Pascha straciatella z ciepłymi bakaliami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 3 l mleka świeżego niepasteryzowanego,
- 1 l śmietany 18%,
- 5 sztuk żółtek gotowanych,
- 8 sztuk jajek,
- 1,5 szklanki cukru,
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 100 g czekolady białej.
Kuchnia Andrzeja Polana
Pizza a la Polan
Grzybowa uczta
Kuchnia winogronowa
Sposób przygotowania:
- Mleko zagotowujemy.
- Żółtka gotowane ucieramy z cukrem.
- Śmietanę łączymy z jajkami.
- Dodajemy małym strużkiem do gotującego się mleka.
- Kiedy tylko podczas wolnego gotowania zrobi nam się masa jak domowy twarożek, wszystko przelewamy na gazę bawełnianą położoną na durszlaku odcedzamy i studzimy.
- Zimną masę dodajemy do utartych żółtek, dokładnie mieszamy, dodajemy startą czekoladę i przekładamy do formy w której chcemy przygotować paschę.
Dodatki do paschy:
- 100 g fig,
- 100 g żurawiny,
- 100 g rodzynek,
- 100 g Moreli,
- 100 g cukru,
- 100 ml rumu.
Wszystkie bakalie zalewamy syropem cukrowym. Na koniec dodajemy alkohol. Paschę podajemy posypaną cukrem pudrem i ciepłymi bakaliami w syropie rumowym.
Pascha tropikalna - przepis krok po kroku
Składniki:
- 3 l mleka świeżego niepasteryzowanego,
- 3 sztuki (plus dodatkowe do polewy) mango dojrzałego,
- 8 sztuk jaj,
- 700 ml śmietany 18%,
- 5 sztuk żółtek gotowanych,
- 2 szklanki cukru pudru,
- 8 sztuki marakui,
- 20 g żelatyny,
- skórka z limonki,
- sok z limonki,
- świeża mięta.
Sposób przygotowania:
- Mleko zagotowujemy.
- Żółtka gotowane ucieramy z cukrem.
- Śmietanę łączymy z jajkami i zmiksowanym mango, skórką i sokiem z limonki.
- Dodajemy małym strużkiem do gotującego się mleka. Kiedy tylko podczas wolnego gotowania zrobi nam się masa jak domowy twarożek, wszystko przelewamy na gazę bawełnianą położoną na durszlaku odcedzamy i studzimy.
- Zimną masę dodajemy do utartych żółtek, dokładnie mieszamy, przekładamy do formy w której chcemy przygotować paschę.
- Maracuję łączymy z żelatyną, rozpuszczoną w 100 ml wody i studzimy, jednym zmiksowanym mango, lekko tężejącym sosem owocowym zalewamy wierzch paschy.
- Dekorujemy listkami mięty.
Pascha wiosenna wytrawna - przepis krok po kroku
Składniki:
- 3 l mleka świeżego niepasteryzowanego,
- 1 l śmietany 18%,
- 5 sztuki żółtek gotowanych,
- 8 sztuk jajek,
- 2-3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki chrzanu,
- 2-3 łyżki groszku zielonego mrożonego,
- 2 pęczki rzodkiewki,
- 2 sztuk ogórków zielonych,
- koperek, natka, szpinak, szczypiorek,
- bazylia,
- gałka muszkatołowa, pieprz czarny, sól, curry.
Sposób przygotowania:
- Mleko zagotowujemy.
- Żółtka gotowane ucieramy z solą, chrzanem i majonezem.
- Śmietanę łączymy z jajkami, gałką muszkatołową, czarnym pieprzem, curry.
- Dodajemy małym strużkiem do gotującego się mleka.
- Kiedy tylko podczas wolnego gotowania zrobi nam się masa jak domowy twarożek, wszystko przelewamy na gazę bawełnianą położoną na durszlaku odcedzamy i studzimy.
- Zimną masę dodajemy do utartych żółtek, dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojony drobno ogórek bez pestek ale ze skórką, rzodkiewkę, szczypiorek, koperek, zblanszowany groszek i przekładamy do formy w której chcemy przygotować paschę.
- Paschę podajemy z listkami zielonymi szpinaku, bazylii oraz natki.
Zobacz także:
- Żurek Magdy Gessler. Oto przepis na pyszną, wielkanocną zupę
- Sałatki wielkanocne - przepisy na lekkie i zdrowe urozmaicenie świątecznego stołu
- Maja Bohosiewicz podała przepis na bezę. Zobacz krok po kroku, jak ją przygotować
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: