Cukinie Faszerowane ricottą z przepisu Matteo Brunettiego

Cukinia faszerowana
Cukinie Faszerowane ricottą z przepisu Matteo Brunettiego
Źródło: Jerzy Dudek
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły cukinie. Matteo Brunetti, kucharz i finalista 6. edycji MasterChefa zaprezentował swoje pyszne, włoskie przepisy uwzględniające te warzywa. Sprawdź jego cukinię faszerowaną ricottą.

Cukinie Faszerowane ricottą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 cukinii,
    • 250 g ricotty,
      • 70 g bułki tartej,
        • 580 g parmezanu,
          • 2 ząbki czosnku,
            • sol, pieprz oliwa,
              • świeży tymianek.

                Sposób przygotowania faszerowanych cukinii

                1. Przeciąć cukinię na pół wzdłuż, wykroić środek, najlepiej bez robienia dziur. Resztki cukinii drobno posiekać.
                  1. Smażyć resztki cukinii na dużej patelni na oliwie z oliwek i posiekanym drobno czosnkiem. Smażyć przez około 5 minut na dużym ogniu.
                    1. W misce wymieszać ricottę, 50 gramów startego parmezanu, bułke tartą, smażoną cukinię. Dodać świeży tymianek, całość przyprawić solą i pieprzem.
                      1. Faszerować cukinię powstałym farszem.
                        1. Posypać resztą startego parmezanu i wstawić do piekarnika na 200 stopni na około 30-40 minut lub aż zrobi się serowa skorupka.
                          1. Wyjąć z piekarnika i podawać.

                            Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                            Zobacz także:

                            Autor: Teofila Siewko

                            Źródło: Matteo Brunetti

                            Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana