Kolorowe szaszłyki drobiowe do szkoły
Składniki:
Szynka włoska Sokołów 1-2 plastry
Chleb tostowy z ziarnami 2 szt.
Pomidor koktajlowy 4 szt.
Ser żółty 2 plastry
Mozzarella małe kulki 2-3 szt.
Świeże liście Bazyli
Przygotowanie:
Chleb tostowy, szynkę, ser żółty pokroić w kostkę. Nadziewać na przemian tak powstały małe szaszłyki. Dodatkowo można użyć mozzarellę oraz świeże liście bazylii.
Zawijańce z szynki z warzywami i twarożkiem
Składniki:
Szynka klasyczna Sokołów 2 plasterki
Serek do smarowania 3 łyżki
Papryka czerwona, zielona lub żółta
Rzodkiewka, szczypiorek
Przygotowanie:
Szynkę nasmarować twarożkiem, do środka ułożyć pokrojoną w paski paprykę, rzodkiewkę oraz szczypiorek. Zawijać szynkę jak naleśnik. Pokroić na małe roladki.
Muffiny sokolika z parówką
Składniki:
Parówki Sokoliki 1-2 szt.
Jaja 3 szt.
Brokuł 1 łyżka (drobno pokrojony)
Papryka (drobno pokrojone) 2 łyżki
Ser mozzarella 1-2 łyżki
Szczypior drobno pokrojony 1 łyżka
Mleko 45 ml
Proszek do pieczenia 1 g
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Nagrzać piec na 180 C. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Parówki pokroić w plasterki. Wymieszać z serem, drobno posiekanym szczypiorkiem oraz brokułem. Rozłożyć nadzienie do foremek do 1/3 części. Całość zalać roztrzepanym jajem z mlekiem i proszkiem do pieczenia (doprawić do smaku solą i pieprzem). Zalać foremki do 2/3 powierzchni. Piec do wyrośnięcia około 10 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry Wakacje