Gofry ziołowe z musem awokado, salsą pomidorową i wędzonym boczkiem
Składniki na gofry ziołowe z musem awokado:
Ciasto na gofry:
- mąki pszennej - 250g
- mleko - 220 ml
- proszek do pieczenia - łyżka
- sól - łyżka
- cukier - łyżka
- klarowane masło - 100 g
- jajka - 2 szt.
- posiekane świeże zioła (bazylia, kolendra, natka pietruszki, oregano) - 100 g
- posiekany prażony boczek - 100 g
Pozostałe składniki:
- dojrzałe, miękkie awokado - 3 szt.
- czosnek - 3 ząbki
- marynowany imbir - 50 g
- zielona pasta curry - łyżka
- limonka - 2 szt.
- oliwa z oliwek - 50 ml
- pomidorki koktajlowe - 500 g (żółte i czerwone)
- sól, pieprz po małej łyżce
- czerwona cebula - 2 szt.
- szczypiorek - pęczek
- orzeszki pinii - 50 g
- oliwki zielone - 100 g
- boczek Morliny Wędzony w plastrach - 250 g
- sałata rzymska młoda
Sposób przygotowania gofrów ziołowe z musem awokado
- Ciasto na gofry: W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier). Następnie dodaj mleko i jajka, mieszaj aż masa będzie jednolita, wlewaj stopniowo klarowane masło i na koniec dodaj posiekane zioła oraz prażony boczek. Rozgrzej maszynkę do gofrów, posmaruj za pomocą pędzla lekko olejem i wlej ciasto, smaż około 5-6 minut aż ciasto będzie złoto brązowe. Zdejmij i przełóż na kratkę aby wystygło.
- Dojrzałe awokado rozgnieć za pomocą widelca w misce, dodając do niego posiekany czosnek, marynowany imbir, zieloną pastę curry, sok z limonki i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki przykryte papierem lub folią, aby nie ściemniało.
- Pomidory koktajlowe pokrój na małe kawałki i przełóż do miski, dodaj sól, pieprz, posiekaną czerwoną cebulę, szczypiorek, prażone orzeszki pinii i kawałki oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Plastry boczku rozłóż na blaszkę z pergaminem, jeden obok drugiego aby się nie posklejały przy pieczeniu. Wstaw do piekarnika na 25 minut do temp. 160 st. C. Na gofrze rozsmaruj pastę z awokado, ułóż kawałki sałaty rzymskiej, dodaj salsę pomidorową i kawałki pieczonego boczku.
Zobacz też:
- Rozgrzewające zupy na jesień. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Recyklingowa kuchnia Janka Kuronia. Poznaj sprawdzone przepisy
- Kiełbasa w roli głównej. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana
Autor: Luiza Bebłot
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: