Ziołowe pyszności od Aleksandry Szwed - chili-oil noodles, makaron z pesto i tapenada

Chili-oil noodles
Co smacznego można wyhodować na parapecie?
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem pojawiła się aktorka Aleksandra Szwed. Na liście jej pasji znajduje się również gotowanie. Z naszymi widzami podzieliła się swoimi pełnymi ziół przepisami na chili-oil noodles, makaron z pesto, tapenadę, ziołowe masło, oliwę i sos czosnkowy.
Chili-oil noodles
Chili-oil noodles
Chili-oil noodles
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Chili-oil noodles - przepis

Składniki:

  • makaron "długi" (najlepiej azjatycki ale tagliatelle czy fettuccine też się nada)
  • 2 pęczki dymki (najlepiej z korzeniami)
  • pęczek kolendry
  • sezam
  • czosnek
  • płatki chili
  • olej sezamowy (lub słonecznikowy)
  • ser cheddar

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki.
  2. Siekamy dymkę, kolendrę i czosnek, a cheddar ścieramy na tarce. Gotowe składniki odstawiamy na bok.
  3. Gdy makaron będzie już gotowy wkładamy go do miski – najlepiej szklanej, na pewno nie plastikowej (będziemy używać oleju o bardzo wysokiej temperaturze -mógłby rozpuścić plastik!) i dodajemy kolendrę, czosnek, płatki chili, sezam i sos sojowy.
  4. Do małego rondelka wlewamy olej, dodajemy 2/3 posiekanej dymki, podgrzewamy aż olej osiągnie temperaturę około 160-175 stopni (temperatura zależy od rodzaju użytego oleju. Generalnie olej ma być bardzo gorący, ale nie może dymić) a nasza dymka lekko z brązowieje.
  5. Gorący olej wlewamy do miski z makaronem – dla zachowania bezpieczeństwa można zrobić to przez sitko, a potem wrzucić smażoną dymkę która została na sitku). Dodajemy resztę dymki i dokładnie mieszamy.
  6. Danie podajemy od razu, posypane ulubionym startym serem.
Makaron z pesto
Makaron z pesto
Makaron z pesto
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Makaron z pesto - przepis

Składniki:

  • dowolny makaron
  • 2 pęczki bazylii
  • pęczek pietruszki
  • cały czosnek
  • orzechy (orzeszki pini, nerkowiec lub słonecznik)
  • orzechy pekan
  • garść pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • słoiczek czarnych oliwek
  • opakowanie sera cheddar
  • opakowanie parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy wedle zaleceń producenta.
  2. Podczas gdy makaron się gotuje, przygotowujemy pesto – do blendera wrzucamy bazylię, natkę pietruszki, czosnek, orzeszki pini, nerkowca lub nasiona słonecznika i szczyptę soli i dwie czubate łyżki startego sera.
  3. Wszystko zalewamy oliwą i miksujemy przez kilka sekund.
  4. Pomidorki i oliwki kroimy na pół i siekamy orzechy pekan.
  5. Gdy makaron będzie już gotowy, odcedzamy go i przekładamy do miski – nie płuczemy pod zimną wodą.
  6. Dodajemy pesto, pomidorki, oliwki, orzechy pekan. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu z dodatkiem startego sera.

Klasyczne masło ziołowe - przepis

Składniki:

  • kostka masła (w temperaturze pokojowej)
  • pęczek pietruszki
  • pęczek koperku
  • czosnek (w zależności, jak intensywny ma być smak)

Sposób przygotowania:

  1. Masło w temperaturze pokojowej wkładamy do miski i rozrabiamy widelcem, dodajemy posiekane zioła.
  2. Czosnek przeciśnięty przez paskę i pół łyżeczki soli.
  3. Zakładamy rękawiczki i ręcznie mieszamy, aż wszystkie zioła i przyprawy połączą się z masłem.
  4. Kokilkę lub zwykłą filiżankę wykładamy folią spożywczą. Masło ziołowe przekładamy do filiżanki i wkładamy do lodówki, aż stężeje. Możemy je podać z grzankami.
Tapenada, pesto i inne przyprawy
Tapenada, pesto i inne przyprawy
Tapenada, pesto i inne przyprawy
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Tapenada z czarnych oliwek - przepis

Składniki:

  • słoik czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • tymianek świeży
  • sok z cytryny
  • słoik suszonych pomidorów

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na jednolitą pastę.

Ekspresowy domowy sos czosnkowo-ziołowy - przepis

Składniki:

  • łyżka jogurtu naturalnie gęstego
  • 2 łyżki majonezu
  • zioła w doniczkach (np. pietruszka)
  • czosnek (ile chcemy)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Do miski wrzucamy dwie czubate łyżki ulubionego majonezu, jedną czubatą łyżkę jogurtu naturalnego, posiekane zioła dobrane według preferencji. Wszystko dokładnie wymieszać. Sól i pieprz do smaku. 

Domowa oliwa ziołowa - przepis

Składniki:

  • rozmaryn w doniczce
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Do pustej, wyparzonej wcześniej butelki wkładamy dwie gałązki wcześniej umytego i osuszonego dokładnie rozmarynu i ząbek czosnku i zalewamy podgrzaną do ok. 80 st. C dobrej jakości oliwą z oliwek (uwagi: chodzi o to żeby podgrzać oliwę a nie ją zagotować. To co znajdzie się w tej butelce zależy tylko od was – możecie użyć pieprzu, papryczek chili, czy suszonych pomidorów. Kombinacja zależy tylko od waszej fantazji i preferencji smakowych).
  2. Odstawiamy do ostygnięcia, przechowujemy w lodowce.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości