Materiał promocyjny

Do czego dodawać jogurt? Poznaj przepisy na jajka po turecku, chleb i cytrynowe ciasto

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Jogurt w roli głównej
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dania na bazie jogurtu to dobry sposób na wzbogacenie swojej diety. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania z jogurtem - poznaj jego przepisy na jajka po turecku, sobotnie "club sandwich", jogurtowy chleb tostowy i cytrynowe ciasto jogurtowe.
Jaja po turecku
Jaja po turecku
Jaja po turecku
Źródło: East News/Michał Woźniak

Jajka po turecku - przepis

Składniki:

  • 300 g jogurtu bez laktozy Łowicz,
  • 2-3 gałązki świeżego koperku,
  • 2 gałązki świeżej mięty,
  • mały ząbek czosnku,
  • 2 jajka,
  • łyżka octu,
  • 50 g masła,
  • łyżeczka płatków chili,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz,
  • pieczywo do podania.

Sposób przygotowania:

Jogurt wymieszaj z posiekanymi listkami koperku, mięty i czosnku. W rondelku zagotuj wodę, wlej łyżkę octu, zrób wir i wbij w środek jajko. Gotuj 3-4 minuty. Następnie osusz na papierowym ręczniku. Czynność powtórzyć z drugim jajkiem. Masło podgrzej, aż zacznie lekko brązowieć. Dodaj przyprawy i podpraż je przez 20-30 sekund. Jogurt rozłóż na talerzach, na nich ułóż jajka, całość polej masłem. Udekoruj listkami ziół. Przypraw solą i pieprzem.

Sobotnie "Club Sandwich"
Sobotnie "Club Sandwich"
Sobotnie "Club Sandwich"
Źródło: East News/Michał Woźniak

Sobotnie "Club Sandwich" - przepis

Składniki:

  • 8 kromek dobrego chleba tostowego-przepis poniżej,
  • 2 filety z kurczaka,
  • sól i pieprz,
  • 4 łyżki jogurtu Łowicz,
  • łyżeczka kurkumy,
  • sok i skórka z jednej limonki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 konserwowe grillowane papryki,
  • czerwona cebula.

Składniki na grzybowe pate:

  • cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mała marchewka,
  • 200 g podgrzybków,
  • 2 łyżki jogurtu Łowicz.

Sposób przygotowania:

Jogurt wymieszaj z solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem, kurkumą, sokiem i skórką z limonki. Filety przekrój wzdłuż na połowę i zamarynuj je w jogurcie z przyprawami. Jeśli jest to możliwe, zostaw na noc. Następnie obsmaż na patelni grillowej a obu stron.

Sposób przygotowania Pate grzybowego:

Cebulę podsmaż na oliwie z oliwek, dodaj posiekany czosnek oraz marchewkę startą na tarce. Duś przez chwilę, aż warzywa zmiękną. Dodaj pokrojone grzyby i podsmaż. Gdy grzyby i warzywa będą miękkie, wystudź, dodaj jogurt i zmiksuj na gładki krem.

Pieczywo opiecz z obu stron, aby było chrupiące. Połowę kromek posmaruj kremem grzybowym, na górę ułóż filety z kurczaka, na nim ułóż paprykę oraz cebulę. Na górę ułóż kromkę chleba i przekrój na trójkąty.

Dania z jogurtem
Dania z jogurtem
Dania z jogurtem
Źródło: East News/Michał Woźniak

Jogurtowy chleb tostowy - przepis

Składniki:

  • 440 ml wody,
  • 200 g jogurtu,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • łyżka cukru,
  • 1000 g mąki pszennej typ 750,
  • 24 g soli.

Sposób przygotowania:

Drożdże i cukier rozpuść w wodzie i jogurcie. Dodaj mąkę i sól. Wszystko razem wymieszać, aż połączy się w jedną całość. Przełóż ciasto na lekko obsypaną stolnicę i zacznij wyrabiać. Wyrabiaj przez 7-10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Przełóż do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie przełóż ciasto na blat, lekko zagnieść. Podziel na dwie równe części i uformuj kulę. Odstaw do rozluźnienia na około 10 minut, następnie mocno skręć w dwa podłużne bochenki i przełóż do foremek wysmarowanej masłem. Przykryj i odstawić na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 C, z funkcją góra dół. Piec około 35 minut.

Ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe
Źródło: East News/Michał Woźniak

Cytrynowe ciasto jogurtowe - przepis

Składniki:

  • 6 jajka,
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • skórka otarta z 3 cytryn,
  • 150 g cukru,
  • 600 g jogurtu bez laktozy Łowicz.

Sposób przygotowania:

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż dużym kawałkiem papieru do pieczenia tak, aby papier wystawał ponad brzegi formy. Rozgrzej piekarnik do 240ºC.

Jajka utrzyj z mąką ziemniaczaną, cukrem oraz skórką otartą z cytryny. Dodaj jogurt i wszystko dokładnie wymieszaj. Masę przelej do formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 25 minut. Wierzch powinien się mocno dopiec, a środek powinien być ciągle lekko „płynny”. Wyjąć z piekarnika i zostawić na kilka godzin do ostygnięcia.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości