Fondue z camemberta z czosnkiem i rozmarynem
Składniki na fondue z camemberta z czosnkiem i rozmarynem:
- camembert (w drewnianym opakowaniu)
- 1-2 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- bagietka
Jak przygotować fondue z camemberta z czosnkiem i rozmarynem?
Camembert wyciągnij z opakowania i zdejmij folię. Włóż z powrotem do drewnianego opakowania i nakłuj go nożem. Obierz czosnek i pokrój w grube plastry. Włóż plastry czosnku w dziurki.
Dodaj gałązkę rozmarynu. Przykryj ser pokrywką z opakowania i zawiń go folią aluminiową. Piecz ok. 15 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Po tym czasie wyciągnij opakowanie camembert z piekarnika i serwuj od razu z bagietką.
Zupa z selera i cieciorki z oliwą czosnkową
Składniki na zupę z selera i cieciorki z oliwą czosnkową:
- 1 litr bulionu lub rosołu
- 4 łodygi selera naciowego (z liśćmi)
- 6 łyżek ugotowanej cieciorki
- 3 ząbki czosnku
- mała papryczka chili
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- świeża kolendra
- cytryna
- 2 łyżki jogurtu (opcjonalnie)
- grzanki
- sól
- pieprz
Jak przygotować zupę z selera i cieciorki z oliwą czosnkową?
Czosnek i chili drobno posiekaj. W rondelku podgrzej 4 łyżki oliwy, dodaj czosnek oraz chili i gotuj ok. 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie odstaw rondelek. Seler naciowy pokrój na ukos na cienkie plasterki i podsmaż je na patelni z łyżką oliwy ok. 2 minuty na wolnym ogniu. Dodaj cieciorkę, dopraw solą do smaku, wymieszaj i duś przez minutę. Po tym czasie wlej bulion lub rosół, wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny do smaku. Dodaj listki kolendry i selera naciowego. Skrop zupę oliwą czosnkową i serwuj z grzankami.
Zobacz też: Francuska kuchnia według Piotra Kucharskiego
Czosnek konfitowany w oliwie
Składniki na czosnek konfitowany w oliwie:
- 0,5 l oliwy z oliwek
- 3-4 główki czosnku
- 3 gałązki rozmarynu
- 3 gałązki tymianku
- mała papryczka chili
- liść laurowy
Jak przygotować czosnek konfitowany w oliwie?
Podziel główki czosnku na ząbki. W garnku dodaj wszystkie składniki i zalej oliwą. Przykryj garnek i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. godzinę w 120-130 st. C. Po tym czasie sprawdź, czy ząbki są miękkie i upieczone. Przefiltruj oliwę, usuń zioła, a ząbki oraz chili przełóż do słoika i zalej z powrotem oliwą. Używaj ząbków do różnych dań, np. jako dodatek do pieczonych warzyw, jako składnik dressingów czy majonezu.
Dorada pieczona podana z sosem kolendrowo-czosnkowym
Składniki na doradę pieczoną podaną z sosem kolendrowo-czosnkowym:
- dorada (oczyszczona)
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- cytryna
Sos:
- jogurt
- papryka jalapeño
- pęczek kolendry
- 2 ząbki czosnku
- cytryna
- sól
- kilka łyżek wody
Jak przygotować doradę pieczoną podaną z sosem kolendrowo-czosnkowym?
Ostrym nożem zrób 3 nacięcia na rybie z obu stron. Całą rybę dopraw solą i skrop oliwą. Włóż rybę w naczyniu żaroodpornym do rozgrzanego piekarnika i piecz w 180 st. C ok. 20 min. Potem sprawdź rybę – powinna być biała, a skórka chrupiąca. Do miksera wlej jogurt, kilka łyżek wody, listki kolendry, obrane ząbki czosnku i kawałek papryki jalapeño. Zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Serwuj pieczoną doradę z sosem. Do tego świetnie pasują pieczone ziemniaki.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Proste dania z makaronem. Przepisy Andrzeja Polana
Słodkości na niedzielę Mariety Mareckiej. Kruche rogaliki, a może ciasto pomarańczowe?
Słodkości na każdą porę roku. Poznaj niezawodne przepisy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: David Gaboriaud