Śródziemnomorska kolacja sylwestrowa. "Jest to super satysfakcjonujące"

Śródziemnomorska kolacja sylwestrowa. "Jest to super satysfakcjonujące"
Źródło: Dzień Dobry TVN
Śródziemnomorskie kolacje sylwestrowe
Śródziemnomorskie kolacje sylwestrowe
Przedsylwestrowe inspiracje
Przedsylwestrowe inspiracje
Jak Blanka Lipińska spędza tegorocznego sylwestra?
Jak Blanka Lipińska spędza tegorocznego sylwestra?
Taneczne SOS przed sylwestrem
Taneczne SOS przed sylwestrem
Tradycje noworoczne w Polsce
Tradycje noworoczne w Polsce
Sylwester last minute
Sylwester last minute
Przetańczyć stopą chcę całą noc
Przetańczyć stopą chcę całą noc
Sylwester z dziećmi nie musi być nudny!
Sylwester z dziećmi nie musi być nudny!
W ostatni dzień roku Bartek Kieżun zabrał nas na wyjątkową kolację sylwestrową. Kucharz odkrył przed nami smaki Włoch, Stambułu, Grecji i Hiszpanii. Mistrz smaków podzielił się z nami wyjątkowymi przepisami, które uczynią sylwester niezapomnianym kulinarnym przeżyciem.

Bartek Kieżun i jego wyjątkowe książki

Bartek Kieżun to specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskiej, który ma na swoim koncie pięć wyjątkowych kulinarnych książek.

- To są takie książki, które zawsze chciałem przeczytać, żeby były w niej przepisy, fajne historie i żebym mógł się dowiedzieć czegoś więcej o miejscu, z którego ten przepis pochodzi. Pomyślałem sobie: "nie ma takich książek, więc trzeba je zrobić" - tłumaczył kucharz. - No więcej usiadłem i napisałem - dodał.

Jak przyznał, uwielbia basen Morza Śródziemnego. - Uwielbiam też jeść, podróżować, w związku z tym pokazuję tam to, co mniej spotyka - stwierdził.

Spośród tysięcy książek kulinarnych 3 pozycje Bartka Kieżuna zostały wyróżnione. - Jest to super satysfakcjonujące - stwierdził.

Kuchnia śródziemnomorska na sylwestra

Bartek Kieżun zaproponował nam kilka sylwestrowych dań z różnych zakątków kuchni śródziemnomorskiej. Na początek na tapet wziął sałatkę z soczewicy.

- Jesteśmy we Włoszech, więc jedziemy z tradycyjną soczewicą z Castelluccio z samego centrum Włoch. Kroimy drobno ogórek i czerwoną cebulę - pokazywał kucharz. - Potem wszystko mieszamy, dodajemy sól, pieprz i gotowe - dodał.

Co jeszcze zaproponował nam Bartek? Zobacz cały materiał wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Autor: Anna Gondecka

Reporter: Mikołaj Rey, Izolda Sanetra

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Kosmetyczka w podróży. Tych produktów nie może w niej zabraknąć
Materiał promocyjny

Kosmetyczka w podróży. Tych produktów nie może w niej zabraknąć

Jak trenować, by szybko zobaczyć efekty?
Materiał promocyjny

Jak trenować, by szybko zobaczyć efekty?