Bartek Kieżun i jego wyjątkowe książki
Bartek Kieżun to specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskiej, który ma na swoim koncie pięć wyjątkowych kulinarnych książek.
- To są takie książki, które zawsze chciałem przeczytać, żeby były w niej przepisy, fajne historie i żebym mógł się dowiedzieć czegoś więcej o miejscu, z którego ten przepis pochodzi. Pomyślałem sobie: "nie ma takich książek, więc trzeba je zrobić" - tłumaczył kucharz. - No więcej usiadłem i napisałem - dodał.
Jak przyznał, uwielbia basen Morza Śródziemnego. - Uwielbiam też jeść, podróżować, w związku z tym pokazuję tam to, co mniej spotyka - stwierdził.
Spośród tysięcy książek kulinarnych 3 pozycje Bartka Kieżuna zostały wyróżnione. - Jest to super satysfakcjonujące - stwierdził.
Kuchnia śródziemnomorska na sylwestra
Bartek Kieżun zaproponował nam kilka sylwestrowych dań z różnych zakątków kuchni śródziemnomorskiej. Na początek na tapet wziął sałatkę z soczewicy.
- Jesteśmy we Włoszech, więc jedziemy z tradycyjną soczewicą z Castelluccio z samego centrum Włoch. Kroimy drobno ogórek i czerwoną cebulę - pokazywał kucharz. - Potem wszystko mieszamy, dodajemy sól, pieprz i gotowe - dodał.
Co jeszcze zaproponował nam Bartek? Zobacz cały materiał wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
- Wystrzałowe przekąski na sylwestra. Przepisy Piotra Kucharskiego
- Przekąski na sylwestra typu finger food - przepisy braci Zawierucha
- Przekąski na imprezę sylwestrową według przepisu Kręglickich
Autor: Anna Gondecka
Reporter: Mikołaj Rey, Izolda Sanetra
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN