Szpinak i ser feta, to już klasyczna, bo zawsze dobrze smakująca kompozycja . Szpinak jest delikatny, co ser feta uzupełnia swoim słonym smakiem. Razem stanowią wyśmienite połączenie. Dopełnieniem tego duetu, może być kurczak. Sprawi, że danie będzie pełnowartościowe, pożywne i nikt nie odejdzie od stołu głodny.
Jak przyrządzić pyszne fit naleśniki ze szpinakiem i fetą?
Podstawą dobrego nadzienia ze szpinakiem, jest jego odpowiednie przyrządzenie. Warto podsmażyć szpinak z uprzednio przygotowaną cebulką i czosnkiem. Nic nie dodaje takiego aromatu i wyrazistości, jak czosnek. Szpinak smażony na czosnku będzie naprawdę wyborny. Pod koniec smażenia, do szpinaku dodać należy ser feta, tak by dobrze wymieszał się ze szpinakiem i lekko rozpuścił, zmieniając swoją konsystencję. Takie nadzienie, wzbogacić można jeszcze o inny dodatek, jak na przykład: suszone pomidory czy orzechy włoskie. Suszone pomidory złamią smak, dodając odrobiny kwaskowatości, zaś drobno posiekane i podsmażone orzechy, uzupełnią farsz lekko gorzkim i nieoczywistym posmakiem. Ser, który można użyć do farszu ze szpinakiem, to nie tylko ser feta.
Doskonale będą również smakowały także dietetyczne:
- naleśniki ze szpinakiem i ricottą,
- naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą,
- naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem,
- naleśniki ze szpinakiem i mascarpone
Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem to również świetny pomysł na danie fit. To jaki ser warto wybrać, zależy od naszych potrzeb i tego, jaki efekt chcemy osiągnąć. Większość serów, tj. mozzarella czy gorgonzola, roztopią się podczas smażenia, co zmieni konsystencję farszu i sprawi, że smak sera będzie bardzo intensywny. Ser ricotta i biały twaróg, są zaś serami, które nadzadzą nadzieniu aksamitności, będą delikatne w smaku, uzupełnią szpinak, ale go nie zdominują.
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem, czyli prawdziwie sycący obiad
Dzięki dodaniu kurczaka do farszu na naleśniki ze szpinakiem, zadbamy o każdego głodomora. Kurczak jest sycący i pożywny, dodatkowo doskonale pasuje do szpinaku. Do uprzednio przysmażonej na patelni cebulki i czosnku, trzeba dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. Całość powinna smażyć się, aż kurczak ładnie się zarumieni. Ważne, by odpowiednio wzmocnić jego smak przyprawami. Tutaj możemy wykorzystać te przyprawy, które są naszymi ulubionymi. Niekoniecznie musi to być tylko sól i pieprz. Do przyprawienia kurczaka pasować będzie na przykład pieprz cayenne, curry, słodka papryka. To, jakie przyprawy powinny być użyte, zależy od efektu smakowego, który chcemy uzyskać.
Tak przygotowany kurczak, będzie znakomitym uzupełnieniem podsmażonego na czosnku i cebuli, farszu szpinakowego. Do pełni szczęścia w takim daniu, brakuje tylko sera. Najczęściej wybieranym jest ser feta, ale pasować będzie każdy, który mamy w domu lub, na który mamy ochotę. Ser najlepiej przygotować w rondelku wraz ze szpinakiem, można go również po prostu ułożyć na naleśnik i przykryć farszem. Po zawinięciu naleśnika, warto go jeszcze chwilkę podsmażyć na patelni, by ser się roztopił. Jeżeli nie przepadamy za mięsem możemy także z łatwością zastąpić je rybami czy innymi dodatkami i np. przygotować naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami czy naleśniki ze szpinakiem i łososiem.
Przepis na naleśniki ze szpinakiem i fetą
Przepisów na przygotowanie pysznych zapiekanych naleśników ze szpinakiem i kurczakiem jest wiele, ale łączy je jeden ważny element, mianowicie sos . Sos zadba o wzmocnienie smaku, ochroni naleśniki przed wyschnięciem, nada im soczystości. Sosy do naleśników ze szpinakiem mogą być bardzo różne. Najlepiej wybrać swój ulubiony. Doskonale pasować będzie sos pomidorowy, czosnkowy albo dla wzmocnienia szpinakowego smaku, po prostu szpinakowy. Jak zrobić ten ostatni? Najlepiej użyć mrożonego lub zblendowanego szpinaku, ważne, by był jak najdrobniejszy. Warto usmażyć go z cebulką i czosnkiem. Na końcu, należy wlać do niego mleko z odrobiną mąki i mieszać aż zgęstnieje.Dobrze smakować będą też naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem. Do zapiekanych naleśników niezbędne jest naczynie żaroodporne, w którym układamy wypełnione farszem, zawinięte naleśniki. Całość polewamy sosem. Na samą górę można również dodać ser, który po zapieczeniu, stanie się chrupiącą skorupką. Naleśniki potrzebują ok. 20 min pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i serem fetą, są mieszanką różnych smaków. Zdrowe warzywa, nadający smaku i aromatu ser feta, no i pożywny i sycący kurczak. Wszystkie te produkty tworzą danie, do którego warto wracać, bo na pewno będzie smakować każdemu domownikowi.
Zobacz wideo:
Zobacz także:
- Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? W kuchni Dzień Dobry TVN - Piotr Kucharski
- Pomysły na naleśniki: w sałatce, jako makaron i po japońsku. Przepisy Cristiny Catese
- Szampony koloryzujące – jak działają? Czy są bezpieczne?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN