"Będzie nam dostarczał energii". Skyr, grecki, czy naturalny? Po który jogurt warto sięgnąć?

Jogurt jogurtowi nierówny. Czym się kierować przy ich wyborze?
Białko, niezbędne dla twojego organizmu
Źródło: Dzień Dobry TVN
W sklepach mamy ogromny wybór jogurtów. Możemy sięgnąć po skyr, jogurt naturalny lub grecki. Czym te produkty się od siebie różnią? Kiedy powinniśmy je spożywać? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedzieli dietetyk kliniczna Patrycja Klimek oraz trener personalny Aleksander Pawłowski.
Kluczowe fakty:
  • Jogurty są źródłem białka. Produktem, który ma go bardzo dużo jest skyr. Mniej białka ma jogurt grecki.
  • Nasze dzienne zapotrzebowanie na białko będzie zależało od kilku czynników, m.in.: od wieku, masy ciała, a także aktywności fizycznej.
  • Na rynku obecne są odżywki białkowe. Wiele kobiet nie chce ich stosować, ponieważ obawiają się, że ich mięśnie zbyt mocno "urosną". W tym przekonaniu nie ma prawdy.

Skyr, grecki, naturalny - czym się różnią od siebie?

Jogurt typu skyr, grecki i naturalny różnią się od siebie zawartością białka oraz tłuszczu.

- Oczywistością jest, że jogurt typu skyr, typu islandzkiego, ma najwyższą zawartość białka, więc osoby, które są np. aktywne fizycznie, powinny właśnie zwracać uwagę na to, żeby kupować np. skyr. Natomiast te osoby, które mają zwiększone zapotrzebowanie energetyczne, również powinny zwracać uwagę na to, żeby nie tylko kupować skyr, ale i jogurt grecki - ma zmniejszą zawartość białka, ale zwiększoną zawartość tłuszczu. Będzie nam dostarczał więcej energii - tłumaczyła w Dzień Dobry TVN Patrycja Klimek.

Należy pamiętać, że nasze dzienne zapotrzebowanie na białko będzie zależało od kilku czynników. - Od wieku, masy ciała, aktywności fizycznej, w jakim stanie jesteśmy, ale uśredniając, będzie to pomiędzy 1,2 a 2,4 gramów na kilogram masy ciała dla osób aktywnych fizycznie. Jest to bardzo zależne, natomiast takie wartości średnio przyjmujemy - dodała nasza rozmówczyni.

Kiedy warto spożywać więcej białka?

Na rynku obecne są również odżywki białkowe. Wiele kobiet nie chce ich stosować, ponieważ obawiają się, że ich mięśnie zbyt mocno "urosną". Tymczasem, jak wyjaśnił Aleksander Pawłowski, w tym przekonaniu nie ma prawdy.

- Żeby był sens na zwiększoną podaż białka, to powinniśmy trenować siłowo. To jest raz. Dwa, żeby naprawdę urosnąć za dużo - bez dodatkowego wspomagania - przede wszystkim u kobiet jest to bardzo trudne, szczególnie w okresie około menopauzy lub po menopauzie, czyli to jest taki okres, kiedy spożycie białka powinno być zwiększone - wyjaśnił Aleksander Pawłowski.

Trener zapytany o, to kiedy sięgnąć po odżywkę białkową, odpowiedział, że bardzo dużo zależy od tego, jak reagujemy na tego rodzaju produkty, a także tego, ile mamy białka w diecie.

- Jeżeli masz niewystarczającą ilość białka w diecie i objętościowo nie jesteś w stanie tego przejść, warto jest się wspomagać odżywką białkową - podkreślił.

A gdzie szukać białka? Które artykuły spożywcze są jego dobrym źródłem? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości