Wiosenna sałatka z pieczarkami, ziemniakami i papryką
Składniki:
- 700 g młodych ziemniaków
- 1 średniej wielkości por
- 2 czerwone papryki
- 300 g pieczarek
- 50ml białego wina wytrawnego
- 2 łyżki masła
Sos:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 150 g majonezu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta cukru
- 3 pęczki świeżego szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Wiosenna sałatka z pieczarkami, ziemniakami i papryką - sposób przygotowania
- Umyte ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut. Jak tylko wystygną obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Pora kroimy w krążki, paprykę w kosteczkę i pieczarki w plasterki. W dobrze rozgrzanym garnku z grubym dnem, obsmażamy chwilę pieczarki i pora, a następnie dolewamy 50ml białego wina i gotujemy, aż płyn całkowicie odparuje. Solimy i pieprzymy.
- Sos: w miseczce mieszamy jogurt, majonez i sok z cytryny. Dodajemy do smaku cukier, sól i pieprz.
- Wszystkie pokrojowe składniki mieszamy ze sobą i zalewamy sosem. Odstawiamy na około godzinę do lodówki.
- Szczypiorek myjemy i osuszamy. Układamy na brzegi do przezroczystej miski. Delikatnie wlewamy sałatkę.
Zobacz także:
- Zapiekanka z warzyw korzennych - przepis Grzegorza Zawieruchy
- Wielkanocne ciasto z jajkami z przepisu Grzegorza Zawieruchy
- Niecodzienne dania na co dzień według Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News
podziel się: