Jak podawać brukiew? Najciekawsze przepisy

Brukiew ma dużo wartości odżywczych i słodko-ostry smak. Niestety nadal niezbyt często gości na polskich stołach. Warto przekonać się do tego warzywa i przygotować danie, w którym to właśnie brukiew odgrywa główną rolę.

Zobacz też: Kuchnia hiszpańska bez tajemnic >>> 

Brukiew to odmiana kapusty rzepak. Warzywo to nie rośnie na dziko, więc trzeba je uprawiać. Warto spróbować smaku brukwi, ponieważ doskonale komponuje się z różnymi daniami, a także poznać jej właściwości lecznicze.

Jakie wartości odżywcze ma brukiew?

Brukiew, szczególnie surowa, ma wiele wartości odżywczych i pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka. Niestety, często jej zalety są niedoceniane. Warzywo to zawiera glukozynolany (które wspomagają syntezę enzymów odtruwających), dlatego może być cennym elementem diety w profilaktyce nowotworowej. Pomaga wydalać substancje rakotwórcze z organizmu, a tym samym obniża ryzyko zachorowań na nowotwór płuc, piersi, żołądka, prostaty oraz jelita grubego. Roślina bogata jest ponadto w witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę oraz wiele minerałów, takich jak np. wapń, żelazo czy magnez. W czasie uciążliwych bólów żołądka warto jest je zblendować, wycisnąć masę i wypić sok.

Zobacz też: Pomidory w kuchni. Pomidorowe przepisy Piotra Kucharskiego >>>

Brukiew jest wykorzystywana również w kosmetyce naturalnej – np. do robienia maseczek na twarz i do ciała. Zawiera keratynę, czyli białko występujące w skórze, włosach i paznokciach oraz kolagen, który odpowiada za ich stan i elastyczność.

Przepisy z wykorzystaniem brukwi

Brukiew doskonale sprawdza się w kuchni. Intensywny, słodko-ostry smak i wartości odżywcze w niej zawarte sprawiają, że powinniśmy jeść ją regularnie. Zupa z brukwi jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Składniki (na 2 porcje):

  •  2 marchewki,
  •  1 pietruszka,
  •  mały kawałek selera,
  •  mały kawałek pora,
  •  1 średnia cebula,
  •  4 średnie ziemniaki,
  •  ½ kg brukwi,
  •  1 główka czosnku,
  •  sól i pieprz do smaku,
  •  odrobina oleju,
  •  liść laurowy,
  •  4 ziarenka ziela angielskiego,
  •  1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  •  ½ łyżeczki tymianku,
  •  natka pietruszki.

Przygotowanie:

1. Cebulę i por pokrój w plastry, a resztę warzyw umyj i pokrój w kostkę.

2. W rondelku podsmaż cebulkę i zeszklij, dodaj czosnek.

3. Chwilę podsmaż i do całości dodaj resztę warzyw (oprócz ziemniaków).

4. Po kilku minutach zalej wszystko wodą, dodaj ziemniaki oraz liść laurowy i ziele angielskie.

5. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko dopraw solą, pieprzem czarnym i ziołami.

6. Posyp natką pietruszki przed podaniem.

Surowa brukiew pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, dlatego surówka z tego warzywa to kolejny idealny pomysł na to, żeby wykorzystać jego właściwości odżywcze. Jak przygotować surówkę z brukwi?

Składniki surówki:

  •  1 brukiew,
  •  2 marchewki,
  •  2 jabłka,
  •  sól i pieprz do smaku.

Składniki sosu:

  •  2 łyżki majonezu,
  •  1 łyżka jogurtu greckiego,
  •  sok z cytryny,
  •  2 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

1. Umyj i obierz ze skórki marchewkę, brukiew i jabłka.

2. Zetrzyj na tarce warzywa, dodaj sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj.

3. Aby wykonać sos, połącz dwie łyżki majonezu, jedną łyżkę jogurtu naturalnego, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Surówka jest gotowa. Smacznego!

Brukiew może być również dodatkiem do wielu potraw, np. mięsa lub ryb.

Zobacz też: Jak zrobić PYSZNE ciasteczka owsiane? Przepisy i inspiracje >>> 

Przepis na pieczoną brukiew

Przepis na pieczoną brukiew jest bardzo prosty. Pokrój warzywo, dodaj odrobinę soli i trochę suszonego czosnku. Następnie polej olejem z pestek winogron (bądź oliwą z oliwek) i piecz na blasze przez około pół godziny w temp. 180℃. Brukiew warto podawać ją z dipem czosnkowym.

Co warto wiedzieć o uprawie brukwi?

Brukiew jest łatwą w uprawie rośliną , a jej zaletą jest odporność na mrozy. Odpowiednia gleba powinna mieć pH od 6,0 do 7,5, powinna być przepuszczalna i zasobna w próchnicę. Nie powinno się jej uprawiać w ziemi, w której były sadzone inne warzywa z rodziny kapustowatych.

Nasiona brukwi należy siać bezpośrednio do gleby (w rzędach oddalonych od siebie o pół metra). Czynność tę powinno się wykonywać w kwietniu. Pielęgnacja rośliny nie powinna sprawiać większych trudności – brukiew wymaga wyłącznie odpowiedniej wilgotności gleby i usuwania chwastów. Owocami cieszyć się można na przełomie października i listopada.

Brukiew – podsumowanie

Brukiew zdecydowanie jest niedoceniana, chociaż coraz więcej osób zaczyna ją wykorzystywać w kuchni. To ważne, bo warzywo to zawiera wiele wartości odżywczych, witamin i minerałów, a przy okazji jest smaczne. Uprawa brukwi także nie sprawia większych trudności, dlatego to idealne warzywo także dla początkujących ogrodników.

Autor: Bernadetta Jeleń

podziel się:

Pozostałe wiadomości