Styl Życia

Przekąski dla plażowiczów. Zawijańce, sokoliki i kolorowe szaszłyki

Przez osiem tygodni staraliśmy się Wam pokazać nie tylko najpiękniejsze miejscowości nad polskim morzem, ale też pokazać ciekawe sposoby na wypoczynek - mówi dziennikarz Robert Stockinger, który w ten weekend razem z Projektem Plaża jest we Władysławowie. Na plaży spotkał się z szefem kuchni Łukaszem Konikiem, który radzi, jak przygotować smaczne przekąski dla plażowiczów. Jesteście głodni?

Kolorowe szaszłyki drobiowe do szkoły

Składniki:
Szynka włoska Sokołów 1-2 plastry
Chleb tostowy z ziarnami 2 szt.
Pomidor koktajlowy 4 szt.
Ser żółty 2 plastry
Mozzarella małe kulki 2-3 szt. 
Świeże liście Bazyli 

Przygotowanie:
Chleb tostowy, szynkę, ser żółty pokroić w kostkę. Nadziewać na przemian tak powstały małe szaszłyki. Dodatkowo można użyć mozzarellę oraz świeże liście bazylii. 

Zawijańce z szynki z warzywami i twarożkiem
Składniki:
Szynka klasyczna Sokołów 2 plasterki
Serek do smarowania 3 łyżki 
Papryka czerwona, zielona lub żółta
Rzodkiewka, szczypiorek

Przygotowanie:
Szynkę nasmarować twarożkiem, do środka ułożyć pokrojoną w paski paprykę, rzodkiewkę oraz szczypiorek. Zawijać szynkę jak naleśnik. Pokroić na małe roladki. 

Muffiny sokolika z parówką
Składniki:
Parówki Sokoliki 1-2 szt.
Jaja 3 szt.
Brokuł 1 łyżka (drobno pokrojony)
Papryka (drobno pokrojone) 2 łyżki
Ser mozzarella 1-2 łyżki
Szczypior drobno pokrojony 1 łyżka
Mleko 45 ml
Proszek do pieczenia 1 g
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Nagrzać piec na 180 C. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Parówki pokroić w plasterki. Wymieszać z serem, drobno posiekanym szczypiorkiem oraz brokułem. Rozłożyć nadzienie do foremek do 1/3 części. Całość zalać roztrzepanym jajem z mlekiem i proszkiem do pieczenia (doprawić do smaku solą i pieprzem). Zalać foremki do 2/3 powierzchni. Piec do wyrośnięcia około 10 minut.

Źródło: Dzień Dobry Wakacje |
Co sądzisz o tym artykule?
83
10