Szpinakowe gnocchi z ricottą i palonym masłem
Składniki na szpinakowe gnocchi z ricottą i palonym masłem:
- 1,2 kg Szpinaku siekanego FRoSTY
- duże jajko
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki startego sera Grana Padano
- 1/4 szklanki startego sera parmezan
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 6 łyżek masła
- 100 g sera ricotta salata
Jak przygotować szpinakowe gnocchi z ricottą i palonym masłem?
W dużym garnku doprowadź wodę do wrzenia, dodaj szpinak (partiami, jeśli to konieczne) i blanszuj ok. 3 do 4 minut lub użyj gotowego, zblanszowanego produktu (w tym przypadku szpinak należy rozmrozić i włożyć bezpośrednio do blendera, jeśli nie jest całkowicie gładki). Struktura szpinaku musi być wystarczająco miękka, aby dał się przecierać. W przeciwnym razie gnocchi będą włókniste. Następnie przerzuć szpinak do miski z lodem. Po chwili wrzuć do blendera i blenduj około 5 minut, aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dolej wody z blanszowania. Szpinak powinien mieć papkowatą konsystencję. Całość należy przenieść na sito o średnich oczkach, przykryć i wstawić do lodówki na 18 godzin, aby usunąć nadmiar wilgoci.
Przełóż odsączony szpinak do miski i rękami wmieszaj jajko, mąkę, bułkę tartą, Grana Padano i gałkę muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem. Mieszanka powinna pozostać wystarczająco wilgotna, aby można ją było przecisnąć przez rękaw z szeroką końcówką.
Zagotuj duży garnek osolonej wody. Blachę lub dużą brytfannę napełnij mąką na głębokość ok. 2 cm. Przełóż szpinak do rękawa wyposażonego w średnią, gładką końcówkę (lub użyj zapinanej na suwak plastikowej torby i odetnij dolny róg). Na mąkę wyciskaj kulki szpinakowe o średnicy około 2,5 cm. Delikatnie rozwałkuj kulki w mące, aż będą równomiernie posypane. Strząśnij nadmiar mąki z kulek, wrzuć je do wrzącej wody (partiami, aby uniknąć przepełnienia) i gotuj przez około 2 minuty lub do miękkości. Łyżką cedzakową wyciągnij i przełóż gnocchi na talerz do serwowania.
Umieść masło na patelni do smażenia na średnim ogniu i smaż od 2 do 4 minut lub do uzyskania koloru orzechów laskowych. Obserwuj uważnie, aby się nie przypaliło. Posyp gnocchi parmezanem oraz serem riccota na wierzchu. Polej brązowym masłem.
Piersi z kurczaka w sosie cytrynowym ze szpinakiem
Składniki na piersi z kurczaka w sosie cytrynowym ze szpinakiem:
- pierś z kurczaka
- 500 g Szpinaku siekanego FRoSTY
- 250 ml bulionu drobiowego
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka masła
- 125 ml śmietany 30 proc.
- cytryna
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- tymianek do smaku
Jak przygotować piersi z kurczaka w sosie cytrynowym ze szpinakiem?
Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek. Na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą i masłem obsmaż wcześniej pokrojone składniki. Zdejmij zawartość z ognia jak tylko cebula zmięknie. Na tej samej patelni podsmaż piersi (wcześniej przekrojone wzdłuż na cięższe kawałki) ok. 2-3 minuty z każdej strony. Gdy już się zarumienią, wrzuć ponownie cebulę i czosnek oraz wlej bulion. Przykryj i duś ok. 15-20 minut pod przykryciem. Pod tym czasie wyjmij drób z patelni. Na patelni z bulionem dodaj szpinak, śmietanę i trochę soku z cytryny. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem i gotuj jeszcze kilka minut. Następnie połóż ponownie pierś z kurczaka i wymieszaj z sosem tak, aby kurczak wchłonął część smaków. Wyłóż na talerz sos szpinakowy, na wierzch połóż kurczaka i udekoruj ćwiartkami cytryny.
Tagiatelle z polędwicą wołową i szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym
Składniki na tagiatelle z polędwicą wołową i szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym:
- 200 g polędwicy wołowej
- oliwa z oliwek
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidory suszone w oleju
- 150 ml śmietany 36 proc.
- 80 g sera blue cheese
- 150 g Szpinaku siekanego FRoSTY
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- łyżka sosu Worcestershire
- makaron tagiatelle
Jak przygotować tagiatelle z polędwicą wołową i szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym?
Makaron ugotuj al dente. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i lekko zeszklij. Następnie dodaj czosnek pokrojony w plasterki i polędwicę pokrojoną na małe plasterki. Smaż chwilę na intensywnym ogniu, aż polędwica lekko się zarumieni. Dodaj sól i pieprz do smaku, odrobinę oregano i 1/4 łyżeczki papryki wędzonej. Następnie wrzuć szpinak i duś, ok. 3 minuty. Na koniec zmniejsz ogień, wlej śmietanę i energicznie mieszaj uważając, żeby śmietanka się nie zważyła. Dodaj pokruszony ser oraz drobno pokrojone pomidorki z zalewy, dopraw solą, pieprzem i sosem Worcestershire do smaku. Na koniec dodaj ugotowany makaron i całość połącz ze sobą. Serwuj od razu.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Sztuka małych przyjemności. Spraw sobie i bliskim coś pysznego
Pyszne pasty do pajdy chleba. Super przepisy Tadeusza Mullera
Na lepszą odporność - aromatyczne dania z czosnkiem
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Grzegorz Zawierucha