Zwyciężczyni "MasterChefa Nastolatki" dekoruje mazurki. Jaki jest jej popisowy, wielkanocny wypiek?

"MasterChef Nastolatki 2". Ida Rojewska dekoruje mazurki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zwyciężczyni “MasterChef Nastolatki” wyczaruje dla nas mazurki – napisy
Zwyciężczyni “MasterChef Nastolatki” wyczaruje dla nas mazurki – napisy
Ida Rojewska & Bartek Boratyn: mazurek a'la MasterChef
Ida Rojewska & Bartek Boratyn: mazurek a'la MasterChef
Zwyciężczyni “MasterChef Nastolatki” wyczaruje dla nas mazurki
Zwyciężczyni “MasterChef Nastolatki” wyczaruje dla nas mazurki

Za nami wielki finał 2. edycji programu "MasterChef Nastolatki". O tytuł najlepszej młodej kucharki-amatorki walczyły: Zocha Król, Ida Rojewska, Neli Szelestowska i Alicja Trólka. Ostatecznie statuetka powędrowała w ręce Idy, 17-latki z Łomianek koło Warszawy, która uwielbia eksperymentować ze smakami.

Wielki finał 2. edycji programu "MasterChef Nastolatki"

17-letnia Ida Rojewska została kolejną zwyciężczynią programu "MasterChef Nastolatki". W ostatecznej walce o tytuł musiała przygotować autorskie trzy dania: przystawkę, główne i deser. Ida zauroczyła jurorów: ceviche z labraksa, ośmiornicą glazurowaną w sosie miso i smażonymi lodami o smaku matcha.

- Dalej nie dowierzam – stwierdziła dzień po wielkim finale.

DD_20250415_Mazurki_studio_REP_napisy
Ida Rojewska & Bartek Boratyn: mazurek a'la MasterChef - napisy
Źródło: Dzień Dobry TVN

Ida Rojewska – od niejadka do królowej kuchni

Ida od najmłodszych lat była niejadkiem, a jedynym daniem, które lubiła był makaron z oliwą i parmezanem. Poza tym niewiele można jej było zaoferować. Smaki innych potraw zaczęła odkrywać, dopiero gdy sama zainteresowała się gotowaniem.

- Zaczęłam jeść, bo chciałam gotować. Zawsze siedziałam w kuchni z moimi rodzicami i pokazywali mi, jak zrobić niektóre rzeczy, ale zjeść, nigdy w życiu. Taką rzeczą, którą ja zawsze jadłam w domu, to był zwykły makaron z parmezanem i oliwą. Ja nic więcej w zasadzie nie jadłam. Ciężko było ze mną – zdradziła.

Dziś Ida umiejętnie łączy smaki, tworząc tzw. dania umami. Jej popisowym wypiekiem jest chałka, którą serwuje podczas Wielkanocy.

- To jest tradycja u mnie w domu, że piekę chałkę z podwójną ilością kruszonki – powiedziała. A jak poradziła sobie z dekorowaniem mazurków? Sprawdź w naszych materiałach wideo.

DD_20250415_Mazurki_studio_REP
Ida Rojewska & Bartek Boratyn: mazurek a'la MasterChef
Źródło: Dzień Dobry TVN

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości