Chili-oil noodles - przepis
Składniki:
- makaron "długi" (najlepiej azjatycki ale tagliatelle czy fettuccine też się nada)
- 2 pęczki dymki (najlepiej z korzeniami)
- pęczek kolendry
- sezam
- czosnek
- płatki chili
- olej sezamowy (lub słonecznikowy)
- ser cheddar
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki.
- Siekamy dymkę, kolendrę i czosnek, a cheddar ścieramy na tarce. Gotowe składniki odstawiamy na bok.
- Gdy makaron będzie już gotowy wkładamy go do miski – najlepiej szklanej, na pewno nie plastikowej (będziemy używać oleju o bardzo wysokiej temperaturze -mógłby rozpuścić plastik!) i dodajemy kolendrę, czosnek, płatki chili, sezam i sos sojowy.
- Do małego rondelka wlewamy olej, dodajemy 2/3 posiekanej dymki, podgrzewamy aż olej osiągnie temperaturę około 160-175 stopni (temperatura zależy od rodzaju użytego oleju. Generalnie olej ma być bardzo gorący, ale nie może dymić) a nasza dymka lekko z brązowieje.
- Gorący olej wlewamy do miski z makaronem – dla zachowania bezpieczeństwa można zrobić to przez sitko, a potem wrzucić smażoną dymkę która została na sitku). Dodajemy resztę dymki i dokładnie mieszamy.
- Danie podajemy od razu, posypane ulubionym startym serem.
Makaron z pesto - przepis
Składniki:
- dowolny makaron
- 2 pęczki bazylii
- pęczek pietruszki
- cały czosnek
- orzechy (orzeszki pini, nerkowiec lub słonecznik)
- orzechy pekan
- garść pomidorków koktajlowych
- oliwa z oliwek
- sól
- słoiczek czarnych oliwek
- opakowanie sera cheddar
- opakowanie parmezanu
Sposób przygotowania:
- Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy wedle zaleceń producenta.
- Podczas gdy makaron się gotuje, przygotowujemy pesto – do blendera wrzucamy bazylię, natkę pietruszki, czosnek, orzeszki pini, nerkowca lub nasiona słonecznika i szczyptę soli i dwie czubate łyżki startego sera.
- Wszystko zalewamy oliwą i miksujemy przez kilka sekund.
- Pomidorki i oliwki kroimy na pół i siekamy orzechy pekan.
- Gdy makaron będzie już gotowy, odcedzamy go i przekładamy do miski – nie płuczemy pod zimną wodą.
- Dodajemy pesto, pomidorki, oliwki, orzechy pekan. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu z dodatkiem startego sera.
Klasyczne masło ziołowe - przepis
Składniki:
- kostka masła (w temperaturze pokojowej)
- pęczek pietruszki
- pęczek koperku
- czosnek (w zależności, jak intensywny ma być smak)
Sposób przygotowania:
- Masło w temperaturze pokojowej wkładamy do miski i rozrabiamy widelcem, dodajemy posiekane zioła.
- Czosnek przeciśnięty przez paskę i pół łyżeczki soli.
- Zakładamy rękawiczki i ręcznie mieszamy, aż wszystkie zioła i przyprawy połączą się z masłem.
- Kokilkę lub zwykłą filiżankę wykładamy folią spożywczą. Masło ziołowe przekładamy do filiżanki i wkładamy do lodówki, aż stężeje. Możemy je podać z grzankami.
Tapenada z czarnych oliwek - przepis
Składniki:
- słoik czarnych oliwek
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- tymianek świeży
- sok z cytryny
- słoik suszonych pomidorów
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na jednolitą pastę.
Ekspresowy domowy sos czosnkowo-ziołowy - przepis
Składniki:
- łyżka jogurtu naturalnie gęstego
- 2 łyżki majonezu
- zioła w doniczkach (np. pietruszka)
- czosnek (ile chcemy)
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy dwie czubate łyżki ulubionego majonezu, jedną czubatą łyżkę jogurtu naturalnego, posiekane zioła dobrane według preferencji. Wszystko dokładnie wymieszać. Sól i pieprz do smaku.
Domowa oliwa ziołowa - przepis
Składniki:
- rozmaryn w doniczce
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Do pustej, wyparzonej wcześniej butelki wkładamy dwie gałązki wcześniej umytego i osuszonego dokładnie rozmarynu i ząbek czosnku i zalewamy podgrzaną do ok. 80 st. C dobrej jakości oliwą z oliwek (uwagi: chodzi o to żeby podgrzać oliwę a nie ją zagotować. To co znajdzie się w tej butelce zależy tylko od was – możecie użyć pieprzu, papryczek chili, czy suszonych pomidorów. Kombinacja zależy tylko od waszej fantazji i preferencji smakowych).
- Odstawiamy do ostygnięcia, przechowujemy w lodowce.
Zobacz także:
- Masła i oliwy ziołowe według przepisów finalisty MasterChefa Szymona Czerwińskiego
- Zioła na zdrowie. Pomysły na pyszne i pożywne śniadanie według Piotra Kucharskiego
- Boczek doda smaku każdej potrawie. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Aleksandra Szwed
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: