Naleśniki z topionym masłem, sokiem z cytryny i cukrem

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Mikołaj Rey
Cytrynowy zawrót głowy

Masz ochotę na deser, ale nie za słodki? Wypróbuj naleśniki z topionym masłem, sokiem z cytryny i cukrem z przepisu Mikołaja Reya z kuchni Dzień Dobry TVN.

Naleśniki z topionym masłem, sokiem z cytryny i cukrem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 450 ml lekko letniego mleka,
  • 2 łyżki stołowe bursztynowego rumu lub kwiatu pomarańczy, albo 1/2 szklanki jasnego piwa,
  • łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 saszetka cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 50 g stopionego masła.

Porady Katarzyny Bosackiej

Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka Dzień Dobry TVN
wideo 2/11

Dodatki:

  • Masło topione, cukier i sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania

  1. 1Rozpuść masło w mikrofalówce lub w garnku i lekko podgrzej mleko. Trik: mleko powinno być ledwo letnie (pozwoli to uniknąć grudek).
  2. 2W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier, sól. Trik: 50 g mąki możesz zastąpić mąką kukurydzianą by osiągnąć bardziej lekką konsystencję.
  3. 3Dodaj jajka, stopione masło, a następnie stopniowo mleko, dobrze ubijając trzepaczką, aby uniknąć tworzenia się grudek Dodaj piwo lub rum, lub wodę z kwiatu pomarańczy, wanilię. Trik: odstaw na minimum 30 minut przed rozpoczęciem gotowania.
  4. 4Rozgrzej kawałek masła na patelni i wyłóż chochlę ciasta Smaż naleśniki z każdej strony, aż będą złotobrązowe.
  5. 5Po drodze odkładamy na talerz, przykrywając folią aluminiową, aby były ciepłe i puszyste. Z patelni o średnicy 20 cm powinno wyjść od 15 do 20 naleśników.
  6. 6Dodaj topione masło, cukier i sok z cytryny do smaku. Czas na ucztę!

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Mikołaj Rey

Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

Pozostałe wiadomości