Przepisy kulinarne

Naleśniki „Crepes Suzette”, czyli pyszny francuski deser

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Sebastian Olma
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana OlmyDzień Dobry TVN
wideo 2/4

W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły naleśniki w różnych wersjach - na słodko i na wytrawnie. Sprawdź przepis Sebastiana Olmy na francuskie naleśniki "Crepes Suzette", czyli deser z placków o pomarańczowym aromacie.

Francuskie naleśniki „Crepes Suzette” - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • Mąka pszenna - 140 g
  • Mleko - 200 ml
  • Jajka - 2 szt.
  • Masło - 25 g

Pozostałe składniki:

  • cukier puder - 3 łyżki
  • świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy - 250 ml
  • skórka z 1 pomarańczy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka Grand Marnier lub Cointreau lub inny likier pomarańczowy
  • Masło - 50 g

Sposób przygotowania francuskich naleśników „Crepes Suzette”

  1. 1Przesiej mąkę ze szczyptą soli do średniej wielkości miski i zrób w środku zagłębienie. Wymieszaj mleko i 100 ml wody. Wbij jajka do zagłębienia i zacznij powoli ubijać. Dodawaj mleko i wodę ciągłym strumieniem, stale ubijając aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw ciasto na bok na 30 minut, a następnie wmieszaj roztopione masło w cieście.
  2. 2Podgrzej patelnię na średnim ogniu. Bardzo lekko posmaruj patelnię roztopionym masłem. Za pomocą chochli wlej około 2 łyżki ciasta na patelnię i zamieszaj tak, aby spód patelni był równomiernie pokryty. Chcesz zużyć tyle ciasta, by zrobić delikatny, koronkowy naleśnik.
  3. 3Smaż naleśnik przez około 45 sekund z jednej strony na złoty kolor, a następnie za pomocą szpachelki lub plastra ryby odwróć naleśnik i smaż z drugiej strony przez około 30 sekund.
  4. 4Wysuń naleśnik z patelni i albo natychmiast podawaj, albo ułóż na talerzu z pergaminem do pieczenia. Kontynuuj, aż całe ciasto zostanie zużyte.
  5. 5Przygotowane wcześniej naleśniki złóż na ćwiartki.
  6. 6Wsyp cukier puder na nieprzywierającą patelnię i ustaw patelnię na małym ogniu. Cukier powoli się rozpuści bez mieszania i gotuj dalej, aż stanie się karmelem o głębokim bursztynowym kolorze.
  7. 7Natychmiast zsuń patelnię z ognia i dodaj sok pomarańczowy – uważaj, bo może rozpryskiwać się. Dodaj skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, Grand Marnier i ustaw patelnię na średnim ogniu, aby ponownie rozpuścić karmel w płynie.
  8. 8Do sosu dodać masło w małych kawałkach, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż będzie lśniący i lekko zredukowany. Włóż naleśniki na patelnię, podgrzej i natychmiast podawaj.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Sebastian Olma

Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

Pozostałe wiadomości