Rolada z cukinii z mięsem - przepis krok po kroku
Ilość porcji: ok. 6 Stopień trudności: średnie Czas przygotowania: 1h
Składniki:
- 4 cukinie
- ½ małego kabaczka
- łodyga selera naciowego
- marchewka
- szklanka mozzarelli w wiórkach
- 750 g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego)
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka oregano
- łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania rolady z cukinii z mięsem
- Cukinie kroimy wzdłuż na ok. 4-5 mm plastry i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Plastry układamy na zakładkę, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.
- Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 10-15 minut, aż zmiękną, ale nie upieką się całkowicie.
- W tym czasie kabaczka obieramy, kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, marchew i seler naciowy w drobna kosteczkę.
- Rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy na nią warzywa i podsmażamy.
- Dodajemy mięso, przesmażamy kolejne 10 minut i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, oregano.
- Mieszamy i dodajemy koncentrat pomidorowy i wlewamy ok. ¼-1/2 szklanki wody.
- Podgotowujemy całość przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Na podpieczoną cukinię sypiemy połowę wiórek mozzarelli, układamy na niej mięso, posypujemy pozostałym serem i delikatnie zwijamy całość w roladę.
- Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 5 minut i serwujemy.
Zobacz także:
- Cukinia – pyszna, zdrowa i prosta w przygotowaniu!
- Cukinie Faszerowane ricottą z przepisu Matteo Brunettiego
- Cukinia z grilla - przepisy na cukinię z grilla w ziołach, czosnkowej marynacie. Jak zrobić cukinię na grillu?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Marieta Marecka
podziel się: