Przepis na paschę
Składniki:
- 1 kg zmielonego twarogu tłustego, zmielonego dwukrotnie i dobrze odciśniętego,
- 8 żółtek,
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej,
- szklanka śmietany kremówki 36%,
- 250 g cukru pudru,
- pół łyżki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii,
- 3/4 szklanki rodzynków,
- pół szklanki posiekanych migdałów,
- skórka pomarańczowa,
- gaza jałowa, sitko okrągłe.
Sposób przygotowania:
W misie miksera utrzeć żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać śmietanę kremówkę, w dalszym ciągu ucierając. Powstałą masę przelać do garnuszka, postawić na palnik o średniej mocy i podgrzewać, cały czas mieszając. Masa powinna lekko zgęstnieć, ale nie można dopuścić do zagotowania (tuż przed punktem wrzenia zdjąć garnuszek z palnika). Masę przenieść do misy miksera, dodać twaróg, masło, wanilię i utrzeć do otrzymania gładkiej masy. Po dokładnym utarciu dodać bakalie i wymieszać.
2 gliniane (lub plastikowe) formy (z dziurkami na dole) o pojemności 1 litr każda wyłożyć gazą. Wyłożyć do nich masę serową, lekko ugniatając. Przykryć gazą, następnie talerzykiem i obciążyć. Naczynie wstawić do półmiska, by serwatka mogła swobodnie spływać przez dziurki w formie. Odłożyć do lodówki na całą noc do stężenia.
Przepis na sernik wiedeński
Składniki na sernik:
- 1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie,
- 5 dużych jajek,
- 100 g masła ze Strzałkowa,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- łyżka mąki pszennej,
- 220 g drobnego cukru do wypieków,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego,
- opcjonalnie – bakalie np. domowa kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki.
Składniki na polewę czekoladową:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%,
- 10 g gorzkiej czekolady lub kuwertura czekoladowa.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić masło i cukier, następnie utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy serowej. Wbijać jajka, jedno po drugim, dokładnie i długo ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Wmieszać przesianą mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, ulubiony ekstrakt, na końcu (ewentualnie) dodać bakalie. Masę serową przełożyć do formy o średnicy 23 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, sam spód. Ponad formę warto wyłożyć rękaw z papieru do pieczenia – bywa, że sernik mocno wyrośnie ponad formę, ale potem równo opadnie. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC, następnie piec przez 1 godzinę i 30 minut, najlepiej bez termoobiegu.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i sernik wiedeński studzić w lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Przepis na sernik nowojorski
Składniki na spód sernika nowojorskiego:
- 160 g herbatników ,
- 100 g masła klasycznego.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 220 g cukru,
- 250 ml śmietanki 30%,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.
Składniki na polewę:
- 200 g gęstej śmietany 18%,
- 30 g cukru pudru.
Zobacz także:
- Pascha na słodko z bakaliami i wytrawna z warzywami - z przepisu Andrzeja Polana
- Przepis na sernik nowojorski pieczony w kąpieli wodnej
- Jak upiec sernik wiedeński bez spodu?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Dorota Wellman
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN