Styl życia

Chów ściółkowy to jeden ze sposobów hodowli kur. Jakie są jego wady i zalety?

Styl życia

Aktualizacja:
kura

Coraz większa świadomość konsumentów sprawia, że nie jest dla nas obojętne to, co ląduje na naszym talerzu. Największa uwaga skupia się na przemyśle mięsnym i jajach. Chów ściółkowy to jeden ze sposobów hodowli kur niosek. Czym się charakteryzuje?

Wyróżniamy kilka kodów systemu utrzymywania kur. Jednym z nich jest kod nr 2, który informuje, że jajka pochodzą z chowu ściółkowego. Jakie są wady i zalety hodowli kur w taki sposób?

Kody systemu hodowli

Istnieją cztery podstawowe kody systemu utrzymania kur:

  • 0 – jaja z hodowli ekologicznej;
  • 1 – jaja z wolnego wybiegu;
  • 2 – jaja w chowu ściółkowego;
  • 3 – jaja z chowu klatkowego.

W latach 2006–2018 ponad dwukrotnie wzrosła liczba osób zwracających uwagę na sposób chowu kur. System chowu klatkowego kur sprawia, że jaja o numerze 3 nie są już tak często wybierane. Po wykonaniu ankiety przez Centrum Badania Opinii Społecznej można śmiało stwierdzić, że ludzie nie są obojętni na los zwierząt – ponad 80% ankietowanych uznaje chów klatkowy za nieodpowiedni .

Jajka są podstawowym składnikiem ciast, deserów, dań i wielu potraw goszczących na naszym stole. Z tego względu ich jakość, smak i cena są dla nas bardzo istotne. Zdrowe jajka to te bez drobnoustrojów, szkodliwych infekcji i toksycznych substancji. Coraz częściej w naszych lodówkach pojawiają się więc produkty ekologiczne, które powstają bez użycia pestycydów i nawozów. W przypadku kurzych jaj bardzo ważny jest rodzaj pokarmu, a nieco mniej sposób chowu.

Jaja z chowu ściółkowego

Jednym ze sposobów hodowli kur jest chów ściółkowy, w którym kury poruszają się w zamkniętym pomieszczeniu bez dostępu do świata zewnętrznego. Chów ściółkowy kur niosek daje kurom dostęp do świeżej wody i pokarmu. Niestety taki sposób hodowli jest ryzykowny dla ludzi, ponieważ istnieje ryzyko, że pokarm zwierząt zmiesza się z ich odchodami. To bardzo groźne i niebezpieczne ze względu na ewentualny rozwój chorób. Brak dostępu do świeżego powietrza można zaliczyć zarówno do plusów, jak i minusów chowu ściółkowego kur. Negatywnym skutkiem hodowli kur w taki sposób jest brak dostępu do świata zewnętrznego, natomiast pozytywnym aspektem chowu ściółkowego jest fakt, że kury nie mają kontaktu z innym ptactwem i zwierzętami. Z tego względu zdrowie kur hodowanych w pomieszczeniach jest bardziej chronione, a kontakt z dzikimi zwierzętami i ewentualnymi chorobami ograniczony.

Zalety chowu ściółkowego

Badania nad jakością jaj wskazują, że chów ściółkowy zabezpiecza nas przed groźnymi dla zdrowia dioksynami . Hodowle klatkowa i ściółkowa dają gwarancję prawidłowego sposobu odżywiania kur i zapewnienia im odpowiednich warunków. Naukowcy podkreślają, że to nie system hodowli ma wpływ na jakość jaj, ale sposób ich odżywiania. Chów ściółkowy jest na pewno lepszym sposobem hodowli kur w porównaniu do chowu klatkowego, głównie ze względów etycznych. Niekomfortowe klatki dla zwierząt sprawiają, że kogutom obcina się część dzioba, ponieważ w innym wypadku mogą atakować kury. Poza tym kury żyją w bardzo dużym skupisku, przez co swoboda ich ruchu jest ograniczona. W porównaniu do chowu klatkowego hodowla ściółkowa nie wymaga tak drastycznych zabiegów jak obcinanie pazurów czy dziobów, a przestrzeń dla zwierząt jest znacznie większa. Dla wielu osób decydującym czynnikiem przy zakupie jaja jest kolor skorupki i żółtka. Łatwo można zauważyć, że jaja od kurki wiejskiej mają intensywniejszy kolor żółtka, który niekiedy zbliża się do pomarańczu. Na barwę żółtka ma wpływ to, czym kury się odżywiają. W przypadku chowu ściółkowego kurom podaje się susz lucerny, wyciąg nagietka, papryki czy cytrusów, który ma znaczący wpływ na barwę jaj.

Ekologiczny i wiejski chów kur

Nie da się ukryć, że sposób hodowli kur wywiera duże poruszenie wśród konsumentów i sprawia, że najchętniej sięgamy po jaja wiejskie i ekologiczne. Jaja ekologiczne charakteryzuje wyższa cena, która tak często odstrasza potencjalnych kupców. Na wyższy koszt jaj ekologicznych składają się ściśle określone warunki chowu , rodzaj paszy dla kur, ale też prąd i ogrzewanie. Karmienie kur hodowanych w warunkach ekologicznych jest znacznie bardziej restrykcyjne. Pokarm niosek powinien być zrównoważony i bogaty zarówno w kwasy omega-6 jak i omega-3, dzięki czemu smak jaj będzie znacznie lepszy, a właściwości zdrowotne satysfakcjonujące. Niestety jeżeli chodzi o jaja wiejskie, kupiec nie ma wiedzy na temat sposobu karmienia zwierzęcia i przebytych lub obecnych chorób kur. Niektóre badania wykazują, że skorupki jaj kur wiejskich to siedlisko grzybów i bakterii chorobotwórczych, ponieważ kury żyjące na wsi bardzo trudno upilnować, a co za tym idzie kontrolować ich sposób odżywiania.

Kury w roli terapeutek. Jak działa kuroterapia? Zobacz wideo:

Zobacz też:

Sen o spodniach – znaczenie w senniku

Co oznacza w senniku siostra rodzona, zakonna lub w ciąży?

Sen o egzaminie – jak go zinterpretować?

Autor: Adrian Adamczyk

Pozostałe wiadomości