Materiał promocyjny

Zero waste w święta, czyli jak ocalić jedzenie od zmarnowania.

Marnowanie jedzenia
Nie wyrzucaj jedzenia!
Źródło: Dzień Dobry TVN
W Polsce istnieje duży problem związany z marnowaniem żywności. Szacuje się, że każdego roku trwonionych jest aż 5 milionów ton produktów spożywczych. Co więcej, największy udział w tym procederze mają gospodarstwa domowe, które odpowiadają za marnowanie aż 60% tej ogromnej ilości. Gosposie z Mszany Górnej pokazały widzom Dzień Dobry TVN, jak w święta można gotować odpowiedzialnie, nie tracąc smaku ani tradycji.
Kluczowe fakty:
  • W Polsce rocznie marnuje się około 5 milionów ton żywności, głównie w domach.
  • Gosposie z Mszany Górnej wykorzystują resztki rosołu i farszu, tworząc nowe potrawy.
  • W święta warto stosować zasady zero waste: wekowanie, mrożenie i kreatywne przetwarzanie.

Gotowanie zero waste w święta

Święta to czas, kiedy często marnujemy jedzenie, lecz gosposie z Mszany Górnej dowodzą, że można postąpić inaczej.

– Gosposie jak gotują rosół, zostaje mięsko i warzywa, więc mielimy to i przygotowujemy pierogi, uszka, krokiety. Jeżeli robimy też pierogi z kapustą i grzybami, i zostanie trochę farszu, robimy gwiazdy drożdżowe - mogą być na słodko, na słonko. I rzeczywiście można tak gotować, że nic się nie marnuje - powiedziała jedna z gospodyń.

– Dobry sposób to przetwory i wekowanie. Zrobi się bigosu więcej, wekujemy bigos. Zrobi się na przykład pierożków więcej, można to zamrozić. Można też schować do lodówki, gdzieś w jakichś pojemnikach - dodała.

Takie podejście sprawia, że każdy składnik zyskuje drugie życie. Pozwala to nie tylko ograniczyć straty, ale też zachować smak i tradycję świątecznych potraw. Resztki stają się bazą dla kolejnych dań, a domowa kreatywność pozwala na kulinarne eksperymenty, które łączą pokolenia przy wspólnym stole.

Tradycja, chleb i odpowiedzialne gotowanie

W święta liczy się nie tylko jedzenie, ale i tradycja, którą gosposie z Mszany Górnej pielęgnują od lat. Podkreślają rolę chleba jako symbolu gościnności.

– Bo trzeba go jeść, żeby nie być głodnym. Na przykład wita się młodą parę chlebem, a my przygotowujemy różne chleby na zakwasie, nawet z ziemniakami - powiedziały gospodynie.

Ich wskazówki pokazują, że święta mogą być zarówno tradycyjne, jak i odpowiedzialne. Wystarczy kilka prostych metod: wykorzystywanie resztek, wekowanie, mrożenie czy kreatywne przygotowanie potraw, aby nic się nie zmarnowało, a świąteczny stół był pełen smaku i barw regionalnych tradycji. Więcej o tym, jak być zero waste, dowiesz się tutaj.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Źródło: mat. prasowe

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości