Dieta Słowianek to sposób odżywiania, który – zwłaszcza za oceanem – zdobywa coraz większą popularność. Menu oparte głównie na kaszy gryczanej zdaniem Amerykanek jest doskonałym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów. Czy faktycznie tak jest? Jakie zalety, a jakie wady ma ta dieta? O tym w rozmowie z serwisem dziendobry.tvn.pl opowiedziała dr Agnieszka Ostachowska-Gąsior, dietetyk.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej.
Dieta Słowianek – czym się charakteryzuje?
Kasza gryczana to jeden z bardziej popularnych artykułów spożywczych w polskiej kuchni. W Stanach Zjednoczonych jest znana od niedawna. Podbija podniebienia nie tylko tych, którzy cenią sobie dobre jedzenie, ale i tych, którzy chcą się pozbyć zbędnych kilogramów.
Ciesząca się sporą popularnością w USA dieta Słowianek (slavic girl diet) opiera się właśnie na kaszy gryczanej. Poza nią w menu ma być awokado, świeże warzyw, kiszonki, jaja, nabiał, chude białe mięsa (kurczak lub indyk) oraz ryby (np. śledzie). Mimo że eksperci często mają mieszane odczucia co do modnych diet, w tym przypadku jest inaczej.
Czy warto stosować slavic girl diet?
Kasza gryczana to jeden ze zdrowszych produktów.
– To bardzo dobre źródło wysokiej jakości węglowodanów oraz białka. Jest bogata w błonnik pokarmowy, który odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego (m.in. poprawia pracę jelit, zapobiega zaparciom). Kasza gryczana jest produktem sycącym, co będzie szczególnie istotne u osób, które chcą zredukować nadwagę. Cechuje ją wysoka gęstość odżywcza, czyli bogactwo składników pokarmowych przy stosunkowo niewielkiej ilości dostarczanych kalorii. Gryka stanowi też ważne źródło witamin z grupy, zwłaszcza B1 i B6 – wyliczała dr Agnieszka Ostachowska-Gąsior, dietetyk z Centrum Medycznego SafiMed. Obie witaminy mają m.in. wpływ na prawidłowy metabolizm, funkcjonowanie układu odpornościowego, krwionośnego i nerwowego.
Co więcej, kasza gryczana jest cennym źródłem magnezu. Zjedzenie jej 100 gramów zaspakaja ponad 70 proc. dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten ważny składnik mineralny (najczęstsze objawy niedoboru magnezu to uczucie zmęczenia, osłabienie koncentracji i pamięci, zwiększoną podatność na stres, bolesne skurcze mięśni). Mamy tu też żelazo, cynk, miedź i mangan. - Zapobiegają one wypadaniu włosów, suchości skóry czy łamliwości paznokci – tłumaczyła specjalistka.
Zaletą kaszy gryczanej jest również niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że po jej zjedzeniu poziom glukozy we krwi nie podnosi się zbyt szybko. Z tego względu ten produkt szczególnie polecany jest osobom, które chorują na cukrzycę. Atutem jest także to, że jako produkt bezglutenowy może być spożywana przez osoby z nietolerancją glutenu.
Kolejnym ważnym składnikiem diety Słowianek są jaja. Zawierają one – zwłaszcza żółtko – pełnowartościowe białko, tzw. białko wzorcowe. Są doskonałym źródłem witaminy B12, której nie ma w kaszy gryczanej oraz innych produktach roślinnych (witamina ta bierze m.in. udział "w produkcji" krwi). Kolejnymi charakterystycznymi dla jaj składnikami są lecytyna oraz cholina. - Mają korzystny wpływ na pracę mózgu, na poprawę długotrwałej pamięci, funkcję zapamiętywania, na cały układ nerwowy, na rdzeń kręgowy - wyjaśniła rozmówczyni dziendobry.tvn.pl.
Natomiast awokado będzie stanowiło doskonałe źródło potrzebnych tłuszczy. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe obecne w tym owocu razem z kwasami tłuszczowymi omega-3 (główne ich źródło to tłuste ryby morskie, orzechy, oleje np. olej lniany) regulują poziom cholesterolu. Co więcej, tłuszcze zawarte w awokado obniżają stężenie "złego", a podnoszą wartości "dobrego" cholesterolu. - Co nie jest takie proste. Łatwiej jest dietą obniżyć "zły" cholesterol niż podnieść ten "dobry" – podkreśliła ekspertka.
Ważny elementem diety Słowianek stanowią świeże, jak i kiszone warzywa. Są one bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy. Dodatkowo w tych fermentowanych znajdziemy bakterie kwasu mlekowego, które mają korzystny wpływ na działanie układu pokarmowego i skład naszej mikrobioty.
Czy dieta Słowianek pomaga schudnąć?
W ocenie specjalistki dieta Słowianek może pomóc w pozbyciu się być zbędnych kilogramów. Z tych produktów, które należy spożywać podczas jej stosowania, można przygotować naprawdę zdrowe, zbilansowane dania. Gdy zadbamy o odpowiednio dobrany deficyt energetyczny, mamy spore szanse na osiągnięcie celu. Pamiętajmy, że to deficyt kaloryczny i regularna aktywność fizyczna odpowiadają właśnie za trwałą utratę wagi.
– Jeśli mamy wystarczający poziom wiedzy i będziemy zastępować produkty węglowodanowe takie jak pieczywo czy makaron kaszą gryczaną, jeśli potrafimy przygotować posiłki tak, aby około 50 proc. energii pochodziło z węglowodanów, 30 proc. z korzystnych dla zdrowia tłuszczów, a 20 proc. z białka i dostarczymy do organizmu wszystkich niezbędnych substancji pokarmowych we właściwych proporcjach, to menu możemy opracować sobie samodzielnie i bezpiecznie schudnąć – stwierdziła. Gdy brakuje nam umiejętności, nie mamy pewności, czy wszystko zrobiliśmy prawidłowo, warto skonsultować się ze specjalistą.
Choć dieta Słowianek jest ciekawym i rozsądnym menu, to trzeba mieć świadomość, że efekty nie przyjdą z dnia na dzień. – Nie oczekujmy szybkich rezultatów, zrzucanie kilogramów to proces, który wymaga czasu, a zbyt szybka utrata masy ciała jest zdecydowanie niekorzystna dla zdrowia – zaznaczyła.
Dieta Słowianek – czy to menu dla każdego?
Mimo że dieta Słowianek wydaje się zdrowa i bezpieczna, to niestety nie każdy może ją stosować. Na przykład ze względu na obecność nabiału nie będą mogły po nią sięgnąć osoby z nietolerancją laktozy. Nie będzie ona wskazana również przy problemach z nerkami.
– Białko w kaszy gryczanej czy w jajkach z jednej strony jest bardzo dobre, ale z drugiej, przy niewydolności nerek może być niebezpieczne. Osoby z tym schorzeniem powinny ograniczyć jego spożycie – ostrzegła dietetyczka.
Ze względu na obecność produktów bogatych w potas (wspomaga m.in. pracę serca i układu krążenia) i fosfor (pierwiastek ważny m.in. w procesie mineralizacji kości) z diety Słowianek powinni zrezygnować pacjenci z chorobami nerek, przy których podaż tych składników musi być ściśle kontrolowana.
W chorobach jelit też ostrożnie. W przypadku niektórych zaburzeń układu pokarmowego spożycie kaszy gryczanej może prowadzić do wzdęć i dyskomfortu. Osoby te powinny obserwować reakcję organizmu na ten produkt. Pamiętajmy także, że kasza gryczana może wywoływać u niektórych reakcje alergiczne (swędzenie, pokrzywka, zapalenie spojówek.
Dlatego też osoby z chorobami przewlekłymi przed wprowadzeniem jakiejkolwiek diety zawsze powinny skonsultować się lekarzem. Bez tego – zamiast sobie pomóc – mogą zaostrzyć przebieg choroby.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Miał dość uwag nauczycieli pod adresem jego córki. Napisał do nich liścik na pudełku śniadaniowym
- Wybrano najzdrowszy owoc na świecie. Polacy mogą się nim raczyć przez cały rok
- Zupa dobra nie tylko na obiad. Dlaczego warto jeść ją śniadanie?
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: VadimZakirov/Getty Images