Bomba energetyczna na śniadanie, czyli domowa granola Szymona Czerwińskiego

Domowa granola
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zacznij dzień pysznym i pożywnym śniadaniem
Zacznij dzień pysznym i pożywnym śniadaniem
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przygotował śniadaniowe dania, które są bomba energetyczną. Po nich na pewno nie będziesz mieć ochoty na podjadanie. Sprawdź jego przepis na domową granolę.

Domowa granola - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych górskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki żurawiny
  • Sól w płatkach

Dodatki:

  • 500 g jogurt grecki,
  • kwiaty jadalne (dwa rodzaje),
  • op. malin,
  • op. truskawek,
  • op. czarnych jeżyn,
  • banan,
  • ziarna granatu.

Sposób przygotowania domowej granoli

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Na blachę do pieczenia wyłóż papier.
  2. Do dużej miski wsyp składniki, orzechy możesz wcześniej posiekać. Dokładnie wymieszaj.
  3. Przełóż na blachę do pieczenia i piecz przez koło 20 minut.
  4. Zostaw do ostygnięcia i serwuj z ulubionym jogurtem. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości