Ziołowe pyszności od Aleksandry Szwed - chili-oil noodles, makaron z pesto i tapenada

Co smacznego można wyhodować na parapecie?
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem pojawiła się aktorka Aleksandra Szwed. Na liście jej pasji znajduje się również gotowanie. Z naszymi widzami podzieliła się swoimi pełnymi ziół przepisami na chili-oil noodles, makaron z pesto, tapenadę, ziołowe masło, oliwę i sos czosnkowy.
Chili-oil noodles
Chili-oil noodles
Chili-oil noodles
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Chili-oil noodles - przepis

Składniki:

  • makaron "długi" (najlepiej azjatycki ale tagliatelle czy fettuccine też się nada)
    • 2 pęczki dymki (najlepiej z korzeniami)
      • pęczek kolendry
        • sezam
          • czosnek
            • płatki chili
              • olej sezamowy (lub słonecznikowy)
                • ser cheddar

                  Sposób przygotowania:

                  1. Makaron gotujemy. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki.
                    1. Siekamy dymkę, kolendrę i czosnek, a cheddar ścieramy na tarce. Gotowe składniki odstawiamy na bok.
                      1. Gdy makaron będzie już gotowy wkładamy go do miski – najlepiej szklanej, na pewno nie plastikowej (będziemy używać oleju o bardzo wysokiej temperaturze -mógłby rozpuścić plastik!) i dodajemy kolendrę, czosnek, płatki chili, sezam i sos sojowy.
                        1. Do małego rondelka wlewamy olej, dodajemy 2/3 posiekanej dymki, podgrzewamy aż olej osiągnie temperaturę około 160-175 stopni (temperatura zależy od rodzaju użytego oleju. Generalnie olej ma być bardzo gorący, ale nie może dymić) a nasza dymka lekko z brązowieje.
                          1. Gorący olej wlewamy do miski z makaronem – dla zachowania bezpieczeństwa można zrobić to przez sitko, a potem wrzucić smażoną dymkę która została na sitku). Dodajemy resztę dymki i dokładnie mieszamy.
                            1. Danie podajemy od razu, posypane ulubionym startym serem.
                              Makaron z pesto
                              Makaron z pesto
                              Makaron z pesto
                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                              Makaron z pesto - przepis

                              Składniki:

                              • dowolny makaron
                                • 2 pęczki bazylii
                                  • pęczek pietruszki
                                    • cały czosnek
                                      • orzechy (orzeszki pini, nerkowiec lub słonecznik)
                                        • orzechy pekan
                                          • garść pomidorków koktajlowych
                                            • oliwa z oliwek
                                              • sól
                                                • słoiczek czarnych oliwek
                                                  • opakowanie sera cheddar
                                                    • opakowanie parmezanu

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      1. Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy wedle zaleceń producenta.
                                                        1. Podczas gdy makaron się gotuje, przygotowujemy pesto – do blendera wrzucamy bazylię, natkę pietruszki, czosnek, orzeszki pini, nerkowca lub nasiona słonecznika i szczyptę soli i dwie czubate łyżki startego sera.
                                                          1. Wszystko zalewamy oliwą i miksujemy przez kilka sekund.
                                                            1. Pomidorki i oliwki kroimy na pół i siekamy orzechy pekan.
                                                              1. Gdy makaron będzie już gotowy, odcedzamy go i przekładamy do miski – nie płuczemy pod zimną wodą.
                                                                1. Dodajemy pesto, pomidorki, oliwki, orzechy pekan. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu z dodatkiem startego sera.

                                                                  Klasyczne masło ziołowe - przepis

                                                                  Składniki:

                                                                  • kostka masła (w temperaturze pokojowej)
                                                                    • pęczek pietruszki
                                                                      • pęczek koperku
                                                                        • czosnek (w zależności, jak intensywny ma być smak)

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          1. Masło w temperaturze pokojowej wkładamy do miski i rozrabiamy widelcem, dodajemy posiekane zioła.
                                                                            1. Czosnek przeciśnięty przez paskę i pół łyżeczki soli.
                                                                              1. Zakładamy rękawiczki i ręcznie mieszamy, aż wszystkie zioła i przyprawy połączą się z masłem.
                                                                                1. Kokilkę lub zwykłą filiżankę wykładamy folią spożywczą. Masło ziołowe przekładamy do filiżanki i wkładamy do lodówki, aż stężeje. Możemy je podać z grzankami.
                                                                                  Tapenada, pesto i inne przyprawy
                                                                                  Tapenada, pesto i inne przyprawy
                                                                                  Tapenada, pesto i inne przyprawy
                                                                                  Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                  Tapenada z czarnych oliwek - przepis

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • słoik czarnych oliwek
                                                                                    • oliwa z oliwek
                                                                                      • sól, pieprz
                                                                                        • tymianek świeży
                                                                                          • sok z cytryny
                                                                                            • słoik suszonych pomidorów

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na jednolitą pastę.

                                                                                              Ekspresowy domowy sos czosnkowo-ziołowy - przepis

                                                                                              Składniki:

                                                                                              • łyżka jogurtu naturalnie gęstego
                                                                                                • 2 łyżki majonezu
                                                                                                  • zioła w doniczkach (np. pietruszka)
                                                                                                    • czosnek (ile chcemy)
                                                                                                      • sól i pieprz

                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                        Do miski wrzucamy dwie czubate łyżki ulubionego majonezu, jedną czubatą łyżkę jogurtu naturalnego, posiekane zioła dobrane według preferencji. Wszystko dokładnie wymieszać. Sól i pieprz do smaku. 

                                                                                                        Domowa oliwa ziołowa - przepis

                                                                                                        Składniki:

                                                                                                        • rozmaryn w doniczce
                                                                                                          • ząbek czosnku
                                                                                                            • oliwa z oliwek

                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                              1. Do pustej, wyparzonej wcześniej butelki wkładamy dwie gałązki wcześniej umytego i osuszonego dokładnie rozmarynu i ząbek czosnku i zalewamy podgrzaną do ok. 80 st. C dobrej jakości oliwą z oliwek (uwagi: chodzi o to żeby podgrzać oliwę a nie ją zagotować. To co znajdzie się w tej butelce zależy tylko od was – możecie użyć pieprzu, papryczek chili, czy suszonych pomidorów. Kombinacja zależy tylko od waszej fantazji i preferencji smakowych).
                                                                                                                1. Odstawiamy do ostygnięcia, przechowujemy w lodowce.

                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                  Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                                  Źródło: Aleksandra Szwed

                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana