Przekąski dla plażowiczów. Zawijańce, sokoliki i kolorowe szaszłyki

Przez osiem tygodni staraliśmy się Wam pokazać nie tylko najpiękniejsze miejscowości nad polskim morzem, ale też pokazać ciekawe sposoby na wypoczynek - mówi dziennikarz Robert Stockinger, który w ten weekend razem z Projektem Plaża jest we Władysławowie. Na plaży spotkał się z szefem kuchni Łukaszem Konikiem, który radzi, jak przygotować smaczne przekąski dla plażowiczów. Jesteście głodni?

Kolorowe szaszłyki drobiowe do szkoły

Składniki:

Szynka włoska Sokołów 1-2 plastry

Chleb tostowy z ziarnami 2 szt.

Pomidor koktajlowy 4 szt.

Ser żółty 2 plastry

Mozzarella małe kulki 2-3 szt. 

Świeże liście Bazyli 

Przygotowanie:

Chleb tostowy, szynkę, ser żółty pokroić w kostkę. Nadziewać na przemian tak powstały małe szaszłyki. Dodatkowo można użyć mozzarellę oraz świeże liście bazylii. 

Zawijańce z szynki z warzywami i twarożkiem

Składniki:

Szynka klasyczna Sokołów 2 plasterki

Serek do smarowania 3 łyżki 

Papryka czerwona, zielona lub żółta

Rzodkiewka, szczypiorek

Przygotowanie:

Szynkę nasmarować twarożkiem, do środka ułożyć pokrojoną w paski paprykę, rzodkiewkę oraz szczypiorek. Zawijać szynkę jak naleśnik. Pokroić na małe roladki. 

Muffiny sokolika z parówką

Składniki:

Parówki Sokoliki 1-2 szt.

Jaja 3 szt.

Brokuł 1 łyżka (drobno pokrojony)

Papryka (drobno pokrojone) 2 łyżki

Ser mozzarella 1-2 łyżki

Szczypior drobno pokrojony 1 łyżka

Mleko 45 ml

Proszek do pieczenia 1 g

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Nagrzać piec na 180 C. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Parówki pokroić w plasterki. Wymieszać z serem, drobno posiekanym szczypiorkiem oraz brokułem. Rozłożyć nadzienie do foremek do 1/3 części. Całość zalać roztrzepanym jajem z mlekiem i proszkiem do pieczenia (doprawić do smaku solą i pieprzem). Zalać foremki do 2/3 powierzchni. Piec do wyrośnięcia około 10 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości