Masz ochotę na deser, ale nie za słodki? Wypróbuj naleśniki z topionym masłem, sokiem z cytryny i cukrem z przepisu Mikołaja Reya z kuchni Dzień Dobry TVN.
Naleśniki z topionym masłem, sokiem z cytryny i cukrem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 450 ml lekko letniego mleka,
- 2 łyżki stołowe bursztynowego rumu lub kwiatu pomarańczy, albo 1/2 szklanki jasnego piwa,
- łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 saszetka cukru wanilinowego,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 50 g stopionego masła.
Porady Katarzyny Bosackiej
wideo 2/11
Dodatki:
- Masło topione, cukier i sok z cytryny do smaku.
Sposób przygotowania
- 1Rozpuść masło w mikrofalówce lub w garnku i lekko podgrzej mleko. Trik: mleko powinno być ledwo letnie (pozwoli to uniknąć grudek).
- 2W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier, sól. Trik: 50 g mąki możesz zastąpić mąką kukurydzianą by osiągnąć bardziej lekką konsystencję.
- 3Dodaj jajka, stopione masło, a następnie stopniowo mleko, dobrze ubijając trzepaczką, aby uniknąć tworzenia się grudek Dodaj piwo lub rum, lub wodę z kwiatu pomarańczy, wanilię. Trik: odstaw na minimum 30 minut przed rozpoczęciem gotowania.
- 4Rozgrzej kawałek masła na patelni i wyłóż chochlę ciasta Smaż naleśniki z każdej strony, aż będą złotobrązowe.
- 5Po drodze odkładamy na talerz, przykrywając folią aluminiową, aby były ciepłe i puszyste. Z patelni o średnicy 20 cm powinno wyjść od 15 do 20 naleśników.
- 6Dodaj topione masło, cukier i sok z cytryny do smaku. Czas na ucztę!
Zobacz także:
Źródło: Mikołaj Rey
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News