Materiał promocyjny

Do czego dodawać jogurt? Poznaj przepisy na jajka po turecku, chleb i cytrynowe ciasto

Jogurt w roli głównej
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dania na bazie jogurtu to dobry sposób na wzbogacenie swojej diety. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania z jogurtem - poznaj jego przepisy na jajka po turecku, sobotnie "club sandwich", jogurtowy chleb tostowy i cytrynowe ciasto jogurtowe.
Jaja po turecku
Jaja po turecku
Jaja po turecku
Źródło: East News/Michał Woźniak

Jajka po turecku - przepis

Składniki:

  • 300 g jogurtu bez laktozy Łowicz,
    • 2-3 gałązki świeżego koperku,
      • 2 gałązki świeżej mięty,
        • mały ząbek czosnku,
          • 2 jajka,
            • łyżka octu,
              • 50 g masła,
                • łyżeczka płatków chili,
                  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
                    • sól i pieprz,
                      • pieczywo do podania.

                        Sposób przygotowania:

                        Jogurt wymieszaj z posiekanymi listkami koperku, mięty i czosnku. W rondelku zagotuj wodę, wlej łyżkę octu, zrób wir i wbij w środek jajko. Gotuj 3-4 minuty. Następnie osusz na papierowym ręczniku. Czynność powtórzyć z drugim jajkiem. Masło podgrzej, aż zacznie lekko brązowieć. Dodaj przyprawy i podpraż je przez 20-30 sekund. Jogurt rozłóż na talerzach, na nich ułóż jajka, całość polej masłem. Udekoruj listkami ziół. Przypraw solą i pieprzem.

                        Sobotnie "Club Sandwich"
                        Sobotnie "Club Sandwich"
                        Sobotnie "Club Sandwich"
                        Źródło: East News/Michał Woźniak

                        Sobotnie "Club Sandwich" - przepis

                        Składniki:

                        • 8 kromek dobrego chleba tostowego-przepis poniżej,
                          • 2 filety z kurczaka,
                            • sól i pieprz,
                              • 4 łyżki jogurtu Łowicz,
                                • łyżeczka kurkumy,
                                  • sok i skórka z jednej limonki,
                                    • 2 ząbki czosnku,
                                      • 4 konserwowe grillowane papryki,
                                        • czerwona cebula.

                                          Składniki na grzybowe pate:

                                          • cebula,
                                            • oliwa z oliwek,
                                              • 2 ząbki czosnku,
                                                • mała marchewka,
                                                  • 200 g podgrzybków,
                                                    • 2 łyżki jogurtu Łowicz.

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Jogurt wymieszaj z solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem, kurkumą, sokiem i skórką z limonki. Filety przekrój wzdłuż na połowę i zamarynuj je w jogurcie z przyprawami. Jeśli jest to możliwe, zostaw na noc. Następnie obsmaż na patelni grillowej a obu stron.

                                                      Sposób przygotowania Pate grzybowego:

                                                      Cebulę podsmaż na oliwie z oliwek, dodaj posiekany czosnek oraz marchewkę startą na tarce. Duś przez chwilę, aż warzywa zmiękną. Dodaj pokrojone grzyby i podsmaż. Gdy grzyby i warzywa będą miękkie, wystudź, dodaj jogurt i zmiksuj na gładki krem.

                                                      Pieczywo opiecz z obu stron, aby było chrupiące. Połowę kromek posmaruj kremem grzybowym, na górę ułóż filety z kurczaka, na nim ułóż paprykę oraz cebulę. Na górę ułóż kromkę chleba i przekrój na trójkąty.

                                                      Dania z jogurtem
                                                      Dania z jogurtem
                                                      Dania z jogurtem
                                                      Źródło: East News/Michał Woźniak

                                                      Jogurtowy chleb tostowy - przepis

                                                      Składniki:

                                                      • 440 ml wody,
                                                        • 200 g jogurtu,
                                                          • 20 g świeżych drożdży,
                                                            • łyżka cukru,
                                                              • 1000 g mąki pszennej typ 750,
                                                                • 24 g soli.

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Drożdże i cukier rozpuść w wodzie i jogurcie. Dodaj mąkę i sól. Wszystko razem wymieszać, aż połączy się w jedną całość. Przełóż ciasto na lekko obsypaną stolnicę i zacznij wyrabiać. Wyrabiaj przez 7-10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Przełóż do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej.

                                                                  Po tym czasie przełóż ciasto na blat, lekko zagnieść. Podziel na dwie równe części i uformuj kulę. Odstaw do rozluźnienia na około 10 minut, następnie mocno skręć w dwa podłużne bochenki i przełóż do foremek wysmarowanej masłem. Przykryj i odstawić na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

                                                                  W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 C, z funkcją góra dół. Piec około 35 minut.

                                                                  Ciasto jogurtowe
                                                                  Ciasto jogurtowe
                                                                  Ciasto jogurtowe
                                                                  Źródło: East News/Michał Woźniak

                                                                  Cytrynowe ciasto jogurtowe - przepis

                                                                  Składniki:

                                                                  • 6 jajka,
                                                                    • 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
                                                                      • skórka otarta z 3 cytryn,
                                                                        • 150 g cukru,
                                                                          • 600 g jogurtu bez laktozy Łowicz.

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż dużym kawałkiem papieru do pieczenia tak, aby papier wystawał ponad brzegi formy. Rozgrzej piekarnik do 240ºC.

                                                                            Jajka utrzyj z mąką ziemniaczaną, cukrem oraz skórką otartą z cytryny. Dodaj jogurt i wszystko dokładnie wymieszaj. Masę przelej do formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 25 minut. Wierzch powinien się mocno dopiec, a środek powinien być ciągle lekko „płynny”. Wyjąć z piekarnika i zostawić na kilka godzin do ostygnięcia.

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Źródło: Piotr Kucharski

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska / Dzień Dobry TVN

                                                                            Materiał promocyjny
                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                            Materiał promocyjny

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana