Domowe obwarzanki i bajgle - przepis
Składniki:
- 1 kg mąki
 - 50 g drożdży
 - 1 łyżka czubata cukru
 - 1.5 łyżki soli
 - 100 g masła
 - 150 ml mleka
 - 100 ml wody
 - Sezam, mak, sól, gruba
 - 1 łyżka miodu
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 
Sposób przygotowania:
- Z drożdży, podgrzanego delikatnie mleka, wody i cukru przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.
 - Kiedy tylko podwoi swoją objętość, dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
 - Wyrośnięte dzielimy na mniejsze porcje, każdą turlamy robiąc dłuższy wałeczek.
 - Składamy w pół, zwijamy i na koniec owijając na ręce tworzymy obwarzanek.
 - Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
 - Wodę w patelni zagotowujemy, dodajemy miód, sodę oczyszczoną.
 - Kiedy zacznie się gotować, wrzucamy obwarzanki i obwarzamy po 3 minuty z każdej strony.
 - Obwarzone wykładamy na blaszkę, posypujemy ulubionymi ziarnami i wstawiamy do pieczenia w temp. 220 stopni czas około 12-15 minut.
 - Bajgle przygotowujemy z tego samego ciasta i tą samą techniką, tylko bajgle to bułki z dziurką, czyli porcja ciasta w kształcie kulki, wbijamy palce i machamy nim, aż dziurka w bajglu będzie odpowiednia.
 - Do bajgli dobrze smakuje smalec z fasoli Jaś albo twarożek domowej roboty - przepisy niżej.
 
Wskazówka: aby obwarzanki były bardziej okazałe i smaczniejsze do wody należy dodać łyżkę miodu i sody oczyszczonej.
Smalec z fasoli z majerankiem i orzechami - przepis
Składniki:
- 300 g fasola Jaś - wcześniej namoczona min 8 godzin
 - 1 szt. cebula biała
 - 1 szt. cebula czerwona
 - Ogórki kiszone
 - 1 jabłko
 - Majeranek świeży
 - Kminek, cząber
 - 100 g orzechów włoskich
 - Olej rzepakowy do smażenia
 - Sól, pieprz czarny
 - Koperek
 
Sposób przygotowania:
- Fasolę namoczoną dzień wcześniej odcedzamy, zalewamy nową wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną studzimy.
 - Na oleju przesmażamy cebule pokrojone w drobną kostkę, pamiętając, że posypujemy ją solą i cukrem, pod koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie i jabłko.
 - Kiedy fasola nam ostygnie, miksujemy ją z majerankiem, kminkiem i cząbrem. Doprawiamy na ostro czarnym pieprzem.
 - Mieszamy z przesmażonymi na złoty kolor cebulami i orzechami.
 - Gotowy smalec schładzamy, ogórki kroimy w plasterki.
 - Smalec smakuje najlepiej na dobrym pieczywie z plasterkami ogórka kiszonego.
 
Wskazówka: Strąki namaczamy na 12 godzin w wodzie, ale możemy ten proces przyspieszyć podlewając je gorącą wodą lub dodając sody oczyszczonej. Wodę z namaczania odlewamy i zalewamy nową przed gotowaniem. Aby nie były zbyt wzdymające, nie przykrywamy garnka podczas gotowania pokrywką i gotujemy ze sporą ilością ziół.
Twarożek domowy kremowy - przepis
Składniki:
- 1 l jogurt gęsty
 - Sól
 - Rzodkiewka
 - Szczypiorek
 - Kiełki słonecznika
 - Gaza duża z apteki
 
Jogurt mieszamy z solą, przekładamy na gazę i zawieszamy nad miską na noc. Rano mamy już swój pyszny domowy twaróg, który wystarczy doprawić wedle uznania.
Wskazówka: Aby nadać twarożkowi większego smaku, dodaj zioła świeże lub nasiona w trakcie mieszania.
Zupa karpielanka - przepis
Składniki:
- 500 g brukwi
 - włoszczyzna
 - Kilka ziemniaków
 - 1 rzodkiew lodowa
 - Garść szpinaku
 - 3-4 skrzydełka z kurczaka
 - Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, sól, majeranek
 - 200 ml śmietanka 36%
 - Natka pietruszki
 - Koperek
 
Sposób przygotowania:
- Brukiew obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli.
 - W drugim garnku gotujemy rosół ze skrzydełek i włoszczyzny wraz z przyprawami.
 - Ugotowaną brukiew miksujemy na krem i łączymy z rosołem dla odpowiedniej konsystencji, dodajemy śmietankę i raz jeszcze doprawiamy.
 - Ziemniaki kroimy w plasterki i smażymy na chipsy. Możemy też ugotować pokrojone w kostkę i dodać do zupy.
 
Gulasz z Czorsztyna z moskolami z Podhala i kapusta z Charsznicy - przepis
Składniki:
- 1200 g dobrej baraniny lub wieprzowiny
 - 5 szt cebuli
 - 200 g smalcu
 - 300 g kapusty kiszonej
 - ½ główki kapusty młodej
 - Ziele angielskie, liść laurowy, cząber, kminek
 - Sól, pieprz czarny, papryka ostra
 - 3-4 oscypki
 - Natka pietruszki
 - Ocet jabłkowy
 
Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy wszystko w przyprawach odważnie i obsmażamy na smalcu.
 - Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy rosołem lub wodą i wstawiamy do piekarnika, temp. 200 stopni.
 - Po godz do mięsa dodajemy kapustę kiszoną, kapustę młodą. Ponownie wstawiamy do pieczenia.
 - Kiedy mięso będzie już miękkie zabieramy się za moskole. Przed podaniem gulasz posypujemy natką pietruszki i oscypkami.
 
Wskazówka: Mięso baranie dobrze jest zamarynować w occie i przyprawach . dzięki temu będzie bardziej kruche i delikatne w zapachu.
Moskole - przepis
Składniki:
- 600 g ziemniaków
 - 150 ml mleka zsiadłego
 - 1 jajko
 - ok. 200g mąki pszennej
 - sól
 
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki gotujemy w łupinie, przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
 - Do ziemniaków dodajemy zsiadłe mleko, mąkę jajko i sól.
 - Dokładnie wyrabiamy i formujemy podłużne placki, które wypiekamy na suchej patelni.
 
Wskazówka: Jeżeli gotujemy ziemniaki w mundurkach i chcemy je przepuścić przez praskę, to nie obieramy ich ze skórki, ona pozostanie w prasce.
Zobacz także:
- "W marcu jak w garncu". Zarzucajka, sernik i tarty w wykonaniu Gosi Ohme
 - "W marcu jak w garncu". Ewa Drzyzga w kuchni Dzień Dobry TVN. Jakie dania przygotuje?
 - "W marcu jak w garncu". Rusza nowa akcja kulinarna Dzień Dobry TVN. Jak dołączyć?
 
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN