Masła i oliwy ziołowe według przepisów finalisty MasterChefa Szymona Czerwińskiego

Do kuchni Dzień Dobry Wakacje zaprosiliśmy Szymona Czerwińskiego, finalistę piątej edycji popularnego programu kulinarnego MasterChef, uczestnika kursów w paryskich szkołach Le Cordon Bleu, Alain Ducasse i Hotel Ritz Paris. Przygotował dla nas produkty i dania, w których zioła odgrywają główną rolę.

Masła ziołowe
Masło czosnkowo-pietruszkowe
Składniki:
  • 150 g masła niesolonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki poszatkowanej pietruszki
Przygotowanie:
Masło należy wyjąć z lodówki, aby było miękkie. Następnie połącz ze sobą masło, oliwę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Ząbek przeciśnij przez prasę. Natkę pietruszki poszatkuj i połącz ze składnikami. Tak przygotowane masło przełóż na papier do pieczenia lub folię spożywczą, aby nadać mu ładnego kształtu. Przełóż do lodówki, aby stwardniało.
>>> Zobacz także:
Masło bekonowo-serowe
Składniki:
  • 150 g masła niesolonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 50 g poszatkowanego bekonu
  • 1/2 szklanki sera cheddar startego
  • 4 łyżki poszatkowanej kolendry
Przygotowanie:
Masło należy wyjąć z lodówki, aby było miękkie. Następnie połącz ze sobą masło, sól i pieprz. Bekon poszatkuj na mniejszą kostkę, następnie na suchej patelni wymaż i wystudź. Połącz ze sobą przygotowane składniki łącznie z poszatkowaną kolendrą. Tak przygotowane masło przełóż na papier do pieczenia lub folię spożywczą, aby nadać mu ładnego kształtu. Przełóż do lodówki, aby stwardniało.
Masło cytrynowo-miętowe
Składniki:
  • 150 g masła niesolonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki poszatkowanej mięty
  • skórka z otartej cytryny
Przygotowanie:
Masło należy wyjąć z lodówki, aby było miękkie. Następnie połącz ze sobą masło, sól i pieprz. Wyparz cytrynę i zetrzyj skórkę. Sok z cytryny wyciśnij do masła, pilnuj, aby nie dostała się pestka. Miętę poszatkuj i dodaj do pozostałych składników. Dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane masło przełóż na papier do pieczenia lub folię spożywczą, aby nadać mu ładnego kształtu. Przełóż do lodówki, aby stwardniało.
Masło pietruszkowe
Składniki:
  • 150 g masła niesolonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 5 łyżek poszatkowanej natki z pietruszki
Przygotowanie:
Masło należy wyjąć z lodówki, aby było miękkie. Następnie połącz ze sobą masło, sól i pieprz. Pietruszkę poszatkuj i dodaj do masła. Połącz ze sobą dokładnie składniki. Tak przygotowane masło przełóż na papier do pieczenia lub folię spożywczą, aby nadać mu ładnego kształtu. Przełóż do lodówki, aby stwardniało.
Oliwy ziołowe
Oliwa cytrynowo-rozmarynowa
Składniki:
  • 300 ml oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego (tyle ile ma twoja butelka)
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek rozmarynu
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy odmierzoną ilość oliwy (taką samą jaką ma pojemność butelka, w której będziemy ją przechowywać). Dodajemy do niej wybrane składniki i podgrzewamy do 90 st. C. Pamiętajmy, aby oliwa się nie zagotowała i w ten sposób usuniemy wszelkie bakterie, które mogą spowodować psucie się oliwy z ziołami, oraz ją aromatyzujemy. Tak przygotowaną oliwę przelewamy do wyparzonych i suchych (to bardzo ważne!) słoików lub butelek. Wieczka też powinny być wyparzone i wysuszone. Oliwę smakową robioną w domu należy spożyć w ciągu tygodnia.
Oliwa chili
Składniki:
  • 300 ml oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego (tyle ile ma twoja butelka)
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 2 łyżki suszonej papryczki chili
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy odmierzoną ilość oliwy (taką samą jaką ma pojemność butelka w której będziemy ją przechowywać). Dodajemy do niej wybrane składniki i podgrzewamy do 90 st. C. Pamiętajmy, aby oliwa się nie zagotowała i w ten sposób usuniemy wszelkie bakterie, które mogą spowodować psucie się oliwy z ziołami, oraz ją aromatyzujemy. Tak przygotowaną oliwę przelewamy do wyparzonych i suchych (to bardzo ważne!) słoików lub butelek. Wieczka też powinny być wyparzone i wysuszone. Oliwę smakową robioną w domu należy spożyć w ciągu tygodnia.
Oliwa czosnkowa
Składniki:
  • 300 ml oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego (tyle ile ma twoja butelka)
  • 5 ząbków czosnku
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy odmierzoną ilość oliwy (taką samą jaką ma pojemność butelka, w której będziemy ją przechowywać). Dodajemy do niej wybrane składniki i podgrzewamy do 90 st. C. Pamiętajmy, aby oliwa się nie zagotowała i w ten sposób usuniemy wszelkie bakterie, które mogą spowodować psucie się oliwy z ziołami, oraz ją aromatyzujemy. Tak przygotowaną oliwę przelewamy do wyparzonych i suchych (to bardzo ważne!) słoików lub butelek. Wieczka też powinny być wyparzone i wysuszone. Oliwę smakową robioną w domu należy spożyć w ciągu tygodnia.
Oliwa ziołowa mrożona
Składniki:
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • pęczek oregano
  • pęczek tymianek
  • pęczek rozmarynu
Przygotowanie:
Do silikonowego pojemnika do lodu włóż ulubione zioła. Następnie zalej oliwą i przełóż do zamrażarki. Oczywiście na skutek mrożenia oliwa straci część swoich właściwości, ale jest to lepsze rozwiązanie niż wyrzucanie oliwy, której termin ważności upływa.
Smażone liście szałwii
Składniki:
  • 20 liści szałwii
  • 100 g mąki
  • 200 ml piwa
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Liście należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. W misce połącz ze sobą przesianą mąkę z piwem oraz solą. Olej rozgrzej w garnku do 180 st. C, a następnie smaż na głębokim tłuszczu przez kilka sekund, aż będą złote. Podawaj z solą morską.
Kwiaty cukinii z salsą pomidorową
Składniki:
  • cukinia
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 ml piwa jasnego
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • kolorowe pomidory
  • liście bazylii i mięty
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kwiaty cukinii należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Delikatnie usuń ze środka pręciki, przekręcając zgodnie z ruchami zegara. W misce połącz ze sobą przesianą mąkę z piwem, jajkiem oraz solą. Olej rozgrzej w garnku do 180 st. C, a następnie smaż na głębokim tłuszczu przez kilka sekund, aż będą złote. Podawaj z solą morską.
Pomidory sparz i obierz ze skóry. Następnie usuń gniazda nasienne i posiekaj drobno w kostkę. Wymieszaj razem z poszatkowaną bazylią oraz miętą. Dopraw solą i pieprzem, i polej oliwą z oliwek.
Sałatka wakacyjna z ziołowym dresingiem
Składniki:
  • 300 g filetu łososia bez skóry
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 200 g małych młodych ziemniaków
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 100 g dużych zielonych oliwek z oliwek
  • 100 g dużych czarnych oliwek z oliwek
  • 100 g parmezanu
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 10 listków mięty
  • 5 jaj
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 awokado dojrzałe
  • 1 cytryna
  • 1 zielony ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • pęczek pietruszki
  • 100 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Łososia umyj pod bieżącą wodą, następnie oprósz w soli i pieprzu, i grilluj na patelni grillowej, aż białko się zetnie. Fasolkę szparagową blanszuj przez 5 minut we wrzątku, następne odcedź z wody. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie gorące wyłóż na półmisek. W blenderze lub moździerzu przygotuj ziołowe pesto, łącząc ze sobą miętę, czosnek, cytrynę oraz pietruszkę. Dodaj również oliwę z oliwek. Jaja ugotuj na półmiękko. Na półmisek wyłóż przygotowane produkty razem z pokrojoną na ćwiartki rzodkiewką oraz awokado.
Spaghetti Verde
Składniki:
  • 200 g makaronu spaghetti
  • pęczek bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 filetów anchois
  • 10 orzechów włoskich
  • 20 g parmezanu
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W blenderze lub moździerzu przygotuj pesto ze wszystkich składników. Zostaw kawałek sera, aby oprószyć. Ugotowany makaron połącz z ziołowym pesto.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje
Pozostałe wiadomości