Domowa granola - przepis krok po kroku
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych górskich
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki żurawiny
- Sól w płatkach
Dodatki:
- 500 g jogurt grecki,
- kwiaty jadalne (dwa rodzaje),
- op. malin,
- op. truskawek,
- op. czarnych jeżyn,
- banan,
- ziarna granatu.
Sposób przygotowania domowej granoli
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Na blachę do pieczenia wyłóż papier.
- Do dużej miski wsyp składniki, orzechy możesz wcześniej posiekać. Dokładnie wymieszaj.
- Przełóż na blachę do pieczenia i piecz przez koło 20 minut.
- Zostaw do ostygnięcia i serwuj z ulubionym jogurtem.
Zobacz także:
- Jak zrobić granolę w domu? Propozycje podania
- Zdrowe śniadanie i domowa granola. Pyszne dania Martyny Chomackiej
- Słoik rozmaitości na drugie śniadanie - przepis Grzegorza Zawieruchy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: