Jarzynowa to królowa polskich sałatek. Podaje się ją zarówno na co dzień, jak i od święta. Jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, a do tego przepyszna. "Rozkoszny" jednak wie co zrobić, żeby była jeszcze lepsza i sprawiła, że każdy poprosi o dokładkę. Jak ją przyrządzić?
Patent "Rozkosznego" na niezwykłą sałatkę jarzynową
Na swoim instagramowym profilu "Rozkoszny" opublikował rolkę, w której demonstruje, jak przygotować sałatkę jarzynową, która będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Okazuje się, że sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu warzyw. Prowadzący "Masterchef Nastolatki", zamiast gotować jarzyny, które mają wylądować w sałatce, piecze je w piekarniku przez pół godziny. W jego sałatce nie może też zabraknąć niecodziennego dodatku, a mianowicie pasty miso, którą dodaje się do sosu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wielkanocne dania i przepisy
"Mogłem wybrać każdy język, ale wybrałem język faktów. Wybaczcie, ale tradycyjna sałatka jarzynowa nie jest szczytem warzywnej rozkoszy. Najwyżej, że jarzyny zamiast gotować, upiecze się, aż skoncentrują swój słodki czar, a sos podrasuje się odrobiną miso. Przepisik stygnie na blogu, link w bio" - napisał "Rozkoszny" pod rolką.
Sałatka z pieczonych warzyw - przepis "Rozkosznego"
Składniki na 4-6 porcji:
- 3 marchewki,
- duża pietruszka,
- seler,
- 3 łyżki oliwy extra virgin,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%,
- łyżeczka musztardy dijon,
- łyżeczka jasnej pasty miso,
- 4 ogórki kiszone, pokrojone w drobną kostkę,
- kwaśne jabłko typu Granny Smith lub Ligol - obrane i pokrojone w drobną kostkę,
- 4 duże jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę,
- sól morska, świeżo mielony pieprz,
- koper do podania.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Obierz marchewki, pietruszkę i selera, a następnie pokrój je na małe kawałki mniej więcej tej samej wielkości. Przełóż na blachę, skrop oliwą, dodaj ¾ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej i sporo świeżo mielonego pieprzu. Dokładnie wymasuj jarzyny marynatą. Piecz, aż będą miękkie, około 30 minut. Wystudź. W dużej misce wymieszaj majonez, śmietanę, musztardę i pastę miso. Dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj upieczone jarzyny, ogórki kiszone, jabłko i jajka. Wymieszaj. Podawaj z koprem i ulubionym pieczywem.
Co myślicie o tym sposobie? Wypróbujecie go w tegoroczne święta?
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Michał Korkosz "Rozkoszny" odsłania kulisy pracy influencera. "Byłem przez kilka lat odrzutkiem"
- "Rozkoszny" z "MasterChef. Nastolatki". Tego o nim nie wiecie...
- Rozkoszny sięga po polskie produkty: "Warzywa mogą wyjść na stan nirwany"
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Instagram, rozkoszny.pl
Źródło zdjęcia głównego: likedat/GettyImages