Wspólne przedświąteczne gotowanie z Dorotą Wellman i widzami Dzień Dobry TVN

Gotowanie z Dorotą Wellman i naszymi widzami
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Dorota Wellman przyrządzi znane i obowiązkowe dania ze stołu wielkanocnego. A towarzyszyć jej w tym będą niesamowite gościnie i gość: Zofia Walkowiak, Katarzyna Musialik oraz Karol Gil. Jak nasi widzowie i prowadząca poradzą sobie w kuchni z przygotowaniem paschy oraz sernika wiedeńskiego i nowojorskiego?

Przepis na paschę

Składniki:

  • 1 kg zmielonego twarogu tłustego, zmielonego dwukrotnie i dobrze odciśniętego,
    • 8 żółtek,
      • 200 g masła, w temperaturze pokojowej,
        • szklanka śmietany kremówki 36%,
          • 250 g cukru pudru,
            • pół łyżki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii,
              • 3/4 szklanki rodzynków,
                • pół szklanki posiekanych migdałów,
                  • skórka pomarańczowa,
                    • gaza jałowa, sitko okrągłe.

                      Sposób przygotowania:

                      W misie miksera utrzeć żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać śmietanę kremówkę, w dalszym ciągu ucierając. Powstałą masę przelać do garnuszka, postawić na palnik o średniej mocy i podgrzewać, cały czas mieszając. Masa powinna lekko zgęstnieć, ale nie można dopuścić do zagotowania (tuż przed punktem wrzenia zdjąć garnuszek z palnika). Masę przenieść do misy miksera, dodać twaróg, masło, wanilię i utrzeć do otrzymania gładkiej masy. Po dokładnym utarciu dodać bakalie i wymieszać.

                      2 gliniane (lub plastikowe) formy (z dziurkami na dole) o pojemności 1 litr każda wyłożyć gazą. Wyłożyć do nich masę serową, lekko ugniatając. Przykryć gazą, następnie talerzykiem i obciążyć. Naczynie wstawić do półmiska, by serwatka mogła swobodnie spływać przez dziurki w formie. Odłożyć do lodówki na całą noc do stężenia.

                      Sernik
                      Sernik
                      Sernik
                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                      Przepis na sernik wiedeński

                      Składniki na sernik:

                      • 1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie,
                        • 5 dużych jajek,
                          • 100 g masła ze Strzałkowa,
                            • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
                              • łyżka mąki pszennej,
                                • 220 g drobnego cukru do wypieków,
                                  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego,
                                    • opcjonalnie – bakalie np. domowa kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki.

                                      Składniki na polewę czekoladową:

                                      • 80 ml śmietanki kremówki 30%,
                                        • 10 g gorzkiej czekolady lub kuwertura czekoladowa.

                                          Sposób przygotowania:

                                          Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić masło i cukier, następnie utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy serowej. Wbijać jajka, jedno po drugim, dokładnie i długo ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Wmieszać przesianą mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, ulubiony ekstrakt, na końcu (ewentualnie) dodać bakalie. Masę serową przełożyć do formy o średnicy 23 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, sam spód. Ponad formę warto wyłożyć rękaw z papieru do pieczenia – bywa, że sernik mocno wyrośnie ponad formę, ale potem równo opadnie. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC, następnie piec przez 1 godzinę i 30 minut, najlepiej bez termoobiegu.

                                          Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i sernik wiedeński studzić w lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

                                          Sernik
                                          Sernik
                                          Sernik
                                          Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                          Przepis na sernik nowojorski

                                          Składniki na spód sernika nowojorskiego:

                                          • 160 g herbatników ,
                                            • 100 g masła klasycznego.

                                              Składniki na masę serową:

                                              • 1 kg twarogu sernikowego,
                                                • 220 g cukru,
                                                  • 250 ml śmietanki 30%,
                                                    • 40 g mąki ziemniaczanej,
                                                      • 4 jajka,
                                                        • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.

                                                          Składniki na polewę:

                                                          • 200 g gęstej śmietany 18%,
                                                            • 30 g cukru pudru.

                                                              Zobacz także:

                                                              Autor: Teofila Siewko

                                                              Źródło: Dorota Wellman

                                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                              Materiał promocyjny

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana