Zobacz też: Kuchnia hiszpańska bez tajemnic >>>
Brukiew to odmiana kapusty rzepak. Warzywo to nie rośnie na dziko, więc trzeba je uprawiać. Warto spróbować smaku brukwi, ponieważ doskonale komponuje się z różnymi daniami, a także poznać jej właściwości lecznicze.
Jakie wartości odżywcze ma brukiew?
Brukiew, szczególnie surowa, ma wiele wartości odżywczych i pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka. Niestety, często jej zalety są niedoceniane. Warzywo to zawiera glukozynolany (które wspomagają syntezę enzymów odtruwających), dlatego może być cennym elementem diety w profilaktyce nowotworowej. Pomaga wydalać substancje rakotwórcze z organizmu, a tym samym obniża ryzyko zachorowań na nowotwór płuc, piersi, żołądka, prostaty oraz jelita grubego. Roślina bogata jest ponadto w witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę oraz wiele minerałów, takich jak np. wapń, żelazo czy magnez. W czasie uciążliwych bólów żołądka warto jest je zblendować, wycisnąć masę i wypić sok.
Zobacz też: Pomidory w kuchni. Pomidorowe przepisy Piotra Kucharskiego >>>
Brukiew jest wykorzystywana również w kosmetyce naturalnej – np. do robienia maseczek na twarz i do ciała. Zawiera keratynę, czyli białko występujące w skórze, włosach i paznokciach oraz kolagen, który odpowiada za ich stan i elastyczność.
Przepisy z wykorzystaniem brukwi
Brukiew doskonale sprawdza się w kuchni. Intensywny, słodko-ostry smak i wartości odżywcze w niej zawarte sprawiają, że powinniśmy jeść ją regularnie. Zupa z brukwi jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- mały kawałek selera,
- mały kawałek pora,
- 1 średnia cebula,
- 4 średnie ziemniaki,
- ½ kg brukwi,
- 1 główka czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- odrobina oleju,
- liść laurowy,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- ½ łyżeczki tymianku,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
1. Cebulę i por pokrój w plastry, a resztę warzyw umyj i pokrój w kostkę.
2. W rondelku podsmaż cebulkę i zeszklij, dodaj czosnek.
3. Chwilę podsmaż i do całości dodaj resztę warzyw (oprócz ziemniaków).
4. Po kilku minutach zalej wszystko wodą, dodaj ziemniaki oraz liść laurowy i ziele angielskie.
5. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko dopraw solą, pieprzem czarnym i ziołami.
6. Posyp natką pietruszki przed podaniem.
Surowa brukiew pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, dlatego surówka z tego warzywa to kolejny idealny pomysł na to, żeby wykorzystać jego właściwości odżywcze. Jak przygotować surówkę z brukwi?
Składniki surówki:
- 1 brukiew,
- 2 marchewki,
- 2 jabłka,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki sosu:
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka jogurtu greckiego,
- sok z cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
1. Umyj i obierz ze skórki marchewkę, brukiew i jabłka.
2. Zetrzyj na tarce warzywa, dodaj sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj.
3. Aby wykonać sos, połącz dwie łyżki majonezu, jedną łyżkę jogurtu naturalnego, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Surówka jest gotowa. Smacznego!
Brukiew może być również dodatkiem do wielu potraw, np. mięsa lub ryb.
Zobacz też: Jak zrobić PYSZNE ciasteczka owsiane? Przepisy i inspiracje >>>
Przepis na pieczoną brukiew
Przepis na pieczoną brukiew jest bardzo prosty. Pokrój warzywo, dodaj odrobinę soli i trochę suszonego czosnku. Następnie polej olejem z pestek winogron (bądź oliwą z oliwek) i piecz na blasze przez około pół godziny w temp. 180℃. Brukiew warto podawać ją z dipem czosnkowym.
Co warto wiedzieć o uprawie brukwi?
Brukiew jest łatwą w uprawie rośliną , a jej zaletą jest odporność na mrozy. Odpowiednia gleba powinna mieć pH od 6,0 do 7,5, powinna być przepuszczalna i zasobna w próchnicę. Nie powinno się jej uprawiać w ziemi, w której były sadzone inne warzywa z rodziny kapustowatych.
Nasiona brukwi należy siać bezpośrednio do gleby (w rzędach oddalonych od siebie o pół metra). Czynność tę powinno się wykonywać w kwietniu. Pielęgnacja rośliny nie powinna sprawiać większych trudności – brukiew wymaga wyłącznie odpowiedniej wilgotności gleby i usuwania chwastów. Owocami cieszyć się można na przełomie października i listopada.
Brukiew – podsumowanie
Brukiew zdecydowanie jest niedoceniana, chociaż coraz więcej osób zaczyna ją wykorzystywać w kuchni. To ważne, bo warzywo to zawiera wiele wartości odżywczych, witamin i minerałów, a przy okazji jest smaczne. Uprawa brukwi także nie sprawia większych trudności, dlatego to idealne warzywo także dla początkujących ogrodników.
Autor: Bernadetta Jeleń