Materiał promocyjny

Szpinak na wiele sposobów. Pyszne dania Grzegorza Zawieruchy

Szpinakowe love
Szpinak jest bogaty w wiele składników odżywczych, dlatego warto wykorzystywać go w kuchni. Warzywo to można przygotować na wiele różnych sposobów, w zależności od indywidualnych preferencji smakowych. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha zrobił dla nas: szpinakowe gnocchi z ricottą i palonym masłem, piersi z kurczaka w sosie cytrynowym ze szpinakiem oraz tagiatelle z polędwicą wołową i szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym.

Szpinakowe gnocchi z ricottą i palonym masłem

Składniki na szpinakowe gnocchi z ricottą i palonym masłem:

  • 1,2 kg Szpinaku siekanego FRoSTY
  • duże jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki startego sera Grana Padano
  • 1/4 szklanki startego sera parmezan
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 6 łyżek masła
  • 100 g sera ricotta salata

Jak przygotować szpinakowe gnocchi z ricottą i palonym masłem?

W dużym garnku doprowadź wodę do wrzenia, dodaj szpinak (partiami, jeśli to konieczne) i blanszuj ok. 3 do 4 minut lub użyj gotowego, zblanszowanego produktu (w tym przypadku szpinak należy rozmrozić i włożyć bezpośrednio do blendera, jeśli nie jest całkowicie gładki). Struktura szpinaku musi być wystarczająco miękka, aby dał się przecierać. W przeciwnym razie gnocchi będą włókniste. Następnie przerzuć szpinak do miski z lodem. Po chwili wrzuć do blendera i blenduj około 5 minut, aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dolej wody z blanszowania. Szpinak powinien mieć papkowatą konsystencję. Całość należy przenieść na sito o średnich oczkach, przykryć i wstawić do lodówki na 18 godzin, aby usunąć nadmiar wilgoci.

Przełóż odsączony szpinak do miski i rękami wmieszaj jajko, mąkę, bułkę tartą, Grana Padano i gałkę muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem. Mieszanka powinna pozostać wystarczająco wilgotna, aby można ją było przecisnąć przez rękaw z szeroką końcówką.

Zagotuj duży garnek osolonej wody. Blachę lub dużą brytfannę napełnij mąką na głębokość ok. 2 cm. Przełóż szpinak do rękawa wyposażonego w średnią, gładką końcówkę (lub użyj zapinanej na suwak plastikowej torby i odetnij dolny róg). Na mąkę wyciskaj kulki szpinakowe o średnicy około 2,5 cm. Delikatnie rozwałkuj kulki w mące, aż będą równomiernie posypane. Strząśnij nadmiar mąki z kulek, wrzuć je do wrzącej wody (partiami, aby uniknąć przepełnienia) i gotuj przez około 2 minuty lub do miękkości. Łyżką cedzakową wyciągnij i przełóż gnocchi na talerz do serwowania.

Umieść masło na patelni do smażenia na średnim ogniu i smaż od 2 do 4 minut lub do uzyskania koloru orzechów laskowych. Obserwuj uważnie, aby się nie przypaliło. Posyp gnocchi parmezanem oraz serem riccota na wierzchu. Polej brązowym masłem.

Piersi z kurczaka w sosie cytrynowym ze szpinakiem

Składniki na piersi z kurczaka w sosie cytrynowym ze szpinakiem:

  • pierś z kurczaka
  • 500 g Szpinaku siekanego FRoSTY
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • 125 ml śmietany 30 proc.
  • cytryna
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tymianek do smaku

Jak przygotować piersi z kurczaka w sosie cytrynowym ze szpinakiem?

Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek. Na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą i masłem obsmaż wcześniej pokrojone składniki. Zdejmij zawartość z ognia jak tylko cebula zmięknie. Na tej samej patelni podsmaż piersi (wcześniej przekrojone wzdłuż na cięższe kawałki) ok. 2-3 minuty z każdej strony. Gdy już się zarumienią, wrzuć ponownie cebulę i czosnek oraz wlej bulion. Przykryj i duś ok. 15-20 minut pod przykryciem. Pod tym czasie wyjmij drób z patelni. Na patelni z bulionem dodaj szpinak, śmietanę i trochę soku z cytryny. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem i gotuj jeszcze kilka minut. Następnie połóż ponownie pierś z kurczaka i wymieszaj z sosem tak, aby kurczak wchłonął część smaków. Wyłóż na talerz sos szpinakowy, na wierzch połóż kurczaka i udekoruj ćwiartkami cytryny.

Tagiatelle z polędwicą wołową i szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym

Składniki na tagiatelle z polędwicą wołową i szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym:

  • 200 g polędwicy wołowej
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pomidory suszone w oleju
  • 150 ml śmietany 36 proc.
  • 80 g sera blue cheese
  • 150 g Szpinaku siekanego FRoSTY
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • łyżka sosu Worcestershire
  • makaron tagiatelle

Jak przygotować tagiatelle z polędwicą wołową i szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym?

Makaron ugotuj al dente. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i lekko zeszklij. Następnie dodaj czosnek pokrojony w plasterki i polędwicę pokrojoną na małe plasterki. Smaż chwilę na intensywnym ogniu, aż polędwica lekko się zarumieni. Dodaj sól i pieprz do smaku, odrobinę oregano i 1/4 łyżeczki papryki wędzonej. Następnie wrzuć szpinak i duś, ok. 3 minuty. Na koniec zmniejsz ogień, wlej śmietanę i energicznie mieszaj uważając, żeby śmietanka się nie zważyła. Dodaj pokruszony ser oraz drobno pokrojone pomidorki z zalewy, dopraw solą, pieprzem i sosem Worcestershire do smaku. Na koniec dodaj ugotowany makaron i całość połącz ze sobą. Serwuj od razu.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Sztuka małych przyjemności. Spraw sobie i bliskim coś pysznego

Pyszne pasty do pajdy chleba. Super przepisy Tadeusza Mullera

Na lepszą odporność - aromatyczne dania z czosnkiem

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Grzegorz Zawierucha

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości