Materiał promocyjny

Boczek doda smaku każdej potrawie. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy

Gofry ziołowe, hot-dog z maślanego brioche, spaghetti carbonara - każde, nawet najprostsze danie zyska na smaku dzięki dodaniu boczku. Zobacz, jak pomysłowo potrafi go w naszej kuchni wykorzystać Sebastian Olma.

Gofry ziołowe z musem awokado, salsą pomidorową i wędzonym boczkiem

Składniki na gofry ziołowe z musem awokado:

Ciasto na gofry:

  • mąki pszennej - 250g
  • mleko - 220 ml
  • proszek do pieczenia - łyżka
  • sól - łyżka
  • cukier - łyżka
  • klarowane masło - 100 g
  • jajka - 2 szt.
  • posiekane świeże zioła (bazylia, kolendra, natka pietruszki, oregano) - 100 g
  • posiekany prażony boczek - 100 g

Pozostałe składniki:

  • dojrzałe, miękkie awokado - 3 szt.
  • czosnek - 3 ząbki
  • marynowany imbir - 50 g
  • zielona pasta curry - łyżka
  • limonka - 2 szt.
  • oliwa z oliwek - 50 ml
  • pomidorki koktajlowe - 500 g (żółte i czerwone)
  • sól, pieprz po małej łyżce
  • czerwona cebula - 2 szt.
  • szczypiorek - pęczek
  • orzeszki pinii - 50 g
  • oliwki zielone - 100 g
  • boczek Morliny Wędzony w plastrach - 250 g
  • sałata rzymska młoda

Sposób przygotowania gofrów ziołowe z musem awokado

  1. Ciasto na gofry: W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier). Następnie dodaj mleko i jajka, mieszaj aż masa będzie jednolita, wlewaj stopniowo klarowane masło i na koniec dodaj posiekane zioła oraz prażony boczek. Rozgrzej maszynkę do gofrów, posmaruj za pomocą pędzla lekko olejem i wlej ciasto, smaż około 5-6 minut aż ciasto będzie złoto brązowe. Zdejmij i przełóż na kratkę aby wystygło.
  2. Dojrzałe awokado rozgnieć za pomocą widelca w misce, dodając do niego posiekany czosnek, marynowany imbir, zieloną pastę curry, sok z limonki i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki przykryte papierem lub folią, aby nie ściemniało.
  3. Pomidory koktajlowe pokrój na małe kawałki i przełóż do miski, dodaj sól, pieprz, posiekaną czerwoną cebulę, szczypiorek, prażone orzeszki pinii i kawałki oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Plastry boczku rozłóż na blaszkę z pergaminem, jeden obok drugiego aby się nie posklejały przy pieczeniu. Wstaw do piekarnika na 25 minut do temp. 160 st. C. Na gofrze rozsmaruj pastę z awokado, ułóż kawałki sałaty rzymskiej, dodaj salsę pomidorową i kawałki pieczonego boczku.

Zobacz też:

Autor: Luiza Bebłot

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości