Sałatka jarzynowa od Magdy Gessler. Poznaj rodzinny smak Gesslerów na święta

Magda Gessler
Sałatka jarzynowa od Magdy Gessler. Poznaj rodzinny smak Gesslerów na święta
Źródło: materiały prasowe
Sałatka jarzynowa to nieodzowny smak świąt. Podajemy ją na Wielkanoc, ale i na Boże Narodzenie. Ile kucharek, tyle też przepisów na to danie. A jak przygotowuje je sama Magda Gessler? Poznajcie jej przepis na sałatkę jarzynową.

Sałatka jarzynowa nie jedno ma imię

Sałatka jarzynowa nie jedno ma imię. W zależności od regionu i rodziny, przygotowywana jest w różny sposób. Niektórzy robią ją z groszkiem, inni z jabłkiem, bywają wersje z ziemniakami, a jeszcze inni dodają kukurydzę. Jednak jak wygląda sałatka jarzynowa Magdy Gessler? Poznajcie domowy przepis naszej mistrzyni z kuchni.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Triki kuchenne

Źródło: Dzień Dobry TVN
W marcu jak w garncu – testujemy kuchenne triki
W marcu jak w garncu – testujemy kuchenne triki
Sprawdzamy internetowe triki
Sprawdzamy internetowe triki
W marcu jak w garncu
W marcu jak w garncu
Patent na szypułkowanie truskawki za pomocą słomki
Patent na szypułkowanie truskawki za pomocą słomki
Sprawdzamy kuchenne triki
Sprawdzamy kuchenne triki

Przepis na sałatkę jarzynową Magdy Gessler

Składniki:

  • 4 duże marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • połowa selera,
  • 3 ziemniaki,
  • jabłko (szara reneta lub antonówka),
  • 4 jajka na twardo,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka musztardy czeskiej,
  • grzybki marynowane (gąski, kurki lub pieczarki),
  • groszek konserwowy,
  • odrobina oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz młotkowany i odrobina cukru.

Sposób przygotowania:

Jak podano na oficjalnym profilu Magdy Gessler na Instagramie, "kluczem w zrobieniu najlepszej sałatki jarzynowej jest użycie warzyw gotowanych w niedzielnym rosole, w tym samym rosole z liśćmi laurowymi najlepiej ugotować również ziemniaki. Wszystkie należy wyjąć gdy są dobrze ugotowane ale nie przegotowane i pokroić w kostkę. W kostkę również kroimy jabłka, jajka ugotowane na twardo, ogórki kiszone i grzybki marynowane. Pamiętaj, żeby odcisnąć ogórki kiszone z soku przed dodaniem ich do sałatki. Jeśli lubisz, dodaj również groszek. Całość wymieszaj, dodając kilka kropel oleju rzepakowego. Następnie przyprawy oraz musztardę, majonez najlepiej zrobiony samodzielnie z całych jaj oraz jogurt naturalny by okroić nasza sałatkę z nadmiaru kalorii. Całość mieszamy, przekładamy do naczynia w którym będziemy podawać sałatkę i dekorujemy ją po staropolsku – pomidorami". 

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości