Libańska sałatka z bakłażana i ciecierzycy
Składniki:
bakłażan
1 szkl. ugotowanej ciecierzycy
1/2 szkl. pestek granatu
2 ząbki czosnku
czerwona cebula
garść drobno posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka cukru palmowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki kuminu
sól
pieprz
garść liści świeżej mięty
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta imbiru w proszku
Przygotowanie:
Bakłażana pokrój w kostkę, usmaż na patelni. Na koniec dodaj czosnek, ocet i cukier palmowy, i wszystkie przyprawy. Przełóż na półmisek i dodaj cebulę oraz ciecierzycę. Następnie dodaj zioła: pietruszkę i miętę. Na koniec posyp granatem
Tajska sałatka z mango, jajkiem i orzechami
Składniki:
5 ugotowanych jajek
4 drobno posiekane szalotki
1 mango pokrojone w łódeczki
garść mięty
1/2 pęczka szczypiorku pokrojonego w 2-centymetrowe paski
5 liści sałaty rzymskiej
5 liści kapusty pekińskiej pokrojonej w paski
1 średnia marchewka pokrojona w cienkie paski
garść orzechów ziemnych
2 łyżeczki czarnego sezamu
Sos:
4 świeże papryczki chili drobno posiekane
garść drobno posiekanej kolendry
3 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki sosu rybnego
1 łyżeczka cukru palmowego
Przygotowanie:
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu. Jajka obierz z łupinek i pokrój w plasterki. Na talerzu lub na półmisku ułóż kapustę, marchewkę i sałatę rzymską – możesz porwać ją na mniejsze kawałki. Na wierzchu ułóż szalotkę, mango, szczypiorek oraz miętę (zostaw kilka listków do dekoracji). Polej sałatkę sosem, na wierzchu ułóż jajka, udekoruj świeżą miętą, orzechami i sezamem.
Hiszpańska sałatka z krewetkami, pietruszką i czosnkiem
Składniki:
12 krewetek w pancerzach
skórka z cytryny
4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1/3 szkl. białego wina
pęczek zielonej pietruszki drobno posiekanej
szczypta soli
szczypta pieprzu
8 średnich ziemniaków ugotowanych i pokrojonych w grubą kostkę
kilka liści sałaty lodowej
garść kaparów
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, skórkę z cytryny i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj krewetki i smaż aż zrobią się delikatnie różowe. Dolej wino, sól oraz pieprz i duś aż wino odparuje. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę oraz masło. Na półmisku ułóż liście sałaty, dodaj ziemniaki, kapary i całość zalej krewetkami wraz z powstałym sosem.
Ceviche
Składniki:
1 polędwica z dorsza
sok z 2-3 limonek
3 papryczki chili
pęczek kolendry
sól
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
liść sałaty lodowej
Przygotowanie:
Rybę pokrój w kostkę. Zalej sokiem z limonki, dodaj soli i wstaw na 30 min. do lodówki. Następnie dodaj drobno posiekaną kolendrę, cebulę oraz papryczki chili. Z liścia sałaty zrób miseczkę i przełóż na niego sałatkę.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN