"W marcu jak w garncu". Przepisy Andrzeja Polana na obwarzanki, bajgle, smalec z fasoli, twarożek, zupę karpielankę i gulasz z moskolami

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
W kuchni Dzień Dobry TVN trwa cykl "W marcu jak w garncu", w którym skupiamy się na smakach regionalnych. Tym razem w podróż kulinarną zabierze nas Andrzej Polan, który pochodzi z Olkusza i przybliży nam specjały kuchni małopolskiej i smaki swoich rodzinnych stron. Jak zrobić obwarzanki, bajgle, smalec z fasoli, twarożek, zupę karpielankę i gulasz z moskolami.

Domowe obwarzanki i bajgle - przepis

Domowe obwarzanki i bajgle według przepisu Andrzeja Polana
Domowe obwarzanki i bajgle
Domowe obwarzanki i bajgle według przepisu Andrzeja Polana
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka czubata cukru
  • 1.5 łyżki soli
  • 100 g masła
  • 150 ml mleka
  • 100 ml wody
  • Sezam, mak, sól, gruba
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

  1. Z drożdży, podgrzanego delikatnie mleka, wody i cukru przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Kiedy tylko podwoi swoją objętość, dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte dzielimy na mniejsze porcje, każdą turlamy robiąc dłuższy wałeczek.
  4. Składamy w pół, zwijamy i na koniec owijając na ręce tworzymy obwarzanek.
  5. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
  6. Wodę w patelni zagotowujemy, dodajemy miód, sodę oczyszczoną.
  7. Kiedy zacznie się gotować, wrzucamy obwarzanki i obwarzamy po 3 minuty z każdej strony.
  8. Obwarzone wykładamy na blaszkę, posypujemy ulubionymi ziarnami i wstawiamy do pieczenia w temp. 220 stopni czas około 12-15 minut.
  9. Bajgle przygotowujemy z tego samego ciasta i tą samą techniką, tylko bajgle to bułki z dziurką, czyli porcja ciasta w kształcie kulki, wbijamy palce i machamy nim, aż dziurka w bajglu będzie odpowiednia.
  10. Do bajgli dobrze smakuje smalec z fasoli Jaś albo twarożek domowej roboty - przepisy niżej.

Wskazówka: aby obwarzanki były bardziej okazałe i smaczniejsze do wody należy dodać łyżkę miodu i sody oczyszczonej.

Smalec z fasoli z majerankiem i orzechami - przepis

Składniki:

  • 300 g fasola Jaś - wcześniej namoczona min 8 godzin
  • 1 szt. cebula biała
  • 1 szt. cebula czerwona
  • Ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • Majeranek świeży
  • Kminek, cząber
  • 100 g orzechów włoskich
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Sól, pieprz czarny
  • Koperek

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę namoczoną dzień wcześniej odcedzamy, zalewamy nową wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną studzimy.
  2. Na oleju przesmażamy cebule pokrojone w drobną kostkę, pamiętając, że posypujemy ją solą i cukrem, pod koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie i jabłko.
  3. Kiedy fasola nam ostygnie, miksujemy ją z majerankiem, kminkiem i cząbrem. Doprawiamy na ostro czarnym pieprzem.
  4. Mieszamy z przesmażonymi na złoty kolor cebulami i orzechami.
  5. Gotowy smalec schładzamy, ogórki kroimy w plasterki.
  6. Smalec smakuje najlepiej na dobrym pieczywie z plasterkami ogórka kiszonego.

Wskazówka: Strąki namaczamy na 12 godzin w wodzie, ale możemy ten proces przyspieszyć podlewając je gorącą wodą lub dodając sody oczyszczonej. Wodę z namaczania odlewamy i zalewamy nową przed gotowaniem. Aby nie były zbyt wzdymające, nie przykrywamy garnka podczas gotowania pokrywką i gotujemy ze sporą ilością ziół.

Twarożek domowy kremowy - przepis

Składniki:

  • 1 l jogurt gęsty
  • Sól
  • Rzodkiewka
  • Szczypiorek
  • Kiełki słonecznika
  • Gaza duża z apteki

Jogurt mieszamy z solą, przekładamy na gazę i zawieszamy nad miską na noc. Rano mamy już swój pyszny domowy twaróg, który wystarczy doprawić wedle uznania.

Wskazówka: Aby nadać twarożkowi większego smaku, dodaj zioła świeże lub nasiona w trakcie mieszania.

Zupa karpielanka - przepis

Zupa karpielanka według przepisu Andrzeja Polana.
Zupa karpielanka
Zupa karpielanka według przepisu Andrzeja Polana.
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 500 g brukwi
  • włoszczyzna
  • Kilka ziemniaków
  • 1 rzodkiew lodowa
  • Garść szpinaku
  • 3-4 skrzydełka z kurczaka
  • Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, sól, majeranek
  • 200 ml śmietanka 36%
  • Natka pietruszki
  • Koperek

Sposób przygotowania:

  1. Brukiew obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli.
  2. W drugim garnku gotujemy rosół ze skrzydełek i włoszczyzny wraz z przyprawami.
  3. Ugotowaną brukiew miksujemy na krem i łączymy z rosołem dla odpowiedniej konsystencji, dodajemy śmietankę i raz jeszcze doprawiamy.
  4. Ziemniaki kroimy w plasterki i smażymy na chipsy. Możemy też ugotować pokrojone w kostkę i dodać do zupy.

Gulasz z Czorsztyna z moskolami z Podhala i kapusta z Charsznicy - przepis

Gulasz z Czorsztyna z moskolami z Podhala i kapusta z Charsznicy - przepis Andrzeja Polana.
Gulasz z Czorsztyna z moskolami z Podhala i kapusta z Charsznicy
Gulasz z Czorsztyna z moskolami z Podhala i kapusta z Charsznicy - przepis Andrzeja Polana.
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 1200 g dobrej baraniny lub wieprzowiny
  • 5 szt cebuli
  • 200 g smalcu
  • 300 g kapusty kiszonej
  • ½ główki kapusty młodej
  • Ziele angielskie, liść laurowy, cząber, kminek
  • Sól, pieprz czarny, papryka ostra
  • 3-4 oscypki
  • Natka pietruszki
  • Ocet jabłkowy

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy wszystko w przyprawach odważnie i obsmażamy na smalcu.
  2. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy rosołem lub wodą i wstawiamy do piekarnika, temp. 200 stopni.
  3. Po godz do mięsa dodajemy kapustę kiszoną, kapustę młodą. Ponownie wstawiamy do pieczenia.
  4. Kiedy mięso będzie już miękkie zabieramy się za moskole. Przed podaniem gulasz posypujemy natką pietruszki i oscypkami.

Wskazówka: Mięso baranie dobrze jest zamarynować w occie i przyprawach . dzięki temu będzie bardziej kruche i delikatne w zapachu.

Moskole - przepis

Gulasz z Czorsztyna z moskolami z Podhala i kapusta z Charsznicy - przepis Andrzeja Polana.
Gulasz z Czorsztyna z moskolami z Podhala i kapusta z Charsznicy
Gulasz z Czorsztyna z moskolami z Podhala i kapusta z Charsznicy - przepis Andrzeja Polana.
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 150 ml mleka zsiadłego
  • 1 jajko
  • ok. 200g mąki pszennej
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki gotujemy w łupinie, przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
  2. Do ziemniaków dodajemy zsiadłe mleko, mąkę jajko i sól.
  3. Dokładnie wyrabiamy i formujemy podłużne placki, które wypiekamy na suchej patelni.

Wskazówka: Jeżeli gotujemy ziemniaki w mundurkach i chcemy je przepuścić przez praskę, to nie obieramy ich ze skórki, ona pozostanie w prasce.

Zobacz także:

  1. "W marcu jak w garncu". Zarzucajka, sernik i tarty w wykonaniu Gosi Ohme
  2. "W marcu jak w garncu". Ewa Drzyzga w kuchni Dzień Dobry TVN. Jakie dania przygotuje?
  3. "W marcu jak w garncu". Rusza nowa akcja kulinarna Dzień Dobry TVN. Jak dołączyć?
podziel się:

Pozostałe wiadomości