Rolada z cukinii z mięsem, czyli pyszny obiad z sezonowych warzyw

Grillowana cukinia
Tomasz Urbanek/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN goszczą zapiekane warzywa sezonowe w wykonaniu Mariety Mareckiej. Sprawdź jej przepis na roladę z cukinii z mięsem, która idealnie sprawdzi się na sycący obiad. Nie pożałujesz.

Rolada z cukinii z mięsem - przepis krok po kroku

Ilość porcji: ok. 6 Stopień trudności: średnie Czas przygotowania: 1h

Składniki:

  • 4 cukinie
  • ½ małego kabaczka
  • łodyga selera naciowego
  • marchewka
  • szklanka mozzarelli w wiórkach
  • 750 g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka oregano
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania rolady z cukinii z mięsem

  1. Cukinie kroimy wzdłuż na ok. 4-5 mm plastry i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Plastry układamy na zakładkę, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.
  3. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 10-15 minut, aż zmiękną, ale nie upieką się całkowicie.
  4. W tym czasie kabaczka obieramy, kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, marchew i seler naciowy w drobna kosteczkę.
  5. Rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy na nią warzywa i podsmażamy.
  6. Dodajemy mięso, przesmażamy kolejne 10 minut i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, oregano.
  7. Mieszamy i dodajemy koncentrat pomidorowy i wlewamy ok. ¼-1/2 szklanki wody.
  8. Podgotowujemy całość przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  9. Na podpieczoną cukinię sypiemy połowę wiórek mozzarelli, układamy na niej mięso, posypujemy pozostałym serem i delikatnie zwijamy całość w roladę.
  10. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 5 minut i serwujemy.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości