Kanapka ze stekiem i warszawska bułka z pieczarkami. Oto przepisy na wakacyjne dania!

Oto przepisy na przepyszne kanapki, które możesz zabrać ze sobą nie tylko na plażę! Zapraszamy do kuchni w studiu Dzień Dobry Wakacje.

KANAPKI NA PLAŻE INSPIROWANE PODRÓŻAMI BASI STARECKIEJ I PIOTRA BRUŚKLEPACKIEGO

SYCYLIJSKA KANAPKA Z LODAMI (GELATO CON BRIOCHE) (4 porcje)

  • 80 g masła
    • 200 g gorzkiej czekolady
      • 200 ml śmietany kremówki 32 %
        • 1 garść obranych pistacji
          • 1 garść płatków migdałowych
            • 4 słodkie bułki typu brioche
              • 500 ml lodów
                • Otarta skórka z 1 pomarańczy

                  W rondelku rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i dodać startą czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści, dodać śmietanę. Pistację i migdały posiekać. Bułkę rozkroić i nałożyć lody. Polać je sosem. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy, pistacje i migdały. Przykryć wierzchnią częścią bułki.

                  KOREAŃSKA SMAŻONA KANAPKA Z KIMCHI I STEKIEM (4 porcje)

                  • 200 g antrykotu wołowego
                    • sól
                      • 8 kromek chleba pszennego na zakwasie
                        • majonez
                          • 200 g kimchi
                            • 150 g sera cheddar
                              • 4 jajka
                                • olej do smażenia
                                  • pieprz
                                    • ½ pęczka dymki
                                      • kilka gałązek kolendry

                                        Stek smażyć po 1,5 minuty z każdej strony. Następnie posolić i pokroić w plasterki. Połowę kromek chleba posmarować majonezem. Następnie nałożyć na nie kimchi, mięso i starty ser. Przykryć pozostałym pieczywem. Ścisnąć i zamoczyć w roztrzepanym w misce jajku. Usmażyć na patelni z obu stron. Gdy kanapki będą już apetycznie rumiane, a ser się rozpuści, należy zdjąć je z patelni. Przekroić na pół, ułożyć na talerzu, oprószyć zmielonym pieprzem i udekorować posiekaną dymką oraz kolendrą.

                                        WARSZAWSKA BUŁKA Z PIECZARKAMI (4 porcje)

                                        • 500 g pieczarek
                                          • 1 cebula
                                            • 4 ząbki czosnku
                                              • 100 g masła
                                                • sól i pieprz
                                                  • ½ pęczka natki
                                                    • 4 bułki pszenne paluchy

                                                      Pieczarki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Na maśle poddusić cebulę z czosnkiem. Gdy składniki się zeszklą dodać pieczarki. Doprawić je do smaku solą i pieprzem. Dusić przez 5 minut. Pod koniec dodać posiekaną natkę. Odciąć końcówkę bułek i wydrążyć z nich miąższ jak na hot doga. Nałożyć do środka pieczarki.

                                                      GRECKA KANAPKA Z KALMARAMI I PASTĄ FAVA (4 porcje)

                                                      • 400 g ugotowanego grochu
                                                        • 120 ml oliwy
                                                          • 1 łyżka octu winnego
                                                            • sól i pieprz
                                                              • 4 tuby kalmarów mrożonych
                                                                • 3 ząbki czosnku
                                                                  • 1 cytryna
                                                                    • 1,2 pęczka natki
                                                                      • 4 kromki chleba na zakwasie
                                                                        • 4 łyżeczki kaparów
                                                                          • 1 czerwona cebula
                                                                            • 1 łyżka suszonej słodkiej papryki

                                                                              Ciepły groch zmiksować z połową oliwy i octem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kalmary pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę i podsmażyć na niej czosnek. Następnie dodać kalmary. Smażyć je przez minutę. Pod koniec smażenia doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i dodać trochę posiekanej natki. Pieczywo posmarować favą, nałożyć kalmary, posypać kaparami, posiekaną w cienkie piórka cebulą i natką. 

                                                                              Zobacz film: Wołowina w roli głównej, źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                              Autor: Filip Yak

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości