Biała kiełbasa - surowa a parzona
Katarzyna Bosacka w programach "MądrzeJEMY" i "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" oraz w mediach społecznościowych uczy konsumentów, przypomina, by czytać etykiety, a także pokazuje, jak odżywiać się z głową. Niedawno edukatorka analizowała składy zakwasów i gotowych żurków, a teraz poradziła, czym się kierować podczas zakupu białej kiełbasy.
Wielkanocne dania i przepisy
- W sklepach mamy kiełbasę białą surową oraz parzoną. Jaka jest między nimi różnica? Oczywiście parzona jest już przetworzona. Ma dłuższą datę przydatności do spożycia i zwykle ma sporo konserwantów. Natomiast surowa to jest kiełbasa, którą trzeba zjeść bardzo szybko, ale coś za coś, nie ma w sobie zwykle konserwantów - tłumaczyła propagatorka zdrowego odżywiania.
Katarzyna Bosacka wyjaśniła, jak kupić dobrą białą kiełbasę
Parzona biała kiełbasa, którą zaprezentowała na nagraniu Katarzyna Bosacka, nie jest najlepszym wyborem. - Ma niestety aż 20 składników w tym błonniki pszenne, białko sojowe, fosforany, różne polepszacze smaku i sporo wody - przyznała dziennikarka. - Poza tym nie jest to kiełbasa wieprzowa, tylko z dodatkiem kurczaka - dodała.
Natomiast dobra biała kiełbasa zawiera bardzo dobry i krótki skład. - Powinna mieć zaledwie kilka składników - mięso wieprzowe, czosnek, wodę, majeranek i sól - podsumowała edukatorka.
Białą kiełbasę można też samodzielnie przygotować w domu - PRZEPIS.
Zobacz także:
- Mazurek, biała kiełbasa i jajka w koszulkach - wielkanocne przepisy Beaty Śniechowskiej
- Domowa wegańska biała "kiełbasa". Idealna na wielkanocny stół
- Przepisy wielkanocne: biała kiełbasa z pomidorową kapustą kiszoną, wegański kapuśniak i leczo z bakłażanem i granatem
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News/iStock / Getty Images Plus