Naleśniki „Crepes Suzette”, czyli pyszny francuski deser

Źródło: Dzień Dobry TVN
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły naleśniki w różnych wersjach - na słodko i na wytrawnie. Sprawdź przepis Sebastiana Olmy na francuskie naleśniki "Crepes Suzette", czyli deser z placków o pomarańczowym aromacie.

Francuskie naleśniki „Crepes Suzette” - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • Mąka pszenna - 140 g
    • Mleko - 200 ml
      • Jajka - 2 szt.
        • Masło - 25 g

          Pozostałe składniki:

          • cukier puder - 3 łyżki
            • świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy - 250 ml
              • skórka z 1 pomarańczy
                • łyżeczka soku z cytryny
                  • łyżka Grand Marnier lub Cointreau lub inny likier pomarańczowy
                    • Masło - 50 g

                      Sposób przygotowania francuskich naleśników „Crepes Suzette”

                      1. Przesiej mąkę ze szczyptą soli do średniej wielkości miski i zrób w środku zagłębienie. Wymieszaj mleko i 100 ml wody. Wbij jajka do zagłębienia i zacznij powoli ubijać. Dodawaj mleko i wodę ciągłym strumieniem, stale ubijając aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw ciasto na bok na 30 minut, a następnie wmieszaj roztopione masło w cieście.
                        1. Podgrzej patelnię na średnim ogniu. Bardzo lekko posmaruj patelnię roztopionym masłem. Za pomocą chochli wlej około 2 łyżki ciasta na patelnię i zamieszaj tak, aby spód patelni był równomiernie pokryty. Chcesz zużyć tyle ciasta, by zrobić delikatny, koronkowy naleśnik.
                          1. Smaż naleśnik przez około 45 sekund z jednej strony na złoty kolor, a następnie za pomocą szpachelki lub plastra ryby odwróć naleśnik i smaż z drugiej strony przez około 30 sekund.
                            1. Wysuń naleśnik z patelni i albo natychmiast podawaj, albo ułóż na talerzu z pergaminem do pieczenia. Kontynuuj, aż całe ciasto zostanie zużyte.
                              1. Przygotowane wcześniej naleśniki złóż na ćwiartki.
                                1. Wsyp cukier puder na nieprzywierającą patelnię i ustaw patelnię na małym ogniu. Cukier powoli się rozpuści bez mieszania i gotuj dalej, aż stanie się karmelem o głębokim bursztynowym kolorze.
                                  1. Natychmiast zsuń patelnię z ognia i dodaj sok pomarańczowy – uważaj, bo może rozpryskiwać się. Dodaj skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, Grand Marnier i ustaw patelnię na średnim ogniu, aby ponownie rozpuścić karmel w płynie.
                                    1. Do sosu dodać masło w małych kawałkach, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż będzie lśniący i lekko zredukowany. Włóż naleśniki na patelnię, podgrzej i natychmiast podawaj.

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Teofila Siewko

                                      Źródło: Sebastian Olma

                                      Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                      Materiał promocyjny

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana