Jajka po turecku - przepis
Składniki:
- 300 g jogurtu bez laktozy Łowicz,
- 2-3 gałązki świeżego koperku,
- 2 gałązki świeżej mięty,
- mały ząbek czosnku,
- 2 jajka,
- łyżka octu,
- 50 g masła,
- łyżeczka płatków chili,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- sól i pieprz,
- pieczywo do podania.
Sposób przygotowania:
Jogurt wymieszaj z posiekanymi listkami koperku, mięty i czosnku. W rondelku zagotuj wodę, wlej łyżkę octu, zrób wir i wbij w środek jajko. Gotuj 3-4 minuty. Następnie osusz na papierowym ręczniku. Czynność powtórzyć z drugim jajkiem. Masło podgrzej, aż zacznie lekko brązowieć. Dodaj przyprawy i podpraż je przez 20-30 sekund. Jogurt rozłóż na talerzach, na nich ułóż jajka, całość polej masłem. Udekoruj listkami ziół. Przypraw solą i pieprzem.
Sobotnie "Club Sandwich" - przepis
Składniki:
- 8 kromek dobrego chleba tostowego-przepis poniżej,
- 2 filety z kurczaka,
- sól i pieprz,
- 4 łyżki jogurtu Łowicz,
- łyżeczka kurkumy,
- sok i skórka z jednej limonki,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 konserwowe grillowane papryki,
- czerwona cebula.
Składniki na grzybowe pate:
- cebula,
- oliwa z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- mała marchewka,
- 200 g podgrzybków,
- 2 łyżki jogurtu Łowicz.
Sposób przygotowania:
Jogurt wymieszaj z solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem, kurkumą, sokiem i skórką z limonki. Filety przekrój wzdłuż na połowę i zamarynuj je w jogurcie z przyprawami. Jeśli jest to możliwe, zostaw na noc. Następnie obsmaż na patelni grillowej a obu stron.
Sposób przygotowania Pate grzybowego:
Cebulę podsmaż na oliwie z oliwek, dodaj posiekany czosnek oraz marchewkę startą na tarce. Duś przez chwilę, aż warzywa zmiękną. Dodaj pokrojone grzyby i podsmaż. Gdy grzyby i warzywa będą miękkie, wystudź, dodaj jogurt i zmiksuj na gładki krem.
Pieczywo opiecz z obu stron, aby było chrupiące. Połowę kromek posmaruj kremem grzybowym, na górę ułóż filety z kurczaka, na nim ułóż paprykę oraz cebulę. Na górę ułóż kromkę chleba i przekrój na trójkąty.
Jogurtowy chleb tostowy - przepis
Składniki:
- 440 ml wody,
- 200 g jogurtu,
- 20 g świeżych drożdży,
- łyżka cukru,
- 1000 g mąki pszennej typ 750,
- 24 g soli.
Sposób przygotowania:
Drożdże i cukier rozpuść w wodzie i jogurcie. Dodaj mąkę i sól. Wszystko razem wymieszać, aż połączy się w jedną całość. Przełóż ciasto na lekko obsypaną stolnicę i zacznij wyrabiać. Wyrabiaj przez 7-10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Przełóż do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie przełóż ciasto na blat, lekko zagnieść. Podziel na dwie równe części i uformuj kulę. Odstaw do rozluźnienia na około 10 minut, następnie mocno skręć w dwa podłużne bochenki i przełóż do foremek wysmarowanej masłem. Przykryj i odstawić na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 C, z funkcją góra dół. Piec około 35 minut.
Cytrynowe ciasto jogurtowe - przepis
Składniki:
- 6 jajka,
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
- skórka otarta z 3 cytryn,
- 150 g cukru,
- 600 g jogurtu bez laktozy Łowicz.
Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż dużym kawałkiem papieru do pieczenia tak, aby papier wystawał ponad brzegi formy. Rozgrzej piekarnik do 240ºC.
Jajka utrzyj z mąką ziemniaczaną, cukrem oraz skórką otartą z cytryny. Dodaj jogurt i wszystko dokładnie wymieszaj. Masę przelej do formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 25 minut. Wierzch powinien się mocno dopiec, a środek powinien być ciągle lekko „płynny”. Wyjąć z piekarnika i zostawić na kilka godzin do ostygnięcia.
Zobacz także:
- Jogurt naturalny w pielęgnacji skóry. Dlaczego warto go stosować?
- Jogurt naturalny w pielęgnacji skóry. Dlaczego warto go stosować?
- Co można przygotować na bazie jogurtu roślinnego? Przepisy Piotra Kucharskiego
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska / Dzień Dobry TVN