Cukinie Faszerowane ricottą - przepis krok po kroku
Składniki:
- 6 cukinii,
- 250 g ricotty,
- 70 g bułki tartej,
- 580 g parmezanu,
- 2 ząbki czosnku,
- sol, pieprz oliwa,
- świeży tymianek.
Sposób przygotowania faszerowanych cukinii
- Przeciąć cukinię na pół wzdłuż, wykroić środek, najlepiej bez robienia dziur. Resztki cukinii drobno posiekać.
- Smażyć resztki cukinii na dużej patelni na oliwie z oliwek i posiekanym drobno czosnkiem. Smażyć przez około 5 minut na dużym ogniu.
- W misce wymieszać ricottę, 50 gramów startego parmezanu, bułke tartą, smażoną cukinię. Dodać świeży tymianek, całość przyprawić solą i pieprzem.
- Faszerować cukinię powstałym farszem.
- Posypać resztą startego parmezanu i wstawić do piekarnika na 200 stopni na około 30-40 minut lub aż zrobi się serowa skorupka.
- Wyjąć z piekarnika i podawać.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Cukinia z grilla - przepisy na cukinię z grilla w ziołach, czosnkowej marynacie. Jak zrobić cukinię na grillu?
- Bakłażan i cukinia w roli głównej. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Prosty przepis na surówkę z cukinii, czyli łatwo, szybko i pysznie
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Matteo Brunetti
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek
podziel się: