Kurczak kukurydziany karmiony jest paszą opartą o składniki roślinne i mineralne na bazie kukurydzy, która stanowi 50% zbóż w karmie. Dzięki temu jest on słonecznie żółty, a do tego lekko słodki. Z jego mięsa wychodzi wspaniały rosół.
Paella z kurczakiem kukurydzianym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 250 g ryżu arborio,
- kurczak kukurydziany Drosed,
- olej rzepakowy,
- 150 g fasoli drobnej czarnej,
- 2 kolby kukurydzy,
- 150 g fasolki szparagowej,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- papryka zielona,
- papryka ostra,
- włoszczyzna na bulion,
- kolorowa marchew,
- puszka pomidory passata,
- bazylia, oregano,
- sól, pieprz czarny, papryka słodka, szafran.
Sposób przygotowania:
Kurczaka dzielimy na małe kawałki, nadmiar kości z kurczaka wrzucamy wraz z włoszczyzną do garnka i gotujemy szybki wywar. Na dużej patelni na oleju przesmażamy kawałki kurczaka, dodajemy przyprawy, aby szybciej oddały swój aromat i smak. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, po kilku minutach czosnek usuwamy i na patelnię wrzucamy warzywa. Smażymy chwilę, kiedy tylko lekko się przyrumienią, dodajemy pomidory i po chwili bulion. Zagotowujemy i wszystko zasypujemy ryżem. Mieszamy i gotujemy razem około 20 minut. Na koniec dodajemy zioła.
Pieczone kurczę, tortini z groszkiem i pomidory z bazylią - przepis krok po kroku
Składniki:
- kurczak kukurydziany Drosed,
- papryka wędzona,
- papryka ostra,
- skórka z cytryny,
- kmin rzymski mielony,
- cebula,
- 100 g masła klarowanego,
- sól,
- 300 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 100 ml śmietanki 30%,
- ok. 100 ml wody,
- 200 g groszku zielonego,
- pęczek szczypiorku,
- proszek do pieczenia,
- sól, pieprz czarny,
- 100 g sera cheddar lub innego żółtego,
- 400 g pomidorków cherry,
- pęczek bazylii,
- odrobina octu jabłkowego,
- sól i pieprz czarny do smaku.
Sposób przygotowania:
Kurczaka najpierw umieszczamy w solance, przyjmując 2 czubate łyżki (60 g) soli na litr wody. Kurczaka wyjmujemy z solanki najlepiej po 12 godzinach. Wszystkie przyprawy łączymy z masłem klarowanym i smarujemy kurczaka, ile tylko się da. Tak przygotowanego wstawiamy do piekarnika na blaszce, na której znajdują się grube plastry cebuli. Temperatura na początku 220 stopni przez około 20 minut, później temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy około 40 minut. Kurczak kukurydziany jest mniejszy od tych klasycznych, zatem nie wymaga aż tak długiego pieczenia.
Kiedy kurczak nam się piecze, możemy zabrać się za przygotowanie dodatków. Zaczynamy od placków z zielonym groszkiem i szczypiorkiem. W tym celu żółtka mieszamy ze śmietanką i wodą. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, tarty ser i zielone, czyli groszek i szczypiorek. Na koniec piana z białek. Wszystko mieszamy i smażymy na oleju na złoty kolor.
Pomidorki kroimy jak nam się podoba, dodajemy bazylię, doprawiamy octem, pieprzem i sola.
Rada Andrzeja Polana: kurczak najlepiej smakuje, jak dzień wcześniej zostanie umieszczony w solance, 60 g soli na litr wody.
Kawałki kurczaka, chrupiąca skórka – cremoso z selera i jabłek - przepis krok po kroku
Składniki:
- kurczak kukurydziany Drosed,
- masło klarowane do smażenia,
- por,
- sól, pieprz czarny, papryka słodka,
- 100 g orzechów włoskich,
- 2-3 ziemniaki,
- 2-3 jabłka,
- seler naciowy,
- 200 ml śmietanki 30%,
- sól, pieprz czarny do smaku,
- szczypiorek,
- włoszczyzna,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
Kurczaka podobnie jak w przepisie wcześniejszym wstawiamy do solanki. Na dzień następny dzielimy go na mniejsze porcje, zdejmujemy skórę, pozbawiamy kości. Kawałki kurczaka bez skóry, obsmażamy na patelni wraz z porem, oczywiście wcześniej traktując go dokładnie przyprawami. Podsmażonego podlewamy rosołem jeśli mamy i dusimy do miękkości. Kiedy tylko wszystko odparuje, dodajemy orzechy włoskie. Skórę natomiast układamy na pergaminie, solimy, posypujemy pieprzem, skrapiamy masłem klarowanym i wstawiamy do piekarnika, temp. 200 stopni, najlepiej z funkcją grilla na kilka minut.
Z włoszczyzny i kości z kurczaka przygotowujemy lekki wywar, który posłuży nam do uzyskania fajnej konsystencji naszej zupy, jaką sobie życzymy. Na maśle przesmażamy ziemniaki w kostkę, selera i jabłko, ciekawe zestawienie - obiecuję, że smakować będzie super. Po chwili podlewamy wszystko wywarem i dusimy do miękkości. Kiedy tak się stanie, wszystko dokładnie miksujemy, dodajemy śmietankę, w ten sposób zabielimy ją. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
Rada Andrzeja Polana: skórki z kurczaka smakują najlepiej, jak są chrupiące, dlatego do zupy sugeruję, aby z nich zrobić chipsy i nimi posypać zupę przed podaniem.
Zobacz także:
- Pyszne dania na obiad: kurczak pieczony i tradycyjny rosół z lanymi kluseczkami
- Andrzej Polan zdradza przepisy na pieczonego kurczaka. Jaki jest jego sekret?
- Szukasz pomysłu na obiad? Spróbuj kurczaka z ananasem z przepisu Mikołaja Reya
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN