Obłędny w smaku tort węgierski. Poznaj przepis

Tort węgierski z wiśniami
Tort węgierski z wiśniami
Źródło: LauriPatterson/Getty Images
Tort węgierski, w przeciwieństwie do innych wypieków tego typu, jest mocno alkoholowy. Z tego względu serwuje się go zwykle osobom dorosłym, podczas bankietów czy uroczystych przyjęć. W połączeniu z wiśniami i czekoladowym kremem stanowi wykwintny deser, którego smak zapada w pamięci na długo.

Przepis na tort węgierski jest niezbyt skomplikowany, ale za to dość czasochłonny. Jeśli planujemy jego upieczenie, część składników warto przygotować wcześniej. Mowa tu chociażby o wiśniach w zalewie alkoholowej, czy o samym kremie. W ten sposób łatwiej będzie nam skompletować wszystkie elementy przepisu i uzyskać zadowalający efekt końcowy, jakim będzie gotowy tort węgierski.

Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Tort węgierski – przepis na biszkopt

Przygotowanie biszkoptu w zasadzie nie różni się niczym od przepisów na zwykłe torty śmietanowe czy truskawkowe. Jedyną zmianą w recepturze jest dodanie kakao, które wpływa na puszystość ciasta. Aby przygotować biszkopt na tort węgierski z wiśniami, musimy zaopatrzyć się w:

  • 5 jajek,
    • 2/3 szklanki mąki tortowej,
      • 3/4 szklanki drobnoziarnistego cukru,
        • 1/3 szklanki kakao.

          Ostatni składnik zastępuje mąkę ziemniaczaną, którą dodaje się do tradycyjnego biszkoptu. Podane proporcje dotyczą tortownicy o średnicy 25 cm i wysokości od 5 do 7 cm. Po ostudzeniu ciasta powinniśmy bez trudu podzielić je na trzy równe blaty. Pamiętajmy, aby jajka były w temperaturze pokojowej - przyspieszy to proces ich ubijania. Przygotowując biszkopt na tort węgierski, zaczynamy od przesiania mąki i kakao, tak aby nie pozostały żadne grudki. Następnie oddzielamy białka od żółtek i rozpoczynamy ubijanie białek. Stopniowo dodajemy cukier, jednocześnie zwiększając obroty. Kolejnym elementem będą żółtka.

          Gdy masa jajeczna jest już gotowa, odkładamy mikser i wsypujemy mąkę przesianą z kakao. Staramy się mieszać bardzo delikatnie, aby zachować puszystość ciasta. Przepis nie uwzględnia proszku do pieczenia, gdyż nasz tort węgierski z wiśniami doskonale wyrośnie dzięki dokładnemu ubiciu jajek i delikatnemu łączeniu składników. Do mieszania doskonale nadaje się zwykła szpatułka. Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Następnie wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i pieczemy 35 minut. Aby upewnić się, czy biszkopt jest już gotowy, wystarczy wbić w środek drewniany patyczek. Jeśli po wyciągnięciu będzie suchy, oznacza to, że najwyższy czas wyjąć ciasto z piekarnika. Biszkopt pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy na trzy równe płaty.

          Tort węgierski z wiśniami – nadzienie

          Jak zostało już wspomniane, jednym z elementów, które koniecznie trzeba przygotować minimum dzień wcześniej, są wiśnie w zalewie alkoholowej. Jeśli mamy w domu słoik z owocami w alkoholu, jak najbardziej możemy go wykorzystać. Jeśli nie, mieszankę trzeba przygotować. Tort węgierski wyróżnia się wyraźnym posmakiem wiśni, z tego względu musimy zaopatrzyć się w około 400 gram owoców. Jeśli jest poza sezonem, możemy wybrać mrożone. Do przygotowania zalewy konieczne będą także 4 łyżki cukru i 100 ml wódki lub spirytusu. Owoce umieszczamy w miseczce lub słoiku, zasypujemy cukrem, a gdy owoce puszczą sok, zalewamy alkoholem. Następnie zamykamy pojemnik i zostawiamy w chłodnym miejscu. Czas wpływa na większą smakowitość zalewy, absolutnym minimum jest jeden pełny dzień. Jeśli mamy wiśniówkę, możemy dodatkowo wlać 2-3 kieliszki do przygotowanej zalewy, przed jej odstawieniem.

          Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu czekoladowego, którym nie tylko udekorujemy nasz tort węgierski, ale także wypełnimy części biszkoptu. Oryginalny przepis ma w składzie masło, jednak spotkamy receptury, które zawierają jedynie śmietanę, mascarpone i kakao. Aby przygotować masę, potrzebujemy:

          • 5 jajek,
            • szklankę cukru,
              • 5 łyżek kakao,
                • 500 gram masła (zalecana temperatura pokojowa),
                  • kieliszka spirytusu.

                    Pierwszym krokiem jest przygotowanie kąpieli wodnej. Na garnku kładziemy miskę i rozbijamy w niej jajka, dodając cukier. Całość miksujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zostawiamy do ostygnięcia. W osobnej misce miksujemy masło połączone z kakao. Zawartość obu pojemników łączymy ze sobą i delikatnie mieszamy, wlewając jednocześnie kieliszek spirytusu. Nasz krem na tort węgierski jest już gotowy.

                    Kolejnym krokiem jest przygotowanie polewy na wierzch ciasta. Potrzebujemy 150 ml 30% kremówki oraz 100 g czekolady. Rozdrobnione kostki rozpuszczamy w podgrzanej śmietanie, zostawiamy do przestygnięcia i zgęstnienia, najlepiej na 12 godzin.

                    Przystępujemy do połączenia w całość wszystkich składników. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy zalewą alkoholową (wystarczy 6 łyżek). Następnie smarujemy masą czekoladową i umieszczamy część wiśni nasączonych alkoholem. Identycznie postępujemy w przypadku drugiego biszkoptu, który umieszczamy na wierzchu. Ostatnią część ciasta także nasączamy zalewą. Pozostały krem rozsmarowujemy na wierzchu i bokach. Nasz tort węgierski potrzebuje już tylko dekoracji. W tym celu wykorzystujemy polewę czekoladową. Świetnie skomponuje się z wiśniami z zalewy, które można umieścić na wierzchu. Nie zapominajmy o schłodzeniu tortu.

                    Zobacz także:

                    Autor: Adrian Adamczyk

                    Źródło zdjęcia głównego: LauriPatterson/Getty Images

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                    Materiał promocyjny

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana