Suszona wołowina – jak zrobić i gdzie kupić gotową beef jerky?

Suszona wołowina to wartościowa przekąska, szczególnie doceniana przez miłośników pieszych wędrówek i zwolenników sportów siłowych. Suszona wołowina ma niepowtarzalny smak i wysoką wartość odżywczą, a ponadto szybko zaspokaja głód. Wystarczy jej niewielka ilość, aby czuć się sytym.

Suszoną wołowinę można kupić w wielu marketach i sklepach internetowych. Istnieje również możliwość samodzielnego przygotowania suszonej wołowiny. Wszyscy miłośnicy wartościowych przekąsek zastanawiający się, jak ją zrobić, powinni zacząć od zakupu wysokiej jakości mięsa.

Zobacz też: Piotr Kucharski i pierwsze strączki. Zielona szakszuka, pasta z bobu i młode ziemniaczki z bobem >>> 

Suszona wołowina – kupić czy zrobić samodzielnie?

Suszona wołowina ( beef jerky ) , to pyszna przekąska, która przywędrowała do nas ze Stanów Zjednoczonych. W suszeniu mięsa specjalizowali się Indianie Północnoamerykańscy, dla których suszenie było ważnym sposobem utrwalania żywności. Dziś smakołyk ten jest również dostępny w Polsce. Każdy miłośnik suszonej wołowiny, wie gdzie ją kupić . Znaleźć ją można zarówno na półkach supermarketów, jak i w ofercie sklepów internetowych. Warto zaznaczyć, że jest to przekąska, którą można przyrządzić samodzielnie. Nie wymaga bogatego doświadczenia kulinarnego ani wielu składników. Wystarczy zaopatrzyć się w kawałek młodej, chudej wołowiny (z jak najmniejszą ilością przerostów) i zestaw przypraw do marynaty. Niezbędny jest też piekarnik, najlepiej z termoobiegiem, choć i bez tego można przygotować porcję suszonej wołowiny.

Suszona wołowina – przepis

Jak zatem zrobić suszoną wołowinę (beef jerky). Nic prostszego!

Zobacz też: Pieczarka portobello. Smakuje jak schabowy - przepisy >>> 

  • 1. Na początek przygotuj kilogramowy kawałek wołowiny. Do suszenia nadaje się ligawa, antrykot i polędwica wołowa.
    • 2. Włóż mięso do zamrażalnika, aby ułatwić sobie krojenie. Ważne jest, aby mięso nie było zamarznięte. Musi być jednak na tyle twarde, aby można je było pokroić w poprzek włókien na paski o grubości ok. 1 cm.
      • 3. Następnie mięso włóż do miski z wcześniej przygotowaną marynatą (przepisy poniżej) i wymieszaj wszystko ręcznie.
        • 4. Naczynie zakryj folią spożywczą i włóż je do lodówki na minimum 24 godziny.
          • 5. Po upływie doby osusz mięso za pomocą ręczników papierowych, po czym włóż je do piekarnika.
            • 6. Kawałki mięsa wieszaj (układaj) na ruszcie lub nabijaj na patyczki do szaszłyków (trzeba je potem powiesić w piekarniku).
              • 7. Susz w piekarniku nagrzanym do 50–60℃. Poszczególne kawałki wołowiny nie powinny się ze sobą stykać.
                • 8. Po 4–6 godzinach suszona wołowina powinna być gotowa. Jednak zanim umieścisz ją w naczyniu do przechowywania sprawdź, czy nie jest jeszcze wilgotna, bo niedosuszone mięso szybko się psuje.

                  Marynata do suszonej wołowiny

                  Suszona wołowina cieszy się popularnością nie tylko z uwagi na wartość odżywczą, ale też ze względu na walory smakowe. Jest to przekąska, która za każdym razem może smakować inaczej. Przygotowując suszoną wołowinę, trzeba również przyrządzić marynatę , która sprawia, że wołowina ma bardziej ostry lub słodki smak bądź jest przesycona aromatem konkretnych ziół.

                  Zobacz też: Smażona wołowina po seczuańsku – przepisy, które warto poznać >>> 

                  Przepisy na marynatę (na 1000 g mięsa):

                  Przepis nr 1

                  •  80 ml sosu sojowego,
                    •  3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
                      •  1 cm imbiru startego na drobnej tarce,
                        •  ½ łyżeczki suszonego rozmarynu,
                          •  ½ łyżeczki ostrej czerwonej papryki,
                            •  sok z połowy cytryny,
                              •  1 łyżeczka miodu,
                                •  30 ml wody.

                                  Przepis nr 2

                                  •  200 ml whisky,
                                    •  50 ml sosu Worcester,
                                      •  150 ml sosu sojowego (jasnego),
                                        •  1 cebula pokrojona w piórka,
                                          •  2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki,
                                            •  1 cm imbiru pokrojonego w plasterki,
                                              •  2 łyżeczki kolendry w ziarnach,
                                                •  1 łyżeczki suszonej kozieradki.

                                                  Przepis nr 3

                                                  •  100 ml sosu sojowego,
                                                    •  100 ml sosu teriyaki,
                                                      • 5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki,
                                                        •  1 cebula pokrojona w piórka,
                                                          •  2 cm imbiru pokrojonego w plasterki,
                                                            •  1 łyżka miodu,
                                                              •  sok z jednej limonki,
                                                                •  1 łyżka mielonej słodkiej papryki,
                                                                  •  1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu,
                                                                    •  ½ łyżeczki chilli w płatkach.

                                                                      Wartość odżywcza suszonej wołowiny

                                                                      Suszona wołowina może stać się prowiantem w trakcie wędrówek. W związku z tym, że w procesie produkcji zostaje pozbawiona wody, można ją przechowywać (bez konserwantów) przez dłuższy czas. Dodatkowo suszona wołowina posiada wartości odżywcze , na które zwracają uwagę przede wszystkim miłośnicy sportów siłowych. Jest ona bardzo dobrym źródłem białka o wysokiej jakości (100 g produktu zawiera ok. 50 g białka), które odgrywa ważna rolę przy budowaniu mięśni. W trakcie suszenia wołowina nie traci też innych cennych składników odżywczych, tj. witaminy B12 oraz składników mineralnych, do których należą: żelazo, cynk, fosfor i selen. Należy jednak podkreślić, że przed zakupem suszonej wołowiny trzeba sprawdzić zawartość sodu, który spożywany w zwiększonej ilości zwiększa ryzyko chorób serca i nadciśnienia. Ponadto jest to przekąska, która nie zawiera błonnika mającego pozytywny wpływ na przemianę materii. Nie można też zapomnieć o tym, że suszona wołowina jest źródłem niemałej ilości kalorii. Spożywanie jej w nadmiarze może przyczynić się do wzrostu wagi ciała.

                                                                      Autor: Bernadetta Jeleń

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości