Kalafior w kuchni. Przepisy: kalafior z prażoną bułką, kalafiorowy „ryż” z kurkami i chrupiący kalafior z sezamem oraz kalafior w cieście!

Kalafior to warzywo, którego nie powinno zabraknąć w naszej kuchni w sezonie wiosenno-letnim. Prawie wszyscy znamy jego smak w połączeniu z masłem i bułką tartą. Piotr Kucharski zdradził nam swoje przepisy na kalafiora z prażoną bułką i ziarnami, kalafiorowy „ryż” z kurkami i chrupiący kalafior z sezamem. Nie każdy jednak miał okazję spróbować, jak smakuje kalafior w cieście. A szkoda, bo warzywo przygotowane w ten sposób z całą pewnością podbije serce nawet tych, którzy nie przepadają za jego smakiem. W tej wersji sprawdzi się rewelacyjnie jako przekąska lub dodatek do dania głównego.

Zobacz też: Suszona wołowina – jak zrobić i gdzie kupić gotową beef jerky? >>> 

Przepisy Piotra Kucharskiego: kalafior z prażoną bułką i ziarnami, kalafiorowy „ryż” z kurkami i chrupiący kalafior z sezamem

Kalafior z prażoną bułką i ziarnami

Składniki:

  • 1 główka kalafiora
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Bułka tarta:

  • Ok.100 g czerstwego pieczywa (najlepiej na zakwasie)
  • 2 łyżki nasiona słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki sezamu
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki maku

Sposób przygotowania:

Wodę do gotowania kalafiora posolić i posłodzić. Gdy się zagotuje włożyć główkę kalafiora i gotować aż będzie miękki.

Zobacz też: Jak zrobić twaróg z mleka krowiego i owczego? Przepisy i cenne wskazówki >>> 

Czerstwe pieczywo zmiksować w malakserze, ale pozostawić większe chrupiące kawałki. Podprażyć na patelni, przełożyć do miski. Ziarna wsypać na patelnię i również podprażyć. Dodać masło oraz bułkę. Wymieszać wszystko i poczekać aż masło się rozpuści, wszystko połączy.

Kalafiorowy „ryż” z kurkami

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sos sojowy do smaku
  • 3 garście szpinaku
  • pęczek pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g kalafiora
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła
  • 300 g kurek
  • sól i pieprz
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

  • Kalafior podzielić na różyczki i zmiksować pulsacyjnie w robocie kuchennym na konsystencję przypominającą ryż.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę i masło. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i marchewkę. Dodać grzyby i całość razem podsmażyć. Dodać rozdrobnionego kalafiora. Podlać wywarem warzywnym lub wodą i dusić całość aż kalafior będzie miękki. Pod koniec dodać szpinak. Poddusić jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym.

Chrupiący kalafior z sezamem

Składniki:

  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 300 ml oleju do smażenia
  • 100 g mąki pszennej
  • sezam do dekoracji
  • 1 główka kalafiora
  • pół łyżeczki soli
  • 2 jajka

Sos:

  • 1 łyżka oleju sezamowego lub innego roślinnego
  • 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek wody
  • imbir

Sposób przygotowania:

  • Kalafiora podzielić na różyczki wielkości kęsa.
  • W misce wymieszać mąkę z solą. W innej misce roztrzepać jajka.
  • W rondelku rozgrzać olej. Każdy kawałek kalafiora zanurzać w jajku, następnie w mąkach i usmażyć w oleju. Robić to partiami. Smażyć około 3-5 minut aż będą złociste. Po usmażeniu odsączać na ręcznikach papierowych.
  • W tym czasie gdy smaży się kalafior przygotować sos. Na łyżce oleju podsmażyć posiekany czosnek i imbir. Dodać miód, ocet, sos sojowy i gotować. Wodę wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do sosu. Wymieszać i gotować chwilę aż się zagęści. Sosem polać usmażonego kalafiora. Wymieszać i posypać sezamem.

 Kalafior w cieście to bardzo ciekawe danie dające wiele możliwości. Ciasto piwne, francuskie, naleśnikowe – mnogość sposobów przygotowania pozwala wciąż na nowo odkrywać jego smak. Przed wami nasze ulubione receptury (każdy przepis na kalafior w cieście zawiera składniki na około 4–6 porcji).

Zobacz też: Jak podawać brukiew? Najciekawsze przepisy >>> 

Klasyczny kalafior w cieście naleśnikowym

Aby przygotować kalafior w cieście naleśnikowym, potrzebujemy:

  • 1 duży kalafior,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 szklankę mleka,
  • ½ szklanki gazowanej wody,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2–3 łyżki octu,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczkę słodkiej papryki.

Mąkę, mleko, wodę i jajko łączymy ze sobą. Ciasto przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ewentualnie dodajemy do masy sproszkowaną paprykę. Kalafior dzielimy na różyczki i moczymy kilka minut w wodzie z dodatkiem octu. Płuczemy je i gotujemy w osolonej wodzie przez około 7–8 minut. Kalafior powinien być ugotowany al dente. Ugotowane różyczki zanurzamy w cieście i smażymy z każdej strony na oleju, aż będą rumiane. Gdy się usmażą, warto odłożyć je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Kalafior w cieście smakuje dobrze na ciepło oraz na zimno. Warto zaznaczyć, że kalafior w cieście naleśnikowym można podgrzać w piekarniku przed podaniem, jeżeli więc chcemy podać go na imprezie, możemy przygotować go wcześniej.

Kalafior w cieście piwnym

Składniki:

  • 1 duży kalafior,
  • ostra papryka w proszku,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki jasnego piwa,
  • sól,
  • 2–3 łyżki octu,
  • olej do smażenia.

Z przesianej mąki, jajek i piwa robimy gładkie ciasto. Do dokładnego wymieszania składników najlepiej użyć miksera. Masę przyprawiamy solą i papryką. Miskę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie kalafiora płuczemy, dzielimy na różyczki i moczymy przez kilka minut w wodzie z dodatkiem octu. Po wyjęciu i odsączeniu gotujemy 5–8 minut w osolonej wodzie – powinien być ugotowany al dente. Odcedzamy go i pozostawiamy do wystygnięcia. Można przyspieszyć ten proces, polewając zimną wodą różyczki znajdujące się na sitku. Ciasto ponownie mieszamy. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i smażymy na oleju. Kalafior w cieście smażymy, do czasu aż będzie miał złoty kolor. Po tym możemy przełożyć go na ręcznik papierowy.

Taki kalafior w cieście piwnym idealnie smakuje podawany z dipami. Sprawdza się świetnie jako imprezowa przekąska na ciepło lub na zimno.

Kalafior w cieście pomidorowym

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 2–3 jajka,
  • 150 ml mleka,
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%,
  • kilka łyżek mąki pszennej luksusowej,
  • 1 czubata łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią,
  • sól i pieprz ziołowy,
  • 2–3 łyżki octu,
  • olej do smażenia.

Kalafiora przyrządzamy tak jak w powyższych przepisach. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Na początku do miski wbijamy jajka, dodajemy koncentrat, mleko i przyprawy. Całość mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę, aż ciasto uzyska konsystencję śmietany. W tak przygotowanym cieście moczymy kawałki kalafiora, a następnie smażymy na oleju przez kilka minut. Różyczki wyciągamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, który wchłonie tłuszcz.

Kalafior w cieście pomidorowym świetnie smakuje połączony z sosem koperkowym. Przepis na niego znajdziesz niżej.

Przepis na pieczony kalafior w cieście francuskim

Składniki:

  • 0,5 kg kalafiora,
  • płat ciasta francuskiego (może być gotowe),
  • sól, pieprz,
  • starta gałka muszkatołowa,
  • 1 jajko,
  • opcjonalnie: kilka plasterków ulubionej szynki.

Kalafiora dzielimy na różyczki, blanszujemy je przez 2–3 minuty i odcedzamy. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o boku 10–12 cm. Jeżeli używamy szynki, kroimy ją na mniejsze kawałki. Na kwadrat ciasta kładziemy różyczkę kalafiora, odrobinę wędliny i przyprawiamy do smaku. Składamy w trójkąty, ich brzegi dociskamy widelcem. Kieszonki wykładamy na blachę, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Ich wierzch możemy posmarować roztrzepanym jajkiem, dzięki czemu będą one apetycznie zarumienione i chrupiące. Kalafior w cieście francuskim powinien piec przez 20–30 minut w piekarniku nagrzanym do 200℃.

Kalafior w cieście – z czym go podawać?

Jak wspomnieliśmy wcześniej, kalafior w cieście idealnie komponuje się z wyrazistymi sosami. Warto zdecydować się na wykonanie dwóch prostych, domowych dipów, dzięki którym kalafior w cieście nabierze wyjątkowego smaku.

Jednym z nich jest np. sos holenderski, który idealnie uzupełni smak kalafiora w cieście . Aby go przygotować, musimy 4 żółtka wraz z 1 łyżką soku z cytryny oraz solą i białym pieprzem ubić na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy 100 g rozpuszczonego masła, nie przerywając ubijania. Gotowy sos ma konsystencję majonezu.

Aby przygotować dip koperkowy, który również ciekawie wzbogaci smak potrawy z kalafiorem, ⅓ pęczka koperku drobno siekamy, a 1–2 ząbki czosnku rozdrabniamy przy użyciu praski. Łączymy z 300 ml jogurtu naturalnego i 1–2 łyżkami majonezu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości