Jak wybrać wołowinę na grilla? Piotr Kucharski przekonuje, że najistotniejsza jest jakość mięsa.
Zanim zaczniemy grillować, musimy się zaopatrzyć w dobry produkt. To nie może być górna, dolna zrazowa - musimy znaleźć ładne kawałki na steki
- powiedział Piotr i dodał, że należy zwracać uwagę także na tłuszcz w mięsie, którego obecność w steku sprawi, że gotowe danie będzie soczyste.
Grillowane letnie warzywa z plastrami grillowanej polędwicy wołowej i sosem kaparowym
Składniki na grillowane warzywa z polędwicą wołową
- 1 polędwica wołowa Sokołów
- 3 pomidor: bawole serce, zielony, zółty
- 1 żółta cukinia
- 1 zielona cukinia
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Składniki na sos kaparowy
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka kaparów
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania grillowanych warzyw z polędwicą wołową
Polędwicę przyprawić solą, lekko posmarować oliwą z oliwek i upiec na grillu z obu stron po 2-3 minuty. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie odstawić na chwilę żeby odpoczęła. Pomidory i cukinię pokroić w grube plastry, przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek i opiec na grillu przez chwilę, następnie ułożyć na talerzu.
Oliwę wymieszać z posiekanymi kaparami, szalotką, miodem, octem. Przyprawić solą i pieprzem. Polędwicę pokroić w plasterki, ułożyć na warzywach i polać sosem.
Bułeczki maślane z pomidorem i policzkami wołowymi
Składniki na bułeczki maślane z policzkami wołowymi
- 4 wolnogotowane policzki wołowe Sokołów
- 4 bułki maślane
- 1 duży pomidor
- 1 cebula
- musztarda francuska
Sposób przygotowania bułeczek maślanych z policzkami wołowymi
Policzki podgrzać na grillu. Bułeczki przekroić na połowę i opiec. Każdą część bułeczki posmarować musztardą francuską, nałożyć po plastrze pomidora i cebuli na to położyć lekko rozerwane na kawałki policzki wołowe.
Sałatka z grillowanej kukurydzy, pomidorów i oliwek z żeberkami wołowymi
Składniki na sałatkę z grillowanymi żeberkami wołowymi
- 1 opakowanie wolnogotowanych żeberek Sokołów
- 2 łyżki miodu
- 4 kolby kukurydzy
- 500 g różnych pomidorów
- 100 g czarnych oliwek z pestką Kalamata
- 1 czerwona cebula
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- świeża kolendra
- sól i pieprz
Sposób przygotowania sałatki z grillowanymi żeberkami wołowymi
Kukurydzę posmarować oliwą z oliwek i przyprawić solą i pieprzem. Opiec na grillu z każdej strony. Żeberka odgrzać na grillu, w trakcie posmarować miodem wymieszanym z sokiem z połowy cytryny żeby się skarmelizowały.
Sałatka z kukurydzy
Z kukurydzy obkroić ziarna, pomidory pokroić w kostkę, oliwki wypestkować, cebulę pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać. Dodać oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz i kolendrę. Żeberka pokroić na porcje i podawać z sałatką.
Grillowany tomahawk z antrykotu ze smażonymi kurkami z patelni
Składniki na grillowanego tomahawka
- 1 Tomahawk z antrykotu Sokołów
- sól i pieprz
- czosnek
- 3-4 gałązki rozmarynu
- oliwa z oliwek
- masło
- 2 szalotki
- 400 g kurek
- 100 ml białego wina
- tymianek
Sposób przygotowania grillowanego tomahawka
Stek przyprawić solą i posmarować oliwą z oliwek. Usmażyć na mocno rozgrzanym grillu z obu stron po 2 minuty, w trakcie pieczenia gałązką rozmarynu smarować oliwą z oliwek. Następnie położyć w mniej rozgrzanej części grilla i dopiec przez kolejne kilka minut.
W tym czasie na patelni rozgrzać 3 łyżki masła i podsmażyć posiekaną szalotkę. Dodać oczyszczone kurki i smażyć przez chwilę na wysokim ogniu. Podlać winem i dodać tymianek. Gdy wino odparuje - zdjąć patelnię z gazu i dodać jeszcze 2-3 łyżki masła, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Tomahawk zdjąć z grilla. Przyprawić solą i pieprzem oraz natrzeć czosnkiem. Odstawić na chwilę żeby odpoczął, następnie podać ze smażonymi kurkami.
Antrykot z pikantną salsą z grillowanych papryk, moreli i czerwonej cebuli
Składniki na antrykot z grilla
- 2 steki z antrykotu Sokołów
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Salsa:
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 4 papryki jalapeno
- 4 morele
- 1 czerwona cebula
- ocet winny
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- ziarna kolendry
Sposób przygotowania antrykotu z grilla
Steki przyprawić solą, skropić oliwą z oliwek i usmażyć na grillu z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie przyprawić pieprzem i odstawić żeby odpoczęły.
Papryki opiec na grillu i zdjąć z nich skórę. Pokroić w drobną kostkę razem z morelami i cebulą. Wymieszać i dodać oliwę z oliwek, ocet, sol i pieprz oraz ziarna kolendry. Steki pokroić na plasterki, podawać z salsą.
Zobacz też:
Królowa polskich mięs według Sebastiana Olmy, czyli cielęcina na kilka sposobów
Parówki według Grzegorza Zawieruchy. "Kuchnia to jest zabawa"
Przekąski dla plażowiczów. Zawijańce, sokoliki i kolorowe szaszłyki
Autor: Jola Marat
Źródło: Piotr Kucharski