Baghrir to naleśniki z kuchni marokańskiej podawane z wodą z kwiatów pomarańczy i rozpuszczoną gorzką czekoladą. Sprawdź przepis Davida Gaboriauda na to nie zwykłe danie, które przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN.
Baghrir - marokańskie naleśniki - przepis krok po kroku
Składniki:
- 250 g drobnej semoliny
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka suszonych drożdży
- 0,5 łyżeczki soli
- 500 ml letniej przygotowanej wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Dodatki:
- 4 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
- kilka łyżek miodu
- 50 g masła
- 200 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania Baghriru, czyli marokańskich naleśników
- 1Do blendera przełóż semolinę, drożdży, mąka, cukier, sól i woda. Miksuj na gładką masę.
- 2Dodaj proszek do pieczenia wymieszaj i odstaw na 30 min. Po tym czasie wymieszaj ciasto.
- 3Na mocno rozgrzanej patelni na oleju wlej trochę ciasta, tak jak w przypadku pancakes. Smaż z jednej strony do momentu, aż pojawią się dziurki i góra ładnie wyschnie.
- 4Ściągnij naleśnik z patelni i smaż kolejne do wyczerpania ciasta.
- 5W rondelku rozpuść 50 g masła z 2 łyżkami miodu i polej nim baghrir.
- 6Możesz także dodać wodę z kwiatów pomarańczy do sosu z masła i miodem albo polać gorzką czekolada. Wszystkie chwyty dozwolone.
Zobacz także:
Źródło: David Gaboriaud
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News