.
Monika Miller chorowała na anoreksję, później na bulimię. - Ja jestem 16 lat w terapii i też biorę leki i nadal walczę z tym, nadal mam takie problemy, że zdrowo się odżywiam i ćwiczę, a boję się, że przesadzę znowu, że to będzie zbyt restrykcyjne i będą problemy - tłumaczyła w Dzień Dobry TVN.
Co zdaniem Agaty Ziemnickiej może powodować zaburzenia odżywiania już u dorastających osób? Co może być sygnałem dla rodziców? Zobacz całą rozmowę w materiale wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Podstępne uzależnienie, które dotyka coraz większą grupę Polaków. "Szybko odejdę z tego świata"
- Jak pomóc młodym osobom cierpiącym na anoreksję? "To jest jedna z najgorszych chorób psychicznych"
- Jak walczyć z podjadaniem ze stresu? Psychodietetyczka: "To jest destrukcyjny mechanizm"
Autor: Aleksandra Matczuk
Reporter: Agnieszka Reczek-Bogacka
Źródło zdjęcia głównego: ddtvn