Chińskie dania z polskich składników - przepisy Oli Nguyen

W kuchnie DDTVN Ola Nguyen - zwyciężczyni 7. edycji programu "MasterChef" przygotowała popularne chińskie dania na bazie łatwo dostępnych w Polsce składników. Poznajcie jej przepisy na: kurczaka w cieście pomarańczowym, smażony makaron z warzywami i kurczaka w pięciu smakach.

Kurczak w cieście w pomarańczowym sosie słodko-kwaśnym

Składniki - kurczak w cieście:

  • 500 g mięsa z uda kurczaka bez skóry i kości
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • jedno jajko
  • łyżeczka soli
  • 250 ml wody
  • olej rzepakowy, do głębokiego smażenia

sos:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
  • 250 ml soku pomarańczowego z kartonu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 100 g jasnego miodu
  • pół łyżeczki (lub mniej) chili cayenne
  • 2 łyżki białego sezamu

reszta:

  • zielona cebulka do posypania

Wykonanie:

1) Wymieszaj w misce mąkę, skrobię ziemniaczaną, sól, jajko, łyżkę oleju rzepakowego oraz 250 ml wody. Odstaw do lodówki na godzinę.

2) Kurczaka pokrój na małe kawałki. Wymieszaj z przygotowanym ciastem. Rozgrzej olej w średnim garnku, na średnim ogniu. Delikatnie przenieś kurczak do oleju, kawałek po kawałku. Nie przepełniaj garnka, smaż partiami. Smaż przez ok. 5 minut, aż ciasto przyjmie złoty kolor. Wtedy wyjmij kurczaka i osusz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

3) Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć drobno posiekany czosnek oraz łyżeczkę startego imbiru aż uwolnią swój aromat. Następnie wlej sok pomarańczowy, sos sojowy i miodu. Wymieszaj, odparuj do 1/3 objętości i zmniejsz ogień. W małej misce zmieszaj ze sobą łyżkę skrobi ziemniaczanej z 2 łyżkami wody. Przelej to na patelnię, wymieszaj do kiedy sos zgęstnieje, dodaj sezam i chili. Zdejmij z ognia.

4) Obtocz kurczaka w sosie. Możesz posypać posiekaną zieloną cebulką. Podawaj w towarzystwie ryżu lub kaszy.

Smażony makaron z warzywami

Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 400 g cukinii
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru, drobno startego
  • 4 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
  • 1/3 łyżeczki chili cayenne
  • 4 łyżki oleju
  • świeżo zmielony czarny pieprz

do podania:

  • garść niezbyt posiekanych niesolonych prażonych orzeszków ziemnych
  • garść dymki pokrojonej na ukośne kawałki
  • garść dowolnych kiełków (np. Fasolki mung, słonecznika, rzodkiewki)

1) Cebule pokrój na piórka. Cukinię i obraną marchewkę pokrój w cienkie słupki.

2) Makaron ugotuj w osolonej wodzie na miękko. Odcedź i przelej zimną wodą, żeby się nie sklejał.

3) W dużej patelni rozgrzej silnie olej, dodaj cebulę i usmaż aż stanie się szklista. Dorzuć marchewkę i smaż około minuty. Następnie dodaj czosnek, imbir oraz cukinię. Smaż nie przerywając mieszania przez minutę, aż czosnek zacznie się lekko rumienić. Dolej sos sojowy i smaż pół minuty. Łyżką cedzakową przełóż wszystkie warzywa do miski.

4) Wrzuć makaron, smaż minutę, dodaj warzywa. Wymieszaj, trzymaj na ogniu około pół minuty.

5) Nakładaj porcje na talerze, posyp kiełkami, dymką i orzeszkami.

Kurczak w pięciu smakach

Składniki:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2,5 cm kawałek imbiru, obrany i starty
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej/pięciu smaków ewentualnie przyprawy do grzanego wina
  • 500g filetu z udek kurczaka
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w słupki
  • 100 g pieczarek, pokrojone w plastry
  • 200 g mąki
  • 4 zielone cebule
  • 2 łyżki białego sezamu, wyprażonego na gorącej patelni
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • sól i świeżo mielony pieprz

1) Pokrój kurczaka w kostkę i wymieszaj go w misce z sosem sojowym, miodem, imbirem, czosnkiem i przyprawą w proszku. Marynuj mięso od 15 minut do 4 godzin. Potem odcedź kurczaka i zachowaj marynatę.

2) Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzej dwie łyżki oleju. Zeszklij cebulę, i wrzuć warzywa. Usmaż je aż będą miękkie, a potem przełóż je na talerz.

3) Oprósz kurczaka w mące zmieszanej z dużą szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj w misce skrobię z pół kubkiem wody.

4) Rozgrzej na tej samej patelni na średnim ogniu dwie łyżki oleju. Usmaż kurczaka aż będzie w całości ugotowany, a następnie wlej marynatę oraz roztwór ze skrobią. Gotuj mieszając aż sos zgęstnieje i wtedy wrzuć warzywa.

5) Dopraw wszystką solą oraz pieprzem i dodaj sezamu i pokrojoną w mniejsze kawałki zieloną cebulę.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!