Przygotuj wielkanocną paschę z rodzinnego przepisu Roberta Makłowicza. Jak przygotowuje ją mistrz kuchni?

Pascha z bakaliami
Pascha z bakaliami
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pascha jest jednym z tradycyjnych dań podawanych na wielkanocnym stole. Raczej kojarzona ze wschodnią częścią Polski, zaczyna robić się popularna w innych regionach. Jak ją przygotować? Poznajcie niezwodny przepis samego Roberta Makłowicza.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Triki kuchenne

Źródło: Dzień Dobry TVN
W marcu jak w garncu – testujemy kuchenne triki
W marcu jak w garncu – testujemy kuchenne triki
Sprawdzamy internetowe triki
Sprawdzamy internetowe triki
W marcu jak w garncu
W marcu jak w garncu
Patent na szypułkowanie truskawki za pomocą słomki
Patent na szypułkowanie truskawki za pomocą słomki
Sprawdzamy kuchenne triki
Sprawdzamy kuchenne triki

Tradycja wielkanocnej paschy

Pascha jest tradycyjną wielkanocną potawą, która pochodzi z terenów północno rosyjskich. Znana jest również pod nazwą paska lub kulicz, co oznacza chleb wielkanocny. Jest to danie przygotowywane z twarogu lub mleka oraz śmietany i masła, zwykle z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i innych składników, jak również bakalii. Pascha zazwyczaj jest bardzo słodka, a podaje się ją w kształcie ściętej piramidy.

Pascha kojarzona jest z wiosennym odradzaniem się wiosny, a produkty stosowane do jej wytworzenia symbolizowały bogactwo i dobrobyt. Z kolei jej kształt ma być nawiązaniem do grobu Chrystusa. Ten wielkanocny deser najbardziej popularny jest wśród rodzin wywodzących się z Kresów Wschodnich.

Wielkanocna pascha z przepisu Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią,
  • 2 ziarna kardamonu (lub szczypta zmielonego),
  • garść rodzynek,
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • otarta skórka z 1 cytryny,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Do miski przełożyć twaróg, wbić jajka, dodać cukier puder w obu postaciach, zmielony kardamon, sparzone i odcedzone rodzynki, skórkę pomarańczową, otarta skórkę z cytryny i szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do durszlaka wyłożonego gazą i postawionego w głębokim talerzu, przykryć i odstawić na minimum 12 godz. do lodówki. 

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości