Rolada z cukinii z mięsem, czyli pyszny obiad z sezonowych warzyw

Grillowana cukinia
Tomasz Urbanek/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN goszczą zapiekane warzywa sezonowe w wykonaniu Mariety Mareckiej. Sprawdź jej przepis na roladę z cukinii z mięsem, która idealnie sprawdzi się na sycący obiad. Nie pożałujesz.

Rolada z cukinii z mięsem - przepis krok po kroku

Ilość porcji: ok. 6 Stopień trudności: średnie Czas przygotowania: 1h

Składniki:

  • 4 cukinie
    • ½ małego kabaczka
      • łodyga selera naciowego
        • marchewka
          • szklanka mozzarelli w wiórkach
            • 750 g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego)
              • 2 ząbki czosnku
                • łyżeczka wędzonej papryki
                  • łyżeczka oregano
                    • łyżka koncentratu pomidorowego
                      • ½ łyżeczki cynamonu
                        • sól, pieprz
                          • oliwa

                            Sposób przygotowania rolady z cukinii z mięsem

                            1. Cukinie kroimy wzdłuż na ok. 4-5 mm plastry i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
                              1. Plastry układamy na zakładkę, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.
                                1. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 10-15 minut, aż zmiękną, ale nie upieką się całkowicie.
                                  1. W tym czasie kabaczka obieramy, kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, marchew i seler naciowy w drobna kosteczkę.
                                    1. Rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy na nią warzywa i podsmażamy.
                                      1. Dodajemy mięso, przesmażamy kolejne 10 minut i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, oregano.
                                        1. Mieszamy i dodajemy koncentrat pomidorowy i wlewamy ok. ¼-1/2 szklanki wody.
                                          1. Podgotowujemy całość przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
                                            1. Na podpieczoną cukinię sypiemy połowę wiórek mozzarelli, układamy na niej mięso, posypujemy pozostałym serem i delikatnie zwijamy całość w roladę.
                                              1. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 5 minut i serwujemy.

                                                Zobacz także:

                                                Autor: Teofila Siewko

                                                Źródło: Marieta Marecka

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                Materiał promocyjny

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana