Kurczak z ananasem - przepis krok po kroku
Składniki:
- ananas
- filety z piersi kurczaka
- 2 łyżki marynowanej papryki
- cebula
- duży ząbek czosnku
- szczypiorek
- 200 ml przecieru pomidorowego
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sos sojowy do smaku
Dodatkowo:
- imbir
- trawa cytrynowa
- świeża kolendra
- skrobia kukurydziana
Sposób przygotowania kurczaka z ananasem:
- Ananasa podziel na pół, wzdłuż. Wydrąż miąższ i pokrój w kostkę.
- Podsmaż na maśle cebulkę pokrojoną w kostkę do zarumienia, dodaj filety z kurczaka pokrojone w kostkę 2,5cm/2,5cm krótko podsmażyć z każdej strony (około półtorej min. maksimum), dodaj pokrojony w kosteczkę czosnek, kawałki ananasa i paprykę. Smaż całość kolejne 2 mn. Dodaj trochę sosu sojowego.
- Dodaj przecier i koncentrat pomidorowy, dopraw ewentualnie odrobinę solą i cukrem. Gotuj całość 3 min.
- Opcjonalnie dodać do smaku: imbir, trawę cytrynową, świeżą kolendrę lub nać pietruszki, skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną (rozpuszczonej w odrobinę wodę, w celu zagęszczania sosu). Układaj całość z powrotem w połówkach ananasa. Podaj np. z ryżem
- Można podać z białym ryżem lub smażonym ryżem z podsmażaną cebulą i marchewką, kosteczkami szynki, zielonym groszkiem i jakiem.
Zobacz także:
- Kurczak w kolorach jesieni i warzyw, czyli pomysł na kolorowy obiad
- Smażony kurczak z ryżem - prosty i pyszny sposób na szybki obiad według przepisu Grzegorza Zawieruchy
- Kurczak pieczony na krótko - przepis Sylwii Garskiej-Chmarycz
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Mikołaj Rey
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: