Wiosenna sałatka z pieczarkami, ziemniakami i papryką - przepis Grzegorza Zwieruchy

Kuchnia Dzień Dobry TVN, sałatka z pieczarkami, ziemniakami i papryką
Wiosenna sałatka z pieczarkami, ziemniakami i papryką - przepis Grzegorza Zwieruchy
Źródło: Mateusz Jagielski/East News
Jak co roku stajemy przed trudnym wyborem - jaka sałatka na Wielkanoc będzie odpowiednia? W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi propozycjami podzielił się Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić wiosenną sałatkę z pieczarkami, ziemniakami i papryką?

Wiosenna sałatka z pieczarkami, ziemniakami i papryką

Składniki:

  • 700 g młodych ziemniaków
  • 1 średniej wielkości por
  • 2 czerwone papryki
  • 300 g pieczarek
  • 50ml białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki masła

Sos:

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 150 g majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • 3 pęczki świeżego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Wiosenna sałatka z pieczarkami, ziemniakami i papryką - sposób przygotowania

  • Umyte ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut. Jak tylko wystygną obieramy i kroimy w kosteczkę.
  • Pora kroimy w krążki, paprykę w kosteczkę i pieczarki w plasterki. W dobrze rozgrzanym garnku z grubym dnem, obsmażamy chwilę pieczarki i pora, a następnie dolewamy 50ml białego wina i gotujemy, aż płyn całkowicie odparuje. Solimy i pieprzymy.
  • Sos: w miseczce mieszamy jogurt, majonez i sok z cytryny. Dodajemy do smaku cukier, sól i pieprz.
  • Wszystkie pokrojowe składniki mieszamy ze sobą i zalewamy sosem. Odstawiamy na około godzinę do lodówki.
  • Szczypiorek myjemy i osuszamy. Układamy na brzegi do przezroczystej miski. Delikatnie wlewamy sałatkę.

Zobacz także:

  1. Zapiekanka z warzyw korzennych - przepis Grzegorza Zawieruchy
  2. Wielkanocne ciasto z jajkami z przepisu Grzegorza Zawieruchy
  3. Niecodzienne dania na co dzień według Grzegorza Zawieruchy
podziel się:

Pozostałe wiadomości