Czy można mrozić jajka?
Jaja nadają się do mrożenia, jednak należy robić to w konkretny sposób. Przede wszystkim nie powinny być one chłodzone w skorupach, te mogą pękać podczas procesu mrożenia i rozmrażania, przez co jest duża szansa na to, że się zepsują. W efekcie można się nimi nawet zatruć.
Porady dietetyków
Jajka należy zatem mrozić po rozbiciu ich i przełożeniu do odpowiedniego naczynia. Ważne jest również rozmrażanie - w przypadku jaj, można to robić jedynie w lodówce, aby ograniczyć rozwój bakterii. Należy je spożyć w ciągu 24 godzin od rozmrożenia, a do tego poddać obróbce cieplnej.
Z kolei gotowanych jaj nie powinno się mrozić. Stracą one swoje walory smakowe, a do tego może dojść do rozwarstwienia się.
Jak mrozić jajka, aby się nie zepsuły?
Po rozbiciu jajka i pozbyciu się skorupki należy przełożyć je do woreczka strunowego lub innego pojemnika, który nie ulegnie zniszczeniu pod wpływem niskich temperatur. Ważne jest jednak, aby rozdzielić żółtka od białek i dopiero wtedy je mrozić. Można także zmiksować jaja na jednolitą masę.
Jajka w zamrażarce można przechowywać maksymalnie 12 miesięcy. Żółtka można dodatkowo posypać odrobiną soli lub cukru, co pozwoli na zachowanie jego konsystencji po rozmrożeniu. Warto pamiętać, że ta część zmienia swoją konsystencje, tzw. żeluje się.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jajka drożeją, a to nie koniec podwyżek. Ile zapłacimy za opakowanie?
- Chów ściółkowy to jeden ze sposobów hodowli kur. Jakie są jego wady i zalety?
- Stuletnie jajko, czyli nietypowy rarytas prosto z Chin. Jak smakuje i gdzie można je kupić?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: przepisy.pl
Źródło zdjęcia głównego: Tomekbudujedomek/Getty Images