Materiał promocyjny

Grillowana wołowina - jakie mięso wybrać? Przepisy i porady Piotra Kucharskiego

Sztuka mięsa na grillu
Jak grill, to nie tylko karkówka i kiełbasa. Piotr Kucharski zachęca, aby przygotowywać także wołowinę. Jak przygotować polędwicę, antrykot czy żeberka wołowe z grilla? Poznaj najlepsze przepisy i rady naszego kucharza.

Jak wybrać wołowinę na grilla? Piotr Kucharski przekonuje, że najistotniejsza jest jakość mięsa.

Zanim zaczniemy grillować, musimy się zaopatrzyć w dobry produkt. To nie może być górna, dolna zrazowa - musimy znaleźć ładne kawałki na steki

- powiedział Piotr i dodał, że należy zwracać uwagę także na tłuszcz w mięsie, którego obecność w steku sprawi, że gotowe danie będzie soczyste.

Grillowane letnie warzywa z plastrami grillowanej polędwicy wołowej i sosem kaparowym

Składniki na grillowane warzywa z polędwicą wołową

  • 1 polędwica wołowa Sokołów
  • 3 pomidor: bawole serce, zielony, zółty
  • 1 żółta cukinia
  • 1 zielona cukinia
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Składniki na sos kaparowy

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania grillowanych warzyw z polędwicą wołową

Polędwicę przyprawić solą, lekko posmarować oliwą z oliwek i upiec na grillu z obu stron po 2-3 minuty. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie odstawić na chwilę żeby odpoczęła. Pomidory i cukinię pokroić w grube plastry, przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek i opiec na grillu przez chwilę, następnie ułożyć na talerzu.

Oliwę wymieszać z posiekanymi kaparami, szalotką, miodem, octem. Przyprawić solą i pieprzem. Polędwicę pokroić w plasterki, ułożyć na warzywach i polać sosem.

Bułeczki maślane z pomidorem i policzkami wołowymi

Składniki na bułeczki maślane z policzkami wołowymi

  • 4 wolnogotowane policzki wołowe Sokołów
  • 4 bułki maślane
  • 1 duży pomidor
  • 1 cebula
  • musztarda francuska

Sposób przygotowania bułeczek maślanych z policzkami wołowymi

Policzki podgrzać na grillu. Bułeczki przekroić na połowę i opiec. Każdą część bułeczki posmarować musztardą francuską, nałożyć po plastrze pomidora i cebuli na to położyć lekko rozerwane na kawałki policzki wołowe.

Sałatka z grillowanej kukurydzy, pomidorów i oliwek z żeberkami wołowymi

Składniki na sałatkę z grillowanymi żeberkami wołowymi

  • 1 opakowanie wolnogotowanych żeberek Sokołów
  • 2 łyżki miodu
  • 4 kolby kukurydzy
  • 500 g różnych pomidorów
  • 100 g czarnych oliwek z pestką Kalamata
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • świeża kolendra
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania sałatki z grillowanymi żeberkami wołowymi

Kukurydzę posmarować oliwą z oliwek i przyprawić solą i pieprzem. Opiec na grillu z każdej strony. Żeberka odgrzać na grillu, w trakcie posmarować miodem wymieszanym z sokiem z połowy cytryny żeby się skarmelizowały.

Sałatka z kukurydzy

Z kukurydzy obkroić ziarna, pomidory pokroić w kostkę, oliwki wypestkować, cebulę pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać. Dodać oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz i kolendrę. Żeberka pokroić na porcje i podawać z sałatką.

Grillowany tomahawk z antrykotu ze smażonymi kurkami z patelni

Składniki na grillowanego tomahawka

  • 1 Tomahawk z antrykotu Sokołów
  • sól i pieprz
  • czosnek
  • 3-4 gałązki rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • 2 szalotki
  • 400 g kurek
  • 100 ml białego wina
  • tymianek

Sposób przygotowania grillowanego tomahawka

Stek przyprawić solą i posmarować oliwą z oliwek. Usmażyć na mocno rozgrzanym grillu z obu stron po 2 minuty, w trakcie pieczenia gałązką rozmarynu smarować oliwą z oliwek. Następnie położyć w mniej rozgrzanej części grilla i dopiec przez kolejne kilka minut.

W tym czasie na patelni rozgrzać 3 łyżki masła i podsmażyć posiekaną szalotkę. Dodać oczyszczone kurki i smażyć przez chwilę na wysokim ogniu. Podlać winem i dodać tymianek. Gdy wino odparuje - zdjąć patelnię z gazu i dodać jeszcze 2-3 łyżki masła, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Tomahawk zdjąć z grilla. Przyprawić solą i pieprzem oraz natrzeć czosnkiem. Odstawić na chwilę żeby odpoczął, następnie podać ze smażonymi kurkami.

Antrykot z pikantną salsą z grillowanych papryk, moreli i czerwonej cebuli

Składniki na antrykot z grilla

  • 2 steki z antrykotu Sokołów
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Salsa:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 4 papryki jalapeno
  • 4 morele
  • 1 czerwona cebula
  • ocet winny
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • ziarna kolendry

Sposób przygotowania antrykotu z grilla

Steki przyprawić solą, skropić oliwą z oliwek i usmażyć na grillu z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie przyprawić pieprzem i odstawić żeby odpoczęły.

Papryki opiec na grillu i zdjąć z nich skórę. Pokroić w drobną kostkę razem z morelami i cebulą. Wymieszać i dodać oliwę z oliwek, ocet, sol i pieprz oraz ziarna kolendry. Steki pokroić na plasterki, podawać z salsą.

Zobacz też:

Królowa polskich mięs według Sebastiana Olmy, czyli cielęcina na kilka sposobów

Parówki według Grzegorza Zawieruchy. "Kuchnia to jest zabawa"

Przekąski dla plażowiczów. Zawijańce, sokoliki i kolorowe szaszłyki

Autor: Jola Marat

Źródło: Piotr Kucharski

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości