Przepisy kulinarne

Kuchnia francuska: deser z nektarynkami i lawendą

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Zapiekane filety rybne, pierś kurczaka z jabłkami, zapiekanka warzywna, deser z nektarynkami i lawendą. W kuchni Dzień Dobry TVN zapachniało Prowansją za sprawą kucharza Pascala Brodnickiego.

Zapiekane filety rybne

Dla 2 osób

Czas przygotowania: 25 minut

Czas gotowania: 15 minut

Składniki:

500 g dorsza

2 małe czerwone cebule pokrojone w piórka

1 nieduża marchew pokrojona w cienkie plasterki

2 pomidory pokrojone w kostkę

oliwa z oliwek

sól

świeżo mielony pieprz

1 cytryna pokrojona w cienkie talarki

bouquet garni (pęczek świeżych ziół - liści laurowych, tymianku i rozmarynu - związany sznurkiem)

białe wytrawne wino

2 ząbki czosnku w łupinkach

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Wlej odrobinę oliwy do żaroodpornego naczynia i dokładnie rozprowadź. Dno naczynia oprósz solą i pieprzem. Ułóż w naczyniu czerwoną cebulę i marchew. Całość wymieszaj. Dorzuć połowę pomidorów. Filety z dorsza dopraw z obu stron solą i pieprzem. Połóż filety na warzywach. Na nie ułóż plastry cytryny. Pomiędzy filetami umieść Bouquet garni. Wszystko skrop 2 - 3 łyżkami białego wina i oliwą z oliwek. Rozgnieć ząbki czosnku i ułóż je w brytfance. Dopraw całość solą i pieprzem.

Na wierzch ułóż pozostałą część pomidorów. Potrawę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni, na 5 minut. Po tym czasie obniż temperaturę do 160 stopni i piecz rybę jeszcze przez 10 minut. Wyłóż filet wraz z warzywami na talerz. Polej odrobiną winnego sosu z brytfanny i posyp natką pietruszki. Gotowe! Bon appetit!

Rady:

Pamiętaj, żeby nie kroić zbyt grubo marchwi. Jej zdrewniała, środkowa część, może się wtedy dużo dłużej gotować niż pozostała część składników. Jeśli chcesz skropić potrawę białym winem prosto z butelki, kciukiem reguluj moc strumienia. To pozwoli łatwo kontrolować ilość wypływającego wina.

Pierś kurczaka z jabłkami

Dla 2 osób

Czas przygotowania: 30 minut

Czas gotowania: 20 minut

Składniki:

2 czerwone jabłka pokrojone w ósemki

2 piersi kurczaka

200 ml cydru jabłkowego

2 szalotki pokrojone w piórka

sól

świeżo mielony pieprz

masło

oliwa z oliwek

cukier brązowy

śmietana 30%

drobno posiekane świeże listki rozmarynu z jednej gałązki

Przygotowanie:

Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy. Kiedy oliwa będzie już gorąca dodaj łyżkę masła. Na gorący tłuszcz wrzuć szalotki. Smaż 2 – 3 minuty, mieszając co jakiś czas. Do szalotki dorzuć jabłka i dodaj 1,5 łyżki brązowego cukru. Podsmaż wszystko, aż jabłka się skarmelizują, ale będą jeszcze jędrne. Zawartość patelni przełóż do miski. Piersi z kurczaka posól i dopraw pieprzem. Ponownie na patelnię wlej 2 łyżki oliwy. Kiedy już będzie rozgrzana ułóż piersi kurczaka. Kurczaka smaż około 3 minut z każdej strony. Odlej z patelni oliwę. Wlej na patelnię cydr. Kiedy cydr zacznie bulgotać, weź drewnianą łyżkę i odklej od patelni to, co przykleiło się do niej. Powstały sos zredukuj (odparuj) do połowy jego początkowej objętości. Wyłącz ogień pod patelnią i dodaj 4 łyżki śmietany 30%. Całość wymieszaj. Na patelnię wrzuć ponownie już gotową szalotkę z jabłkami i wszystko delikatnie połącz mieszając drewnianą łyżką. Na koniec dodaj do potrawy posiekany rozmaryn. Danie świetnie komponuje się z ryżem, gotowanymi ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi. Bon apetit!

Rady:

Pamiętaj, aby z jabłek usunąć gniazda nasienne. Nie obieraj ich ze skórki, ponieważ zawiera dużo witamin. Nie używaj do obracania kurczaka na patelni widelca lecz szczypiec. Jeśli przebijesz mięso ostrym narzędziem, straci swój sok i po usmażeniu może być twarde i suche. Pamiętaj, że śmietany nie wolno zagotować, bo się zważy. Tylko ją podgrzej.

Tian – zapiekanka warzywna

Dla 4 osób

Czas przygotowania: 20 minut

Czas gotowania: 35 – 40 minut

Składniki:

bakłażan pokrojony w talarki

zielona cukinia pokrojona w talarki

żółta cukinia pokrojona w talarki

2 nieduże cebule pokrojone w talarki

2 duże pomidory pokrojone w półplasterki

ząbek czosnku

bułka tarta

oliwa z oliwek

łyżka świeżego, posiekanego tymianku

liście laurowe

sól morska

świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Zanim zaczniesz przygotowywać tian, koniecznie nastaw piekarnik na 200oC z termoobiegiem.

Obranym ząbkiem czosnku natrzyj całą żaroodporną formę do zapiekanki. Wlej do naczynia odrobinę oliwy z oliwek i wysmaruj nią dno i ścianki. Wszystkie pokrojone warzywa włóż do formy do zapiekania. Plastry układaj pionowo, w rzędach, co parę kawałków zmieniając rodzaj warzywa.

Między warzywa włóż 6 – 8 liści laurowych. Posiekany tymianek zmieszaj z dwoma łyżkami tartej bułki, szczyptą soli morskiej i odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Polej warzywa oliwą z oliwek.

Wszystko posyp mieszanką przypraw i tartej bułki. Wstaw tian do nagrzanego wcześniej piekarnika, ale wyłącz go. Tian piecz przez 35 – 40 minut. Tian prowansalski jest świetnym dodatkiem do mięsa i ryb, ale też jest bardzo smacznym daniem głównym dla wegetarian. Bon Appetit!

Rady:

Pamiętaj, że najłatwiej pokroisz pomidora nie naciskając mocno nożem, a przesuwając ostrzem, jakbyś piłował piłą. Pokrój wszystkie warzywa w plastry tej samej grubości – około 5mm. Wtedy zapiekanka będzie równomiernie upieczona. Jeśli bakłażan jest dużo grubszy z jednej strony, zamiast talarków, pokrój tą część w półplasterki. Możesz przechylić naczynie i oprzeć jego jeden koniec wyżej tak, aby podczas układania warzyw plastry w rzędach nie przewracały się.

Ze świeżego tymianku korzystaj tylko z liści i kwiatów. Łodyga jest za twarda.

Deser z nektarynkami i lawendą

Dla 2 – 3 osób

Czas przygotowania: 20 minut

Czas gotowania: 5 – 10 minut

Składniki:

10 nektarynek pokrojonych w ćwiartki lub 1 duże mango lub brzoskwinie

prażone płatki migdałów pokruszone w moździerzu

6 pokruszonych ciasteczek maślanych

miód lawendowy

2 łyżeczki kwiatów lawendy

150 g sera mascarpone

1/3 szklanki śmietany

oliwa z oliwek

masło

łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Do rozgrzanej na patelni oliwy z oliwek z dwoma łyżkami masła dodaj 2 – 3 łyżki miodu lawendowego. Wymieszaj. Wrzuć morele. Dokładnie wymieszaj z tłuszczem i miodem. Nektarynki smaż. Czas smażenia zależy od stopnia dojrzałości owoców. Wyłącz ogień pod patelnią i dorzuć szczyptę kwiatów lawendy. Dokładnie wszystko przemieszaj. Na dno ładnego słoika lub przezroczystej szklanki, wsyp równą warstwę ciasteczek maślanych. Na nich połóż nektarynki. Kolejną warstwę zrób z pokruszonych migdałów. Wszystko polej łyżką tłuszczu z miodem, który został na patelni. Układaj warstwy, aż słoik będzie do połowy wypełniony. Do serka mascarpone dolej odrobinę śmietany i dodaj szczyptę cukru waniliowego. Wymieszaj całość. Ułóż serowo – śmietankową masę w słoiki i znowu oprósz ciasteczkami. Dokończ układanie warstw tak, żeby ostatnią była ta z sera i śmietany. Udekoruj deser gałązką świeżej lub suszonej lawendy. Przysmak można zjeść od razu lub wstawić do lodówki. Bon apetit!

Rady:

Do tego deseru możesz użyć różne owoce. Pascal poleca brzoskwinie. Żeby najłatwiej oddzielić morelę od pestki, przekrój ją małym nożem na około. Potem przekręć dwie połówki owocu w przeciwnym kierunku i wyjmij pestkę. Płatki migdałów praż na patelni bez tłuszczu. Uważaj, żeby ich nie przypalić. Żeby masło się nie przypaliło, najpierw rozgrzej na patelni oliwę, a dopiero później dodaj masło. Jeśli nie przepadasz za smakiem lub zapachem lawendy, zastąp ją świeżym rozmarynem.

Na specjalny odcinek z Pascalem Brodnickim, w którym znajdą się najlepsze przepisy z programów "Pascal po polsku" i "Pascal po francusku", zapraszamy w najbliższą niedzielę o godz. 14:05 do TVN Style.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości