Świąteczna sałatka z kurczakiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 pierś z kurczaka,
- 3 łyżki mieszanki przyprawy (1 łyżka chili w proszku, 1 łyżka kuminu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka, czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, ¼ łyżeczki czosnku granulowanego, ¼ łyżeczki cebuli suszonej, ¼ łyżeczki czerwonego pieprzu, ¼ łyżeczki suszonego oregano),
- 1 szklanka mrożonej kukurydzy,
- 1 1/2 szklanki ugotowanego ryżu,
- 1 zielona papryka,
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych,
- 1 szklanka czarnej fasoli,
- 6 zielonych cebul,
- 1 szklanka parmezanu,
- 1/2 szklanki kolendry,
- 1 awokado,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka soku z limonki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania świątecznej sałatki z kurczakiem
- Kurczaka kroimy i doprawiamy 3 łyżkami zrobionej mieszanki przypraw. Odstawiamy na jakiś czas.
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy kurczaka około 10 minut. Zdejmujemy z patelni.
- Na tej samej patelni obsmażamy około 2 minuty kukurydzę.
- Wszystkie pozostałe składniki siekamy (paprykę, pomidorki, zieloną cebulę, kolendrę).
- Awokado kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
- Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytrusów. Na koniec posypujemy startym parmezanem.
Zobacz także:
- Koreańska sałatka z ogórka podana z łososiem - przepis Darii Ładochy
- Sałatka z wędzonym pstrągiem, jajkiem i ogórkiem małosolnym w sosie curry z przepisu Darii Ładochy
- Zielona sałatka z komosą - przepis Hanny Stolińskiej
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News
podziel się: